Jump to content

Slanje u inozemstvo


Hackslash

Preporučene objave

Postovani, trebam hitan savjet. Radim u javnoj sluzbi na odredjeno posljednje dvije godine i nedavno sam doznao da me nadredjeni na poslu zele radi nekakve suradnje slati u inozemstvo, mjesec dana ove godine i 3 mjeseca iduce. S obzirom da mi na razgovoru za posao nikad nije spomenuta potreba odlaska u inozemstvo niti u ugovoru o radu eksplicitno stoji ta mogucnost, imam li ikakvo pravo odbiti ici i mogu li dobiti otkaz ako odbijem? 

Ako nije moguce odbiti odlazak jer ne zelim ici, je li to moguce napraviti na temelju nekog drugog opravdanja (npr. terapija radi kronicne bolesti, trudnoca supruge, bolest roditelja, nedovoljna financijska pokrivenost boravka itd.)?


Kad sam razgovarao s pravnom sluzbom institucije, oni su mi rekli "da me nitko nema pravo slati van ako to ne zelim", ali mi nitko ne zna objasniti ne temelju kojeg clanka kojeg zakona, pravilnika ili dokumenta imam pravo odbiti odlazak u inozemstvo.

Hvala najljepsa.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da takva obveza ne proizlazi iz Vašeg ugovora o radu, niste obvezni ići u inozemstvo, osim ako u Vašem ugovoru o radu stoji "ili na drugim mjestima sukladno potrebama poslodavca", onda bi, po mom mišljenju, bilo kršenje obveze ugovora o radu da odbijete ići, mada mislim da Vam poslodavac mora, s obzirom da se radi o dugotrajnijem boravku u inozemstvu, ponuditi sklapanje novog ugovora o radu na izdvojenom mjestu rada ili kao izaslanog radnika u inozemstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Zanimalo me jer mi u pravnoj sluzbi nisu znali objasniti imam li ikakve argumente na svojoj strani...

S obzirom da ste mi vi jedino odgovorili, mozete li preporuciti nekog strucnjaka za radno pravo u slucaju da cu trebati pravnu pomoc? Jer po ovome ispada da smijem odbiti, pa cisto ako bude komplikacija...

uređeno: od Hackslash
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana, imam pitanje u vezi moje potrage. Nasao sam slucajno preko dvije publikacije jednog gospodina koji ima iskustva s problematikom mog slucaja, ali gospodin nije odvjetnik vec je sudac jednog Zupanijskog suda. 

Znate li mozda ako suci teoretski mogu primati gradjane na savjetovanje van radnog vremena, naravno uz naknadu, ili je to protivno pravilima vase struke?

Srdacno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 8 minuta, Hackslash je napisao:

Znate li mozda ako suci teoretski mogu primati gradjane na savjetovanje van radnog vremena, naravno uz naknadu, ili je to protivno pravilima vase struke?

Ovako postupanje bi bilo protivno čl. 91. st. 1. Zakona o sudovima, koji kaže da se sudac ne smije koristiti svojim radom u sudu i ugledom suda za ostvarenje svojih privatnih interesa (ovdje bi to bila naknada).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekada, u bivšem sistemu (pa i početku neovisnosti), jedan dan u tjednu na sudu bio je rezerviran za primanje stranaka i besplatno pružanje pomoći (sastavljale su se tužbe, žalbe, čak i na vlastite presude ! ), no to je davno prošlo.

No, smatram da nemrete fulati ako pokušate telefonom kontaktirati autora publikacije i vidjeti bi li bio voljan pojasniti vam neke stvari, ali definitivno bez naknade, kao što je i Borbena istaknula.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija