Jump to content

Mobing na poslu


MajaPcelica

Preporučene objave

Poštovani

Radim u državnoj službi preko 15g. U to vrijeme sam primljena na radno mjesto spremačice, jer je tada bila situacija da sam trebala stalni posao i smatrala sam to privremenim rješenjem. U toku godina rada, završila sam 4. godinu SSS iako sam i dalje ostala raditi na tom radnom mjestu , tako što sam čekala priliku da se otvori neka druga mogućnost. Šefovi su se izmjenjivali a dolaskom svakog od njih je bivalo i omalovažavanja s njihove strane i iskorištavanja, tako što su me tjerali da radim preko svih mogućnosti, dakle, dodavali su mi poslove koje je teško bilo odraditi, ali sam šutila i radila. Optuživalo me se za neke troškove telefonskih računa za koje sam dokazivala da nisam napravila ali za To mi se nikada niko nije ispričao, iako sam se teško nosila sa optužbama. Bila sam mlađa pa sam, vjerojatno mogla bolje podnositi takav pritisak. U zadnjih 1,5 g kolegica službenica je otišla na bolovanje. Novi šef ( znajući da ona neće više dolaziti natrag na posao, zbog težine bolesti), usmeno me obavijestio da ću otići raditi na njezino mjesto do povratka s bolovanja. 

Napominjem. Bez službenog naloga. Prihvatila sam to kao priliku da ću njezinim odlaskom , konačno, dobiti priliku. Dakle. Bez službenog naloga. Bez da me se uvede u posao. Bez edukacije. Bez nadzora. Bez mentora. Bez pitanja kako se snalazim. Bez pitanja trebam li nekog da mi pokaže. Apsolutno ništa. Od prvog dana na tom radnom mjestu me se prozivalo za svaku pogrešku ( a bila je samo jedna i na osnovi samo te jedne su mi "kačili" svaku iduću) pa čak i one koje su oni napravili. Bez da me se i jednom pozvalo na radni sastanak sa kolegama da se na istom uputim u tjedan koji donosi promjene u radu a koje se direktno odnose na mene jer radim sa dokumentima i sa strankama koji prvi i zadnji dođu u moje ruke. Na pauzu odlazim kada se svi vrate pa makar to bilo i sat vremena kasnije. Ako se ne javim na telefon istog sekunda, proziva me se gdje sam i zašto se ne javim.... U zadnje vrijeme naslućujem da će se za to radno mjesto namjeniti nekome mlađem ( pa možda i nekome ko je po nekoj rodbinskoj liniji ) i s toga mi se još više podmeću situacije za koje me se optužuje da sam kriva a da me se za istu niti ne pita šta se i kako dogodilo. Vikanje i izderavanje na mene nekih radnih kolega pa i šefa je redovito ako imaju neke vlastite frustracije i " istresu " sve na mene. Plaća i rješenje su mi i dalje, nakon toliko vremena najniže stručne spreme. Službenih ovlasti na papiru nemam a svoj potpis stavljam na svaki važni dio , kao i službene pečate nad kojima nisam imala nikada nadzor a ni mentora. Sada se cijela ta situacija odrazila na moje zdravstveno stanje i teško se nosim sa takvim pritiskom, vikanjem, optužbama, omalovažavanjem, diskriminacijom, stavljanje u moja usta ono što nisam rekla ili napravila..... znajući da su svi povezani i da nemaš kome od njih reći koliko mi je teško sve to što mi rade i da nisu pravedni. Zamolila sam nadređene da mi kažu kakve su moje šanse na tom radnom mjestu i u budućnosti. Vrijeme mi prolazi a ponos mi ne dozvoljava da nakon tako dugo vremena iskorištavanja, da me vrate na čišćenje , čime mi uvijek prijete ako tražim neka svoja prava. Oglušuju se i ne žele mi na pismeno ništa dati, kao niti usmeno mi reći ( makar to bilo " ne zadovoljavaš naše kriterije, nađi nešto drugo ili Mi vidimo  da se trudiš i da daješ sve od sebe, dat će mo ti priliku da budeš dio ovog tima u kojem si toliko godina pokazala i dokazala koliko vrijediš " ) 

Da li sam ja žrtva mobinga ? Šta mi je napraviti ? Molim savijet i pomoć. 

Zahvaljujem 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste žrtva mobinga, po mom mišljenju, ali ste si u 15 godina i svašta dopustili da Vam se radi. 

U prvom redu, krenite skupljati medicinsku dokumentaciju o liječenju od posljedica stresa uzrokovanog radnom atmosferom. Počnite bilježiti događaje i skupljati dokaze o situacijama mobinga jer je te stvari općenito teško dokazati, nitko ne želi svjedočiti, a dokumentacije nema.

Imate pravo obustaviti rad dok se ne otkloni izvor uznemiravanja na radnom mjestu (vidite čl. 134. ZOR-a). Vaš poslodavac, ako ima zaposleno više od 20 radnika, ima imenovanog povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika, kojem se također možete pisano obratiti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaposlenika je manje od 20 jer nastoje ne doći do te brojke iz njima poznatih razloga. Osoba koja bi pravno trebala voditi brigu o takvim stvatima, prva je ta koja potiče i podržava takav režim. Da nije tako, kao pravnik bi trebao znati da se krše odredbe zakona o radu time što se neovlašteno koristi osoba za rad odgovornih poslova. 

Kroz natrag godinu i pol, sam pokazala i dokazala da sam sposobna za takvu vrstu posla ali njihovi planovi su drugačiji. Da bi me lakše maknuli, nalaze greške tj prikopčaju mi njihove pogreške i tako me drže na "uzici" da me lakše vrate tamo odakle su me tu, bez rješenja i bez koeficijenta , stavili. 

Krenula sam na bolovanje iz tog razloga jer sanjam stresne situacije i omalovažavanja i iskorištavanja. Znam dobro da niko od kolega ne bi potvrdio da se to događa jer svako čuva nečija leđa. 

Tako da nekakve optužbe za mobing, teško da ću dobiti ali se pitam.... Da li postoji nekakva kontrola nad institucijama koja konttolira takve poslove i kontrola da li svaki zaposlenik u skladu sa zakonom , radi posao koji mu je naveden u rješenju. Zakinuta sam i mterijalno jer plaća najniže stručne spreme i ove koju još uvijek radim, je dosta velika razlika. A odgovornost daleko veća. 

Zahvaljujem svim dobrim ljudima koji mi na ovom portalu , bar savjetom mogu dati malo utjehe. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molila bih još jedan savijet. 

Ako bih se odlučila mirno se povući i na taj način sebe poštedila dodatnih stresova, tako što bih našla drugi posao pa priložila sporazumni otkaz, imam li pravo zatražiti da mi isplate razliku u plaći po koeficijentu ugovora najniže stučne spreme  naspram posla obavljenog u posljednjih 1,5 g,  SSS i veće odgovornosti ? Da li su oni dužni platiti mi taj odrađeni rad "bez valjanog rješenja za obavljanje istog" ili će mi jednostavno reći da je moje radno mjesto po rješenju "čistačica" i da nemam pravo tražiti ništa izvan toga. Bez obzira na moj rad i zalaganje koje sam dala. Jer promjenom poslovnika planiraju nešto drugo ( gdje Ja ne spadam ) a mene su uredno iskoristili da pokrpam "rupu" u radu i za to ne biti adekvatno plaćena,  do odlaska djelatnice u mirovinu sa dugotrajnog bolovanja (?) 

Hvala svima na odgovoru 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da niste sluzbeno potpisali promjenu ugovora, po mom, trebali biste na radni sud.

Tamo bi dokazivali da ste u zadnjih godinu i pol radili posao viseg koeficojanta od onog koji Vam je na papiru.

To bi teoretski bilo to, po mom.

Ako ste iz Zg, predlazem Vam da se obratite i udruga koje se bave mobbingom. Upisite to u google trebalo bi se izlistati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koju plaću sada primate? Ako i dalje primate onu čistačice, slažem se s ovim:

prije 15 sati , Nida je napisao:

S obzirom da niste sluzbeno potpisali promjenu ugovora, po mom, trebali biste na radni sud.

Tamo bi dokazivali da ste u zadnjih godinu i pol radili posao viseg koeficojanta od onog koji Vam je na papiru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam iz Zagreba. Na žalost iz Istre sam. 

Plaću primam, prema rješenju potpisanom prije 16 g a to je najniže stučne spreme tj čistačice i bez obzira koliko i šta ja radila, plaća i rješenje je uvijek isto. 

U zadnjih 1,5 g, kako su mi reki ( od sutra si u pisarnici  do povratka kolegice s bolovanja ), pristala sam i vidjela to kao priliku da ću tu i ostati, znajući da se ona neće vraćati a ja ispunjavam sve uvjete za taj posao. Međutim, sada kada je ona službeno predala zahtjev za umirovljenje a unatrag pola godine na svaki moj upit da li ću imati šanse da mi se promjeni rješenje i da me se  preraspodijeli tj ostavi tu gdje jesam, nikada nisam dobila odgovor. Samo šutnju. Sada je situacija takva da sam načula da će raditi izmjene poslovnika za to radno mjesto prilikom raspisivanja natječaja( što naravno mogu to napraviti ) ali to isključuje mene iz cijele ove dosadašnje priče jer nemam položen državni stručni ispit.

Nekakako se pomiriš s tim da su te iskoristili do kraja uz sav stres , trud, zalaganje, dokazivanje, rad, šutnju na svako njihovo okrivljavanje, ali da su bar toliko zahvalni pa rekli ( hvala što si dala sve od sebe i što nas izvukla kada je bilo potrebno ). Probat će mo dati neku naknadu za rad koji si uložila.....

Tako sam shvatila da će me nakon natječaja opet vratiti tamo gdje zapravo i spadam po rješenju. Kao da se ništa nije dogodilo. 

Postavljam  pitanje, da li bih ja mogla od njih zakonski potraživati da se sporazumnim  raskidom ugovora nagodimo ( mirnim putem  jer planiram otići iz te bolesne sredine ) i da mi obračunaju razliku u plaći,  s kamatama, naravno, za koju sam bila zakinuta dok sam obavljala složenije i odgovornije poslove, ili na to nemam pravo s obzirom da sam ( možda ) sukrivac u cijeloj priči jer sam obavljala poslove za koje nemam službene ovlasti ni rješenje, a po njihovom nalogu ? I da napomenem da sam pola godine paralelno radila i posao spremačice i posao u pisarnici tj pola radnog vremena jedno a pola radnog vremena drugo. 

Ako im budem bilo čime , kroz razgovor, nagovijestila da ću potraživati svoja prava preko radnog suda, bojim se da će pronaći način da pobiju sve moje tvrdnje iako postoji dokaz da sam radila to što sam radila ( razne narudžbenice, prijemna pošiljka, otprema pošte, potpisi na poštu za koju nisam imala službene ovlasti, zaprimanje  natječaja..... itd ) To je proces koji bi se trebao dokazivati tj utvrđivati bez njihovog znanja jer rad u takvim institucijama, itekako se zna zataškati. Nema šanse da ću postići bilo šta normalnim razgovorom jer ako nisam uspjela da mi kao " ljudi , kolege i nadređeni " kažu bar jednu riječ pohvale ili bar da su rekli, nemoj se nadati ničemu jer imamo druge planove. Hvala što si nam uskočila. Odužićemo se za to. Ako se ne želiš vratiti na staro , bar pokušaj naći neki drugi posao....., u tom slučaju ne očekujem niti da će me posluštati ,dati podršku ili zaštitu prava kao  poslodavac ( lokalna UPRAVA )  za ono za što mi je ne daje ni On a ni oni koji se tim zakonom bave,  od samog početka a po čijem usmenom nalogu , radim sve što radim. 

Žalosno je to što se u državnim službama rade stvari koje se rade a da se odgovara samo za neke propuste kao što su natječaji u investicijskim fondovima a kada je u pitanju zaštita službenika i namještenika, od toga nema ništa.

Nekako dođe da je najbolje raditi kod privatnika koji će te nagraditi ako radiš a ako ne radiš, naravno da će te poslati doma. Dok  ovdje, što više radiš, to manje vrijediš i sve jedno te poslati doma jer će te na to " natjerat " 

Rad u takvim institucijama je samo za one koji se " uhljebe " i čaku penziju i prave se da rade. Nije ni čudno što kao Država propadamo. 

Isprike ako sam malo ogorčena izjavama, jer ne vidim izlaz iz ovoga. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, "zakonski" i "sporazumno" su ovdje kontradiktorni, nema zakonske obveze za Vašeg poslodavca da se s Vama sporazumijeva oko nečega. I mislim da je poslodavac htio Vama dati taj posao, on bi to i učinio (napravio bi interni premještaj, sklopio bi s Vama novi ugovor ili aneks ugovora i sl.), tako da ne vjerujem da ćete bez sudskog spora postići uspjeh, nažalost. Međutim, možda sam u krivu, pa možete poslodavcu predložiti ovakvu opciju i možda pristane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...
, Ruby_Danderfluff je napisao:

Jeste žrtva mobinga, po mom mišljenju, ali ste si u 15 godina i svašta dopustili da Vam se radi. 

U prvom redu, krenite skupljati medicinsku dokumentaciju o liječenju od posljedica stresa uzrokovanog radnom atmosferom. Počnite bilježiti događaje i skupljati dokaze o situacijama mobinga jer je te stvari općenito teško dokazati, nitko ne želi svjedočiti, a dokumentacije nema.

Imate pravo obustaviti rad dok se ne otkloni izvor uznemiravanja na radnom mjestu (vidite čl. 134. ZOR-a). Vaš poslodavac, ako ima zaposleno više od 20 radnika, ima imenovanog povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika, kojem se također možete pisano obratiti. 

Sve je to kasno po meni bi trebala pod hitno na teren izaći inspekcija ili se osnovati radna agencija koja će zaštiti radnika te agencija neka radniku isplati

uskraćena materijalna prava a svoje troškove neka naplate kroz tužbe naravno sa zateznim kamatama.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , pliva je napisao:

Sve je to kasno po meni bi trebala pod hitno na teren izaći inspekcija ili se osnovati radna agencija koja će zaštiti radnika te agencija neka radniku isplati

uskraćena materijalna prava a svoje troškove neka naplate kroz tužbe naravno sa zateznim kamatama.
 

Činjenica jeste da je žrtva mobinga ali sobzirom da to vrši nad istom poslodavac upitno je osnivanje nekakve radne skupine  ali je možda trebala

na mobitel napraviti koji video zapisnik uzeti svu papirologiju naći advokata ili ako ima sindikat a inspekcija rada vam na to neće reagirati jer znam iz 

osobnog iskustva u 40-oj godini sam staža pa mi se vrši svakodnevna prijetnja ali sam zato uzeo advokata i tužio  pa kom obojci kom opanci sporo 

traje ali treba i ustrajati. Po članku 139 Zakona o radu nn 93/14 127/17 piše da u zadnjih pet godina možeš ići u potraživanja za naplatom s 

zateznom kamatom pa tko voli neka izvoli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

prvi put objavljujem ovdje jer prije nisam imala potrebe (srećom) pa se nadam da je u redu u komentaru na tuđu temu spomenuti svoj slučaj. Naime, od strane muškog poslodavca sam bila izložena izrazito neprikladnom ponašanju (kasni pozivi, privatne poruke, fizički dodiri). Nakon nekolikog puta što sam ga upozorila da je to neprofesionalno ponašanje, odlučila sam sjesti s njime i reći mu da cijela tvrtka (10 zaposlenika) osuđuje njegovo ponašanje zajedno sa mnom i zamolila ga da se primiri i pusti me da se koncentriram na posao. Ispričao se i nahvalio moj rad i rekao kako mu je žao što me je doveo u tu situaciju. Već sutradan mi prijeti otkazom u budućnosti (loše radiš ali ću ti dat još jednu priliku pa ćemo vidjeti što ćemo s tobom za par mjeseci). Imam svjedoke i dokaze koji potvrđuju njegovo "prelaženje granice" i prijetnje. Zanima me mogu li dati izvanredni otkaz i tužiti ga (dogodilo se ovaj tjedan)? Trenutno sam na bolovanju. Također, ako smijem tražiti preporuku za dobrog odvjetnika u Zagrebu ovdje, bila bih zahvalna. 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obično sudovi traže da mobing bude dugotrajniji, no ne mogu tvrditi da bi tako bilo u konkretnom slučaju. Možete dati izvanredni otkaz i tužiti ga (ako ga tužite, veće su šanse da će Vam HZZ priznati pravo na novčanu naknadu za nezaposlene) ako od prelaženja granice i prijetnji nije prošlo više od 15 dana. Možete i obustaviti rad sukladno odredbi čl. 134. ZOR-a:

aštita dostojanstva radnika

Članak 134.

(1) Postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika od uznemiravanja i spolnog uznemiravanja uređuju se posebnim zakonom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.

(2) Poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika dužan je imenovati osobu koja je osim njega ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika.

(3) Poslodavac ili osoba iz stavka 2. ovoga članka dužna je, u roku utvrđenom kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu, a najkasnije u roku od osam dana od dostave pritužbe, ispitati pritužbu i poduzeti sve potrebne mjere primjerene pojedinom slučaju radi sprječavanja nastavka uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja, ako utvrdi da ono postoji.

(4) Ako poslodavac u roku iz stavka 3. ovoga članka ne poduzme mjere za sprječavanje uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ili ako su mjere koje je poduzeo očito neprimjerene, radnik koji je uznemiravan ili spolno uznemiravan ima pravo prekinuti rad dok mu se ne osigura zaštita, pod uvjetom da je u daljnjem roku od osam dana zatražio zaštitu pred nadležnim sudom.

(5) Ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da će poslodavac zaštititi dostojanstvo radnika, radnik nije dužan dostaviti pritužbu poslodavcu i ima pravo prekinuti rad, pod uvjetom da je zatražio zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestio poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada.

(6) Za vrijeme prekida rada iz stavaka 4. i 5. ovoga članka, radnik ima pravo na naknadu plaće u iznosu plaće koju bi ostvario da je radio.

(7) Ako je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno da nije povrijeđeno dostojanstvo radnika, poslodavac može zahtijevati povrat isplaćene naknade iz stavka 6. ovoga članka.

(8) Svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva radnika su tajni.

(9) Ponašanje radnika koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa.

(10) Protivljenje radnika postupanju koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje ne predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa niti smije biti razlog za diskriminaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
Poštovani,
molim Vas savjet, imam pitanje vezano za radno pravo - zanima me povećanje plaće iako sam izložena i mobingu (to bih izbjegla jer je teško dokazivo) jer za veći koeficijent plaće prema pravilniku firme je jasno napisano tko ima pravo na povećanje.
Iako imam uvjete za veći koeficijent unazad 2 godine, voditeljica me ne promiče. Kolegica s manje staža na istim poslovima promaknuta je unazad 2 mj. 2 puta. Voditeljica me diskreditira na radnim grupama javne firme, ismijava, ogovara, uskraćuje pravo na edukaciju (jer je skupa) koju drugi dobivaju (iako je skupa), širi neistine, zatrpava poslom, priča da sa mnom nešto psihički nije u redu jer ostajem prekovremeno, ulazi u moj poslovni mail i širi neistine, ne poziva me na sastanke, ne proslijeđuje mi informacije, promiče i nagrađuje one koji joj dojavljuju informacije i koji se isto ponašaju, nakon godišnjeg sistematskog pregleda koji plaća firma krenuo je trač o mojim ginekološkim problemima za koje nitko ne zna(?!) itd. Uskoro namjeravam dati otkaz, trebam li prije ili mogu nakon toga (ovisno o fer ponašanju barem kod davanja otkaza) tražiti retrogradnu isplatu?
Hvala i srdačan pozdrav.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, imam pravo na veći koeficijent jer ispunjavam uvjete prema pravilniku firme unazad 2 godine. Dodatno radim i odgovoran posao. Međutim, kolegica s manje staža i iskustva je prije 2 mj. dobila povećanje na koeficijent isti kao moj, a 2 mj. nakon toga (nedavno) dobila je ponovno povećanje koeficijenta i sada protivno uvjetima u pravilniku ima veći koeficijent od mene. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je pravilnikom firme određeno stjecanje prava na povećani koeficijent automatizmom odnosno trenutno po ispunjenju nekih uvjeta, bez potrebe da vas poslodavac unaprijedi kako bi se povećani koeficijent "aktivirao", onda ste oštećeni i u tom smislu bi trebalo zahtjevom za zaštitu prava (ako ste unutar roka od 15 dana od saznanja za povredu vašeg prava) tražiti poslodavca isplatu razlike.

Čak i da je prošao ovaj 15-dnevni rok, kako se radi o novčanom potraživanju, možete bez problema sudskim putem ostvariti svoje pravo, no sugeriram vam da se prije suda prvo obratite pismenim putem (poštom preporučeno s povratnicom) poslodavcu. Zastarni rok iznosi 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija