Jump to content

Dugovi,ovrhe i sva drugo moguća dugovanja poslije smrti


kbszeljko

Preporučene objave

Poštovani,

Imam 70 godina, ovršenu mirovinu i još dosta drugih dugova, kao prometnih kazni,kazni sudaca za prekršaje po bilo kojem osnovu i da dalje ne nabrajam.

Da bi skinuo bilo kakvu obavezu nekome iza mene, od djece, bivše supruge,majke i bilo koga moga bližnjega, svoje tijelo sam dao-donirao  Medicinskome fakultetu na učenje studentima, kada me busu sjeckali i secirali.

Zanima me, da li u trenutku, odnosno nakon smrti može bilo tko kome dugujem sa zakonskim uspjehom utjerati taj dug od mojih zakonskih nasljednika koje ja imam, ali nemam sa njima nikakve veze niti obaveza i ne prihvaćam nikakvu njihovu pomoć u ničemu, a to je i dokaz predaje moga tijela Medicinskom Fakultetu i njihova obaveza da moje ostatke nakon smrti spreme po svojoj dužnosti ili nekoga drugoga ako bi se pojavio tko bi eventualno želio te ostatke zbrinuti, kada na Medicinskom fakultetu bude sve gotovo, a koliko znam to je period od cca 3 godine. Upozoravam da nemam bar za sada u svojemu vlasništvu nikakve imovine ni financijske ni bilo kakve druge, osim tu ovršenu mirovinu koju primam svaki mjesec jednom i dugove, koje najvjerojatnije, odnosno sigurno neću uspjeti vratiti za svoga života, da mi upravo uzmu cijelu mirovinu svaki mjesec i mene drže gladnim.

 

Željko

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, drot13 je napisao:

Donacija tijela nema veze s dugovima. Ako nitko ne nasljeđuje ništa od tebe, ne nasljeđuje i dugove. Briga za tijelo nakon smrti nije nasljedstvo.

 

Ma, svaka čast na tako brzome odgovoru. Ja častim gdje god želite i kada želite, samo mi javite di da dođem da Vas počastim.

Ja nemam ništa svoje osim te ovršene mirovine i jedino što se može desiti da umrem  pred kraj mjeseca pa da ostane nešto malo manje od 2.000kn za podignuti, ali to nitko neće željeti preuzeti, upravo radi mojih dugova, a to mi je bilo nešto najvažnije što sam želio znati.

Naime, bivša mi supruga sa kojom sam ostao u dobrim odnosima mi stalno prigovara da te moje dugove bude sve netko morao platiti, a ja tvrdim da nema tko šta plaćati, kada nema što ni nasljediti osim mojih ostataka u pepelu,a to možda odnesu na grob majke i bake koja će vjerovatno do tada već i umrijeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, kbszeljko je napisao:

 

Zanima me, da li u trenutku, odnosno nakon smrti može bilo tko kome dugujem sa zakonskim uspjehom utjerati taj dug od mojih zakonskih nasljednika koje ja imam, 

 

Željko

ako nemaš imovine nemaš ni nasljednika. nemaju šta nalijediti.

ako bi i naslijedili  neki mali iznos mirovine mogu se odreći nasljedstva pa nisu nasljednici.

nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do vrijednosti naslijeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Dobila sam poziv od suda da preuzmem dug po ovrsi od pokojnog oca na ime troška vode iz 2016.

Međutim, njegov sin iz drugog braka je naslijedio stan 1/1 u kojem je nastao dug za vodu. 

Ja sam nasljednik neke druge zemlje.

 

Trebam li solidarno snositi taj trošak ili se mogu žaliti

(a) da je trošak iz stana u kojem sada živi prvi nasljednik, i

(b) da je nastala zastara za trošak vode.

 

Zahvaljujem na odgovoru.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja, ali svaki nasljednik za dio duga koji je jednak vrijednosti njegovog nasljednog dijela.

Da bude precizno, nasljednik koji se odrekne nasljedstva ne odgovara za dugove.

Ali, nasljednik koji ustupi svoj dio  nasljedstva nekome, odgovara za dugove u visini tog dijela kojeg je nekome ustupio.

Dakle, ako su nasljednici naslijedili  dijelove imovine različite vrijednosti, duguju samo do visine te vrijednosti.

Porezna uprava u postupku naplate dugova od nasljednika, otpisuje kamate koje su nastale nakon smrti dužnika te novčane kazne, jer su one osobno uvjetovane - vezane za osobu i njeno neko djelovanje zbog kojeg je ona bila kažnjena.

Također, Porezna ne smije naplaćivati dugove starije od šest godina.

Osim ako za neki dug nije uknjižena zabilježba založnog prava na nekoj nekretnini dužnika, Tada nije važno je li tu nekretninu dužnik prodao za života, poklonio....Porezna ju ima pravo prodati na dražbi i naplatiti dug (glavnicu, ali ne i kamatu).

Nadam se da će neki podatak koristiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , E ne budu je napisao:

Porezna ju ima pravo prodati na dražbi i naplatiti dug (glavnicu, ali ne i kamatu).

Porezna ništa ne prodaje na dražbi već postupka ovrhe na nekretnini provodi sud, uz posredovanje Fine. Porezna je samo založni vjerovnik koji se ima pravo namiriti iz prodajne cijene koju nekretnina postigne na draži, i to samo ako dođe do svog reda na naplatu tj. ako preostane sredstava za podmirenje duga iz prodajne cijene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , E ne budu je napisao:

Porezna uprava u postupku naplate dugova od nasljednika, otpisuje kamate koje su nastale nakon smrti dužnika te novčane kazne, jer su one osobno uvjetovane - vezane za osobu i njeno neko djelovanje zbog kojeg je ona bila kažnjena.

A kako se računaju rokovi zastare meni kao nasljedniku? Je li to dan kada sam dobio poziv suda kao nasljednik ili je to dan dospjeca ovrsenog racuna dok je pokojnik jos bio ziv ili je to dan rjesenja o ovrsi dok je bio ziv ...?

uređeno: od nluketic
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija