Jump to content
Sign in to follow this  
nikol4

Ostavinska rasprava/parnica - čisto vlasništvo

Preporučene objave

Na posjedovnom listu sam većinski vlasnik nekretnine. Međutim tu je upisano još nekoliko osoba - nekima sam ja direktan nasljenik i po zakonu njihovi udjeli pripadaju meni nakon njihove smrti, dok su neki upisani u vlasnički dio a da im ja nisam direktni nasljednik (recimo braća i sestre od djeda). Zanima me što mi je točno potrebno za "preuzimanje" tog vlasništva kako bih dobio 100% čiste papire. Za umrle, kojima sam ja direktni nasljednik/potomak, je potrebna samo smrtovnica, ili još nekakav dokaz da sam im ja nasljednik?

Da li putem ostavinske rasprave ili nekakve parnice mogu ishoditi vlasništvo na svim preostalim dijelovima imovine ukoliko neki nisu voljni prepustiti svoj udio (koji je jako mali)? Djeda mi je govorio da nitko od njih nema pravo na ništa od toga ali eto to je tako ostalo upisano u knjige, jer se u davno vrijeme nije vodilo toliko računa o tome, a svi koji su otišli tada su bili na neki način isplaćeni za tu imovinu, samo eto ostali su evidentirani kao vlasnici. Da napomenem da tu nekretninu nitko od tih ostalih suvlasnika nije posjetio više od 20 godina, te da sam ja jedini koji je vodio brigu o tome i održavao koliko toliko.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, nikol4 je napisao:

Za umrle, kojima sam ja direktni nasljednik/potomak, je potrebna samo smrtovnica, ili još nekakav dokaz da sam im ja nasljednik?

Rješenje o nasljeđivanju

 

, nikol4 je napisao:

putem ostavinske rasprave ili nekakve parnice mogu ishoditi vlasništvo na svim preostalim dijelovima imovine ukoliko neki nisu voljni prepustiti svoj udio (koji je jako mali)?

Parnicom bi bilo teško,obzirom na stajalište sudske prakse po pitanju stjecanja prava vlasništva dosjedanjem suvlasnika na tuđem suvlasničkom dijelu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×