Jump to content

mirovina_novi zakon


jmarina

Preporučene objave

Pozdrav,

imala sam sad u rujnu 58 godina starosti i 33 godine i 6 mjeseci staža i samo 1. stup. Vjerujem da ću u nekom trenutku otići u prijevremenu starosnu mirovinu pa me zanima hoće li novi zakon, ukoliko se usvoje prijedlozi, povoljno ili nepovoljno utjecati na iznos mirovine i kad bi bio najpovoljniji trenutak za odlazak?

hvala,

marina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana, prema napisanom, po sadasnjem ZOMO-u i prijelaznom periodu za zene imate vec pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ali uz penalizaciju od 0,34% po mjesecu prijevremenog umirovljenja, kako vam do godina za punu starosnu mirovinu nedostaje jos 4 godine (u 2018.god za punu starosnu zena treba 62 godine zivota), 48 mjeseci x 0,34% = 16,32% umanjenja mirovine

Prema najavljenom kod izmjena mirovinskog zakona penalizacija ce se postroziti pa ce postotak ostati 0,34% po mjesecu prijevremenog umirovljenja ali se nece smanjivati kako vam se povecavaju godine radnog staza.

Druga promjena ce se odnositi na potrebno vrijeme prema povoljnijim uvjetima , po sadasnjem ZOMO-u uvjet starosne dobi  povećava se za tri mjeseca svake godine po najavljenom to bi se diglo na 6 mjeseci.

Sto znaci da bi vas ako bi ostalo po sadasnjem ZOMO-u u 9. mjesecu 2019 penalizirali sa 0,32% zbog 34 godine i 6 mjeseci radnog staza (39 mjeseci x 0,32% = 12,48% penalizacije).

Po najavljenom u izmjeni zakona penalizacija u 2019 godini bi izgledala ovako, znaci ostaje 0,34% po mjesecu prijevremenog umirovljenja, za uvjeta godina  ide 6 mjeseci pa je to 62 god. i 6 mjeseci pa bi to u 9 mjesecu 2019.god. izgleda ovako (42 mjeseci x 0,34% = 14,28% penalizacije).

Vidljivo je da bi po najavljenim izmjenama u novom zakonu penalizacija u daljnim godinama rada bila malo veca nego po sadasnjem mirovinskm zakonu.

Najpovoljnije vrijeme za odlazak je kad navrsite godine za odlazak u punu starosnu mirovinu, znaci mirovinu bez penalizacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija