Jump to content

Skrbnistvo i ugovor o dozivotnom uzdrzavanju


Vitae

Preporučene objave

Pozdrav, radi se o mojoj majci i njenom bivsem muzu s kojim je ona zivjela i poslije razvoda na istoj adresi ali nisu se ponovno vjencali vec su zivjeli zajedno sve do u nazad mjesec dana kad ona vise se nije mogla brinuti o njemu jer zadnjih par godina ima demenciju/alzheimer koji se pogorsava i trebala mu je adekvatna skrb( dom za starije dementni odjel). Uglavnom oni su sklopili ugovor o dozivotnom uzdrzavanju jos prije bolesti jer na taj nacin je htjela sigurnost zbog stana u kojem zajedno zive a ujedno da i ima neki pravni papir na kojemu se vidi da se ona brine o njemu.U  zadnjih par mjeseci se pojavljuje njegova kcer koja ne zivi u Hrvatskoj s kojom on inace nije imao dobre odnose i nisu se vidali i trazi da vidi oca sto joj moja mama i dozvoljava al ona postaje gruba, agresivna i moja mama odluci ne pustati je vise u stan. 

Zadnjih par dana pojavlju se i sin iz prvog braka koji isto ne stanuje u Hrvatskoj i s kojim isto nije imao nikakav odnos i on dolazi u dom za starije, laze da ne poznaje moju mamu kad pita u administraciji odkud njegov otac u domu itd...

E sad ide pitanje jeli dovoljan samo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju ili je potrebno i skrbnistvo? Mama se brine da bi mogla izgubit stan ,da bi djeca ili jedno od njih moglo pokrenit skrbnistvo nad ocem a to njemu stvarno ne treba. Covjek je stariji 83 godine jedino poznaje mene i nju( mamu), brinemo se o njemu i brinile smo se o njemu cijelo vrijeme. Pomoc?! neznamo sta dalje i jeli trebamo sta dalje ucinit?

LP i veliko hvala na bilo kakvom savjetu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 29 minuta, Vitae je napisao:

djeca ili jedno od njih moglo pokrenit skrbnistvo nad ocem

Sve da se citirano i dogodi,to nikako ne umanjuje učinke koje proizvodi ugovor o doživotnom uzdržavanju,obzirom da se punoljetnom štićeniku lišenom poslovne sposobnosti skrbništvom  osigurava isključivo zaštita onih prava i interesa koji su mu odlukom o lišenju poslovne sposobnosti ograničeni.

 

Prije 33 minuta, Vitae je napisao:

jeli dovoljan samo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju ili je potrebno i skrbnistvo?

Zakonski je nedopustivo da se skrbnikom imenuje osoba koja sa štićenikom ima sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.

 

Prije 37 minuta, Vitae je napisao:

jeli trebamo sta dalje ucinit?

Izvršavati ugovorom preuzete obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima malo mi je sad jasnije. 

Moja mama nema odluku o lisenju poslovne sposobnosti za njenog bivsem muza samo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Je li to treba zatrazit takvu odluku?

Jos samo jedno pitanje, jeli njegov sin ili kcer koji ne zive u Hrvatskoj mogu traziti skrbnistvo nad ocem?

uređeno: od Vitae
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija