Jump to content
Valea

Zapušteno zemljište, ali ne uz javnu površinu

Preporučene objave

Živim u kvartu u centru Zagreba gdje zgrade imaju vrtove sa stražnje strane. Skoro svi vrtovi su kolko-tolko uređeni, ali jedan je katastrofalno zapušten. U njemu je neprobojno trnjavo grmlje i korov. Mačak mi je par puta prošao onuda i izašao sav izgreban od trnja, a mogu si samo zamisliti što sve živi unutra, krpelje i alergene biljke da ne spominjemo.
Susjedi su jednom zvali komunalno redarstvo u nadi da vlasnika zemljišta natjeraju da korov i šikaru posiječe, no komunalni redar je rekao da oni tu ništa ne mogu jer se zemljište ne vidi sa ceste pa nisu u nadležnosti!
Taj vrt je također ograđen i bodljikavom žicom, da stvar bude luđa.

Da li je moguće da smo potpuno bespomoćni, samo zato što se zemljište ne vidi sa ceste? Zar zaista ne postoji način da se vlasnik prisili da barem to redovno posiječe? Bez da potežemo nekakve privatne tužbe jer za to nitko od nas nema novaca.

Zahvaljujem unaprijed na odgovorima i prijedlozima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Komunalni redar bi u ovom slučaju djelom mogao se okrenuti nedorečenosti propisa jer Zakonom o komunalnom gospodarstvu i Odlukom o komunalnom redu te Zakonom o građevinskoj inspekciji i smjernicama za provedbu istoga komunalnim redarima, isti bi imali zakonsko uporište i pravo donijeti određene mjere za sve neuređene dijelove okućnice, kako prema javnoj površini tako i prema susjednim nekretninama. No, (iako i dalje tupim da nema veze gdje je neuređena okućnica okrenuta) često se vade da Odlukom o komunalnom redu taj dio nije točno propisan te da nemaju osnove za provođenje mjera na neuređenom privatnom vlasništvu koje ne granići s javnom površinom. 

No, kako spominjete alergene biljke, možete prijaviti poljoprivrednom inspektoru koji je nadležan za privatna zemljišta, što je mogao napraviti i komunalni redar ukoliko je smatrao da nije nadležan.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×