Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju


blazaljevar

Preporučene objave

Poštovani,

Da li je moguće sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju da osobom koja je lišena u cijelosti poslovne sposobnosti po nalazu psihijatra a na zahtjev Centra za socijalnu skrb. Naime radi se o svekrvi koja je lišena u potpunosti poslovne sposobnosti 2011 god.i skrbnik joj je bila njena kćer do 2015,kada ista traži razriješen je skrbništva, Centar joj to udovoljava, imenuje novog skrbnika,sada unuku odnosno kćer od bivše skrbnice,Centar imenuje posebnog skrbnika za sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju,tada odvjetnicu koju je imenovao sam Centar po službenoj dužnosti,koja potpisuje Ugovor u ime osobe lišene poslovne sposobnosti sa bivšom skrbnicom,(kćerkom ) iste uz izjavu Centra za socijalnu skrb da je svekrva izrazila osobitu želju za sklapanjem tog Ugovora.Kako je moguće da osoba koja je lišena u cijelosti poslovne sposobnosti 2011g.tada starosne dobi 80 god.psihički bolesna može 2015.svjesno razlučivati sada već sa 84 god.i stalnim liječenjem po dijagnozi psihičke poremećenosti i disfunkcije mozga.

 

S poštovanjem,

Blaženka Ljevar

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posebni skrbnik koji je imenovan zastupa osobu sukladno njenom najboljem interesu, mislim da su ovdje poštovane sve norme kako bi se zaštitila prava poslovno nesposobne osobe, i istovremeno se rješava pitanje njezine imovine. No tko tvrdi suprotno, može podnijeti tužbu radi utvrđenja ništetnosti takvog ugovora, jer da je bilo mana volje kod primatelja uzdržavanja, i u tom postupku po vještaku medicinske struke vještačiti je li ta osoba bila uopće u stanju dati bilo kakvo očitovanje volje. Iako je to irelevantno, po mom mišljenju, jer jasno da je osoba nesposobna za rasuđivanje, jer da nije, ne bi joj bila oduzeta poslovna sposobnost već od ranije. Bitno je da je sklapanje takvog ugovora u njezinom interesu (imovina prelazi na uzdržavatelja tek u času smrti uzdržavane osobe) i da je bila adekvatno zastupana, po mom mišljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Možete mi pojasniti koji su to njeni interesi,s obzirom da se radi o kući u kojoj su suvlasnici moj suprug,(njen sin ), suprug iste(otac mog supruga) koji je pokojni i svekrva koja je također preminula 05.07.2018.

Moram napomenuti da je svekrva krajem 2010 napustila kuću i bračnu zajednicu zbog narušenog bračnog odnosa zbog svog psihičkog stanja kad je reagirao i Centar za socijalnu skrb i tražio da se liši poslovne sposobnosti u cijelosti i nakon toga tražio podjelu bračne imovine na jednake dijelove što je izvansudskom nagodbom i učinjeno.Svekrvi je dodijeljena njena kćer iz prvog braka kao skrbnik i kod nje je  otišla živjeti.Svekrva je imala svoju mirovinu s kojom je kćer kao skrbnik raspolagala u cijelosti,a o svekrvinom dijelu kuće za održavanje istog nije učestvovala fizički niti financijski nikad i ništa.Kuću cijelo vrijeme održavamo mi,a kćer tim Ugovorom dobiva u vlasništvo cijeli svekrvin dio.

S poštovanjem,

Blaženka Ljevar

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, osoba koja je raspolagala nekretninom ugovorom o doživotnom uzdržavanju je umrla 05.07.2018. godine? Tada zaista ne znam na koji biste način sada osporavali taj ugovor. I sada je situacija takva da su kao suvlasnici upisani Vaš suprug i Vaša nećakinja, od njegove polusestre kći? Uz uvjet adekvatnog zastupanja, što je ispunjeno, Vaša je svekrva za života mogla sa svojom imovinom raspolagati kako je htjela, i tu se više ništa ne može učiniti. Ako je Vaš suprug učinio ulaganja u cijelu nekretninu, koja su poboljšala cijelu nekretninu, tada on može zahtijevati da mu polovinu naknadi nećakinja koja je suvlasnica. Međutim, ako nije sudjelovao u uzdržavanju majke, tada može očekivati i protutužbu u tom smjeru, po mom mišljenju, iako smatrate da se svekrva uzdržavala sama od svoje mirovine; međutim, radi se o uzdržavanju u brizi, skrbi i sl. Dakle, da odgovorim na Vaše prvo pitanje, najbolji interesi psihički bolesne osobe su da netko o njoj skrbi jer nije u stanju ispunjavati svoje egzistencijalne potrebe, i  da joj osigura potrebnu njegu i medicinsku skrb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Hvala Vam na odgovorima,i molim Vas samo još jedno pojašnjenje,da li odvjetnica koja je bila dodijeljena kao posebni skrbnik i potpisala u ime svekrve Ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svekrvinom kćerkom može biti pravni zastupnik  svekrvine kćerke u sporu oko samog Ugovora koji namjeravamo pokrenuti.

S poštovanjem,

Blaženka Ljevar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, postoji sukob interesa, ta osoba će vjerojatno trebati biti saslušana kao svjedok pa bi bilo dobro da ne zastupa protivnu stranu.

Evo po Kodeksu odvjetničke etike, a isto glasi i čl. 9. Zakona o odvjetništvu:

"46. Odvjetnik mora uskratiti pružanje pravne pomoći:

1. ako je on ili koji drugi odvjetnik koji je radio ili radi u istom uredu u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana zastupao protivnu stranku ili obje stranke, dao im pravni savjet ili od njih primio uputu;

2. ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana radio kao odvjetnički vježbenik kod odvjetnika koji je zastupao protivnu stranku;

3. ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana radio kao sudac, državni odvjetnik, javni pravobranitelj ili kao službena osoba u upravnom ili drugom postupku;

4. osim u kaznenim predmetima, ako je ono što stranka traži obijesno ili očito protivno zakonu, tako da se s velikom vjerojatnošću može predvidjeti neuspjeh;

5. u drugim slučajevima predviđenim zakonom, Statutom i Kodeksom.

47. Odvjetnik koji obavlja neki pravni posao za dvije ili više stranaka treba otkloniti zastupanje bilo koje od tih stranaka dođe li do spora između njih u vezi s tim pravnim poslom."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija