Jump to content
sasa01

Kriptirani računalni disk

Preporučene objave

Pozdrav,

zanima me zakon te policijska i sudska praksa u hipotetskom slučaju prikupljanja dokaza sa računala osumnjičenog za kazneno djelo (npr. ilegalni upad u sustav, gospodarski kriminal, ili nešto treće), a kada je hard disk (ili samo pojedini dokumenti na računalu) kriptiran i zaštićen lozinkom. Da li policija ili sud mogu natjerati osumnjičenog da preda lozinku te što u slučaju ako ju on ne zna? Da li postoji razlika ako se radi o privatnom ili poslovnom računalu?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nitko ne može nekoga natjerati da kaže lozinku, a svatko za sebe procjenjuje hoće li mu takva suradnja štetiti ili koristiti. Svejedno je radi li se o privatnom ili službenom računalu (ako je službeno, mogući su i dodatni problemi na poslu...).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jedno od temeljnih prava okrivljenika je da se brani šutnjom, stoga prisila da sam sebe inkriminira odnosno pomogne u tome, ne dolazi u obzir, što je izričito zabranjeno odredbom čl. 6. st. 2. ZKP-a (da uopće ne idem u međunarodne akte).

Razlike po pitanju računala (službeno-privatno) nema, jedino je kod službenog moguće da se njime služi više ljudi odnosno ima pristup, pa u tom pogledu raste i šanse okrivljenika da oteža tužitelju dokazivanje da je baš on bio taj, koji je počinio ono što mu se stavlja na teret.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, pretpostavljao sam da je tako. Ali kad već spominjete međunarodne akte - povod mog pitanja je vijest na koju sam slučajno naišao, a koja govori kako će primjerice u Australiji (koja je sinonim za pravo i pravnu državu), građani biti primorani predati lozinke - u protivnom mogu dobiti do 10 godina zatvora (konkretno se ovdje radi o zaključanim mobitelima, ali poanta je identična). Različite države očito ovaj problem tretiraju na različit način.

https://nakedsecurity.sophos.com/2018/08/16/australians-who-wont-unlock-their-phones-could-face-10-years-in-jail/

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , sasa01 je napisao:

Različite države očito ovaj problem tretiraju na različit način.

Tako je, iako, po meni, Australci idu u pogrešnom smjeru. Onda mogu slobodno početi kažnjavati svakoga tko se brani šutnjom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×