Jump to content
Sign in to follow this  
Vitae

Skrbnistvo i ugovor o dozivotnom uzdrzavanju

Preporučene objave

Pozdrav, radi se o mojoj majci i njenom bivsem muzu s kojim je ona zivjela i poslije razvoda na istoj adresi ali nisu se ponovno vjencali vec su zivjeli zajedno sve do u nazad mjesec dana kad ona vise se nije mogla brinuti o njemu jer zadnjih par godina ima demenciju/alzheimer koji se pogorsava i trebala mu je adekvatna skrb( dom za starije dementni odjel). Uglavnom oni su sklopili ugovor o dozivotnom uzdrzavanju jos prije bolesti jer na taj nacin je htjela sigurnost zbog stana u kojem zajedno zive a ujedno da i ima neki pravni papir na kojemu se vidi da se ona brine o njemu.U  zadnjih par mjeseci se pojavljuje njegova kcer koja ne zivi u Hrvatskoj s kojom on inace nije imao dobre odnose i nisu se vidali i trazi da vidi oca sto joj moja mama i dozvoljava al ona postaje gruba, agresivna i moja mama odluci ne pustati je vise u stan. 

Zadnjih par dana pojavlju se i sin iz prvog braka koji isto ne stanuje u Hrvatskoj i s kojim isto nije imao nikakav odnos i on dolazi u dom za starije, laze da ne poznaje moju mamu kad pita u administraciji odkud njegov otac u domu itd...

E sad ide pitanje jeli dovoljan samo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju ili je potrebno i skrbnistvo? Mama se brine da bi mogla izgubit stan ,da bi djeca ili jedno od njih moglo pokrenit skrbnistvo nad ocem a to njemu stvarno ne treba. Covjek je stariji 83 godine jedino poznaje mene i nju( mamu), brinemo se o njemu i brinile smo se o njemu cijelo vrijeme. Pomoc?! neznamo sta dalje i jeli trebamo sta dalje ucinit?

LP i veliko hvala na bilo kakvom savjetu..

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 29 minuta, Vitae je napisao:

djeca ili jedno od njih moglo pokrenit skrbnistvo nad ocem

Sve da se citirano i dogodi,to nikako ne umanjuje učinke koje proizvodi ugovor o doživotnom uzdržavanju,obzirom da se punoljetnom štićeniku lišenom poslovne sposobnosti skrbništvom  osigurava isključivo zaštita onih prava i interesa koji su mu odlukom o lišenju poslovne sposobnosti ograničeni.

 

Prije 33 minuta, Vitae je napisao:

jeli dovoljan samo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju ili je potrebno i skrbnistvo?

Zakonski je nedopustivo da se skrbnikom imenuje osoba koja sa štićenikom ima sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.

 

Prije 37 minuta, Vitae je napisao:

jeli trebamo sta dalje ucinit?

Izvršavati ugovorom preuzete obveze.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima malo mi je sad jasnije. 

Moja mama nema odluku o lisenju poslovne sposobnosti za njenog bivsem muza samo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Je li to treba zatrazit takvu odluku?

Jos samo jedno pitanje, jeli njegov sin ili kcer koji ne zive u Hrvatskoj mogu traziti skrbnistvo nad ocem?

Uređeno od Vitae

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×