Jump to content
MojeIme2

Prazni zahtjev za legalizaciju

Preporučene objave

Što se tiće prodaje, je. Kako se zahtjevi predaju nadležnom upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju, takovo djelo bi bilo kažnjivo prema odredbama Glave 28 Kaznenog zakona (čl.291-).

Kada govorimo o ustupanju tj. prepuštanju drugoj stranci koja nije na vrijeme predala zahtjev za legalizaciju isto nije moguće. No, kako je Zakonom o općem upravnom postupku propisano da do donošenja prvostupanjske odluke u upravnoj stvari stranka može izmijeniti svoj zahtjev ili podnijeti drugi, ako se ti zahtjevi u bitnim pretpostavkama temelje na istom činjeničnom stanju. Pod bitnim pretpostavkama istog činjeničnog stanja u kontekstu donošenja rješenja o izvedenom stanju temeljem Zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama podrazumijeva se postojanje nezakonito izgrađene zgrade i postojanje namjere podnositelja da se takova zgrada ili njezin dio ozakoni. Prema tome, podnositelj zahtjeva može isti izmijeniti na način da isti proširi na zgrade koje u prvotnom zahtjevu nisu navedene, kao i na način da umjesto prvotno navedene zgrade zatraži ozakonjenje druge zgrade, a temeljem čl.20 st.1 ZPNIZ.

Što se tiće promjene imena podnositelja zahtjeva, ni to nije moguće ali tijekom postupka izdavanja rješenje o izvedenom stanju podnositelj zahtjeva se može promijeniti te se rješenje može izdati osobi na koju je podnositelj prenio svoja prava i obveze u pogledu podnesenog zahtjeva. Takav prijenos je moguć pisanim izjavama prvotnog podnositelja i osobe na koju prenosi svoja prava. Slijedom navedenog, u tome slučaju ne bi bilo kažnjivo.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 10 sati , Spitfire je napisao:

to se tiće promjene imena podnositelja zahtjeva, ni to nije moguće ali tijekom postupka izdavanja rješenje o izvedenom stanju podnositelj zahtjeva se može promijeniti te se rješenje može izdati osobi na koju je podnositelj prenio svoja prava i obveze u pogledu podnesenog zahtjeva. Takav prijenos je moguć pisanim izjavama prvotnog podnositelja i osobe na koju prenosi svoja prava. Slijedom navedenog, u tome slučaju ne bi bilo kažnjivo.

Ovo je isto tako jedno mišljenje bivše ministrice u cilju što većeg broja ozakonjenja građevina, odnosno punjenja proračuna. I dan danas se redovno primjenjuje u upravnim odjelima (po meni neosnovano, jer na temelju kojeg propisa ili čega ja prenosim svoja prava u i obveze u pogledu podnesenog zahtjeva), a da ne govorimo o trgovini sa zahtjevima (obala).  

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pisalo je u tome potu još štošta dragi moj Mutavi, no kako se od nekih stvari ipak treba suzdržati na ovakovom forumu, obrisah. Na pitanje je odgovoreno, a svatko iz ostavljenog može izvući neki zaključak. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Jokerman
   Poštovani,
   1. Situacija je sljedeća:baka i djed nisu pokrenuli nikakav postupak legalizacije (ne znam zašto, nemojte me pitati). Znam da je rok bio 30.6.2018. Imam neke informacije da su neki uredi uzimali više zahtjeva pa imaju "praznih". Zna li netko za takav neki ured na području Šibensko-kninske, Zagrebačke ili Grada Zagreba? Kuća ima građevinsku dozvolu (i upisana je u katastar), ali koliko vidim po nacrtima, napravljen je cijeli kat više nego što je u dozvoli.
   2. Ima li možda netko informaciju hoće li se rok za legalizaciju dodatno produživati
   3. Koje su nam opcije ukoliko ne uspijemo legalizirati kuću na taj način (koliko sam shvatio ne mogu je prodati ukoliko nije legalizirana). Može li se nekako drugačije učiniti legalnom - npr. da se napravi dokumentacija, zatraži dodatna građevinska dozvola itd.
   Eto situacija je takva, jasno mi je da su svi vlakovi prošli, ali ako netko ima neke informacije koji mi mogu pomoći, bio bih jako zahvalan.
   Lp i hvala
  • objavio MalaMia2510
   Pozdrav ljudi,
   zanima me info. Uglavnom kuca je legalizirana, jos nije etazirano.
   Kuca ima 2 vlasnika. Ja sam u prizemlju i prvom katu.
   Na konto moga oca, ogluhom su osobe iznad dobili prolaz na vrt, kroz stan.
   Odlucila sam prebaciti taj prolaz na bok kuće, osigurat si mir.
   Nadalje, usla sam u radove krovista ispod terase. Sve je isto, nista se ne mijenja van gabarita kako je zacrtano. Ono sto me zanima, posto je jaca konstrukcija, makli su staru metalnu i ide drvena i izloacija.
   Moraju zidati parapet. Ono sto me zanima.
   Ja bih tu terasu zatvorila, kao stambeni prostor. Ne bih da imam problema s istim gore iznad. Zanima me da li je za to potrebna građevinska ili sto? Znaci radi se o 13m2? Ili na koji nacin se zastit. 
   Hvala puno
  • objavio Zelic3
   pozdrav, 
   zivim u obiteljskoj kuci od cca 750m2, od toga 500njak m2 je je legalno, ostalo nije. U kuci zivim ja, vlasnik 6/8, dok je brat suvlasnik 2/8, zivi van RH. 2015 sam podnio zahtjev za legalizacijom, platio kaznu za zadrzavanje nezakonito izgradenog objekta i dobio Rjesenje o izvedenom stanju.  Jos uvijek nisam platio komunalije za neizgradeni dio jer mi do danasnjeg dana nisu dosle uplatnice. Kako sam se dogovorio s bratom za isplatu njegovog dijela, mene zanima dali ja mogu dignuti kredit na kucu uz njegovu suglasnost (da ga isplatim) s obzirom da sam dobio rjesenje o izvedenom stanju? 
   hvala
  • objavio Ruby_Danderfluff
   Moja mala famiglia je trenutno u procesu rješavanja stambenog pitanja. Adekvatnu nekretninu smo pronašli, u ZK je vlasnik upisan 1/1, ali mi je rekao da je "sve legalizirao: kuću, garažu, pomoćne prostorije", ali još uvijek "nije upisao". Letimičnim pregledom dokumentacije kod njega vidim da mu je Katastar izdao rješenje o izvedenom stanju. 
   Pošto ne znam ništa o tome, moje je pitanje - što dalje? Da li se on kao prodavatelj ili mi kao kupci moramo pobrinuti da se to upiše u katastarski operat ili oni to čine po službenoj dužnosti? (na Geoportalu također vidim da snimka kuće, garaže i pomoćnih prostorija postoji) Je li pametnije da on to napravi prije kupoprodaje ili da to mi radimo nakon što kupimo kuću?
   I što je s energetskim certifikatom - trebamo ga, ne trebamo ga?
 • Online korisnici×