Jump to content

Zahtjev za izravnu naplatu i rok od 60 dana počeka?


mauro123

Preporučene objave

Poslao sam na FINU Zahtjev za izravnu naplatu uz osnovu za plaćanje (Izjava o dobrovoljnoj obustavi sa plaće solemnizirana od javnog bilježnika pa ima snagu ovršne isprave). Radi se o iznosu od cca 300.000,00 kuna te sam zbog novog zakona na to morao unaprijed platiti 2000 kuna pristojbe. Prošla su tri tjedna od kad sam to poslao. Niti je račun ovršenika još blokiran, niti sam ja dobio informaciju da je ta ovrha neprovediva. Sad sam čitao o nekom počeku od 60 dana. Znači li to da će ovršeniku račun biti blokiran tek 60 dana nakon primitka mog zahtjeva? što ako mi se netko ubaci u očevidnik prije proteka tih 60 dana? Kako tražiti povrat uplaćenih 2000 kuna ako ovrha ne bude provedena? U kojem roku bi trebao biti obaviješten ako to nije provedivo? Ne mogu u poslovnicu FINE jer imaju isto radno vrijeme kao i ja. Mailom i telefonom ne daju podatke zbog GDPRa. Znam da se ovršenici žale da nisu zaštićeni u sustavu, ali ovako se i ja kao vjerovnik, a veliki je iznos u pitanju osjećam izigran od sustava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate čekati protek roka od 60 dana. Fina je primjerak Vašeg zahtjeva poslala ovršeniku, a prije toga je izvršila upis osnove za plaćanje u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje. Ako Fina u roku od 60 dana (od dana kad joj je dostavljen zahtjev) ne primi rješenje suda o odgodi ili proglašenju prijenosa nedopuštenim, izdati će nalog bankama da obave prijenos zaplijenjenih sredstava s računa ovršenika na račun ovrhovoditelja. Ukoliko iz bilo kojega razloga ovrha bude neprovediva, Fina će Vas po ovom saznanju odmah obavijestiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako to da još uvijek nije u očevidniku? Ovršeniku nije račun blokiran. Nekim kanalima sam i to uspio saznati. Da li je ovršenik možda mogao nešto napraviti po tom pitanju, pa da mu još nije u očevidniku (neka veza na Fini ili nešto, pa da otežu)? Koliko traje postupak dok mu se blokira račun? Ne vidim razloga da je ta ovrha neprovediva. Tri tjedna, nitko iz Fine ne zove ni ne piše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vratili su mi preporučenom pošiljkom sve iz Fine, uz ovaj dopis:

"Na osnovi članka 4. Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima ("Narodne novine" broj 6/13) vraćamo osnovu za plaćanje, broj gornji, iz razloga što:

ne sadrži podatke potrebne za izvršenje.

Nedostaje broj/naziv osnove za plaćanje

Fina ne provodi ovrhu na plaći. Javni bilježnik na Zahtjevu za izravnu naplatu je upisan pod točkom c umjesto pod točkom f ili g."

Nije mi jasno ovo:

1. Ne razumijem kako ne sadrži podatke potrebne za izvršenje, sve je navedeno, i broj OV i broj računa na koji se naplaćuje, svi OIBi i svi traženi podaci.

2. Broj i naziv osnove za plaćanje je upisan, ne razumijem zašto su ovo naveli.

3. Pod točkom f i g su zadužnica i bjanko zadužnica. To znači da moram dostaviti zadužnicu ili bjanko zadužnicu da se ovrha može provesti? Nemam potpisanu zadužnicu. Dužnik je potpisao Izjavu o zapljeni po pristanku dužnika i tada mi je rekao javni bilježnik da je to dovoljno za provedbu eventualne ovrhe. 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 18 minuta, mauro123 je napisao:

ne sadrži podatke potrebne za izvršenje.

Nedostaje broj/naziv osnove za plaćanje

U Ovršnom zakonu (NN 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 i 73/17) pod čl. 209. su Vam navedene sve osnove za plaćanje koje su podobne za izravnu naplatu putem Fine, odnosno po kojima Fina mora postupiti, dok je sve druge dostavljene isprave ne obvezuju na postupanje i tada se poziva na to da joj nedostaje osnova za plaćanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , mauro123 je napisao:

Fina ne provodi ovrhu na plaći.

Posebno je regulirana ovrha na novčanoj tražbini, a posebno na plaći. Znači radi se o dva različita predmeta ovrhe. Ovrha na plaći i stalnim novčanim primanjima (koju provodi poslodavac) i ovrha na novčanoj tražbini po računu (koju provodi FINA).

Ovrhu na plaći provodi poslodavac na neto plaći, naknadi plaće i drugim stalnim novčanim primanjima. Također mirovina je po pitanju ovrhe izjednačena s plaćom. Ovakva ovrha na plaći provodi se temeljem rješenja o ovrsi kojega donosi sud i koje sud dostavlja poslodavcu na provedbu. Kada zaprimi ovakvo rješenje poslodavac ga je dužan provoditi i protiv istoga nema pravo na žalbu.

Ovrhu na novčanim sredstvima provodi FINA, a provodi se po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema OIB-u ovršenika. Iznimno, se ne provodi na novčanim sredstvima, odnosno računima izuzetim od ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija