Jump to content

Kriptirani računalni disk


rainfall

Preporučene objave

Pozdrav,

zanima me zakon te policijska i sudska praksa u hipotetskom slučaju prikupljanja dokaza sa računala osumnjičenog za kazneno djelo (npr. ilegalni upad u sustav, gospodarski kriminal, ili nešto treće), a kada je hard disk (ili samo pojedini dokumenti na računalu) kriptiran i zaštićen lozinkom. Da li policija ili sud mogu natjerati osumnjičenog da preda lozinku te što u slučaju ako ju on ne zna? Da li postoji razlika ako se radi o privatnom ili poslovnom računalu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno od temeljnih prava okrivljenika je da se brani šutnjom, stoga prisila da sam sebe inkriminira odnosno pomogne u tome, ne dolazi u obzir, što je izričito zabranjeno odredbom čl. 6. st. 2. ZKP-a (da uopće ne idem u međunarodne akte).

Razlike po pitanju računala (službeno-privatno) nema, jedino je kod službenog moguće da se njime služi više ljudi odnosno ima pristup, pa u tom pogledu raste i šanse okrivljenika da oteža tužitelju dokazivanje da je baš on bio taj, koji je počinio ono što mu se stavlja na teret.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, pretpostavljao sam da je tako. Ali kad već spominjete međunarodne akte - povod mog pitanja je vijest na koju sam slučajno naišao, a koja govori kako će primjerice u Australiji (koja je sinonim za pravo i pravnu državu), građani biti primorani predati lozinke - u protivnom mogu dobiti do 10 godina zatvora (konkretno se ovdje radi o zaključanim mobitelima, ali poanta je identična). Različite države očito ovaj problem tretiraju na različit način.

https://nakedsecurity.sophos.com/2018/08/16/australians-who-wont-unlock-their-phones-could-face-10-years-in-jail/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija