Jump to content

Plaćanje UZV-a kod ginekologa i povratak novca od HZZO-a


hetta

Preporučene objave

Kao i mnogi ginekolizi, i moja naplaćuje UZV. Pod ovakvim objašnjenjem: UZV radimo samo popodne. Drugim riječima, radi samo van radnog vremena, one dane kad radi inače prijepodne, ona popodne radi UZV. Nema sestre, samo je doktorica. Ti dobiješ račun i na njemu lijepo stoji da se "ovime odričeš prava na povrat sredstava od HZZO-a i da ista nećeš tražiti".

I to moraš potpisati.

Jasno, nisam morala, no, kao i većini - kad je hitno, obaviš - platiš. No, nisam ni kog jednog liječnika još vidjela tu "klauzulu" o odricanju od potraživanja refundiranja.

Ono što mene zanima, je:

1. da li bi ipak dobila povrat sredstava da nalaz i račun pošaljem HZZO-u

2. da li mogu trpiti kakve druge pravne posljedice, s obzirom na to da sam potpisala da se odričem potraživanja?

 

uređeno: od hetta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sam obavila UZV privatno ako sam inače pacijent kod dotične?

A-ha, sad mi sinulo - ona službeno UZV niti nema. Jer ga nikad ne radi u uredovno vrijeme, nego van toga. Postavlja se pitanje da li uopće može imati ordinaciju bez ultrazvuka. Koji ginekolog to nema? Vidim da su na netu žene već pisale o tome, baš za tu doktoricu.

Hm, ako ništa, a ono ću ju prijaviti jer radi van radnog vremena, ako već nije važno što radi. Piše datum i vrijeme na računu, i isto ne odgovara radnom vremenu ordinacije. Niti joj račun nije fiskaliziran.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je kao moja liječnica, onda je Vaša doktorica ustvari privatnik, koji naplaćuje svoje usluge uobičajeno na tržištu. Kao privatnica, ima ugovor s HZZO-om koji joj za određeni broj pacijenata plaća usluge iz područja primarne ginekološke zaštite. Ono što nije primarna zaštita, ona naplaćuje, kao što već rekoh, uobičajeno na tržištu. Nisam sigurna jesu li liječnici uopće obveznici fiskalizacije, ali ako jesu, onda je za to nadležna Porezna uprava, pa prijavite njima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja znam, UZV JE primarna zaštita.

Nekako mi logika nalaže da, kad bi sve to bilo zakonski u redu, ne bi mi potpisivale da se odričemo prava na povrat sredstava. Ovako ona indirektno zastrašuje pacijentice.

 

Edit: pronašla na stranicama HZZO-a:

http://www.hzzo.hr/ultrazvuk-se-ne-naplacuje-kod-izabranog-doktora/

 

 

Dakle, liječnica NAMJERNO ne radi pretrage koje treba za vrijeme radnog vremena, kako bi ih naplaćivala van radnog vremena. Ona dakle nema za HZZO nijedan račun za UZV. Pitanje je smije li to raditi i onima koji su njeni pacijenti preko HZZO-a. Jer tako ona može ne raditi ništa za vrijeme radnog vremena, a nakon toga naplaćivati SVE, i nikome ništa. Mah...ne znam ni sama što reći. Njušim da neću dobiti povrat novca od HZZO-a, ali svejedno ću ju anonimno prijaviti. Svoje podatke na računu ću sakriti, a ostalo se vidi.

uređeno: od hetta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dakle, čudila sam se ovoj temi kao picek glisti i onda naišla na ovaj članak danas:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/demografska-obmana-ginekolozi-naplacuju-besplatne-preglede-trudnicama/2023397.aspx

Iz teksta proizlazi da je učestala praksa među ginekolozima na crno naplaćivati trudnicama ultrazvuke, preglede i briseve, ja samo nisam imala prilike na to naići jer sam pravne struke, pa, kao što i tekst kaže, mene to nika nisu pitali.

Zato ću ponoviti: primarna ginekološka zaštita žena uključuje besplatne preglede, ultrazvuke, briseve, papa test, sve što treba i sve što je indicirano, i ništa od toga Vam ginekolog ne smije naplatiti, a posebno ne bez računa. Ako želite nešto posebno, poput 4D ultrazvuka, ranog kombiniranog probira, svega onoga što nije potrebno, ali Vi želite, to ćete posebno platiti, ali osnovne stvari, posebno ako ste trudnica, ne trebate plaćati.

Ako imate ovakvo iskustvo plaćanja besplatnih pregleda i pretraga, javite se na Rodinu stranicu, podijelite svoje iskustvo i ispunite njihovu anketu. 

http://www.roda.hr/udruga/dokumentacijski-centar/reakcije/lijecnici-hzzo-a-zaraduju-na-crno-preko-leda-trudnica.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo slična stvar postoji i kod pojedinih liječnika, koji uz rad u bolnici, imaju i privatne prakse, pa kad čovjek dođe na pregled u bolnicu kod njih, onda se to odradi pro forme radi, ali se zato "dobronamjerno" sugerira da mogu uvijek doći na detaljniji i opsežniji pregled u privatnu ordinaciju (što se naravno, plaća iz vlastita džepa).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija