Jump to content

Dvojni objekt i terasa


kole_vk

Preporučene objave

Zivim u dvojnom objektu. Susjed vec dugo uz kucu na medji ima terasu. U usmenom dogovoru  s njim svoju terasu sam stavio do njegove i po dogovoru digao zid od 2m, medjutim kad je gotovo on trazi da maknem zid, a ako ne maknem da ce traziti da se odvojim 3m od medje. Sto mi je ciniti? S obzirom da je dvojni objekat i da je njegova terasa na medji da li je moja obveza maknuti se 3m? Da li imam pravo staviti zid od 1.6m visine? Kako zastiti svoj posjed od pogleda? Koliku jakost imaju usmeni dogovori? Prilikom gradnje je bio prisutan i ni jednu primjedbu nije dao. Moje pitanje je sto dalje ciniti. Dodatak ako je bitno, obje terase su na visini od nekih 70 do 90cm.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Propisi su u tome pogledu jasni, 1,6 m od konačno uređenog i zaravnatog terena, bez projekta ili bilo čega drugog. Za sve ostalo je potreban barem projekt, te bi valjalo i proučiti odredbe za provođenje prostornog plana. U istima je propisana udaljenost od međe pa ne vidim razlog zašto bi se samo vi morali micati. Ako se već treba micati, onda bi to trebali napraviti oboje.

Usmeni dogovor je jak onoliko koliko je dokaziv, svjedoci i sl. sve ostalo je riječ prptiv riječi. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , kole_vk je napisao:

Da li visina terase od 80cm ulazi u to?

Ne ulazi. 

prije 5 sati , kole_vk je napisao:

Kako mogu zastiti pogled na svoje imanje iznad tih 1.6?

Temeljem čl.4 Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, uz glavni projekt može se graditi ogradni zid visine veće od 1,6m do onoliko koliko dopuštaju odredbe prostornog plana vaše JLS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informacijama, vidjet ćemo što će biti.

Još me samo zanima ako susjed ima već legaliziranu terasu 7-9 godina na našoj međi, da li se automatski smatra da imam i ja pravo graditi na međi ili trebam njegovo odobrenje?

Odnosno kad mu je prijašnji vlasnik dao odobrenje da on može graditi na međi da li to automatski znači da mogu i ja graditi na međi ili je to trebalo biti zasebno uređeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, kole_vk je napisao:

Još me samo zanima ako susjed ima već legaliziranu terasu 7-9 godina

Ovisi što vam znaći ovo legalizirana. Do zadnjeg Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima terasa je mogla biti do 15m2. Ukoliko je u tim gabaritima legalna je. Ukoliko nije, trebalo ju je ozakoniti primjenom Zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama. Možda pod legalnošću mislite na suglasnost bivšeg vlasnika da je sagradi uz među, i ta suglasnost bi trebala biti pismena. Ukoliko je usmena, to je opet rekla-kazala, te bi valjalo provjeriti s bivšim vlasnikom o čemu se točnno radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i privitak.

Crveno - susjedova terasa, ne znam da li postoji pismena dozvola ili išta slično od bivšeg vlasnika, inače dobri su si prijatelji pa ne vjerujem da će mi bivši vlasnik išta izaći ususret.

Plavo - moja terasa, u uredu za graditeljstvo rekli su da do 20m2 mogu bez papira graditi terasu, terasa je oko 18m2.

Pod legalizirano smatram da mu je to ucrtano.

Moje pitanje je s obzirom da je on gradio na međi (sa ili bez dozvole bivšeg vlasnika) i da je to ucrtano, da li to znači da i ja mogu doći do međe u istom dijelu/dužini kao i njegova postojeća terasa?

Dodatno pitanje je kako zaštiti pogled s terase na terasu (po prijašnjim odgovorima bez obzira na visinu temelja imam pravo podići ogradu od 1,6m, a za ostalo glavni projekt da li se to odnosi i za ogradu i za prozor, staklenu ciglu, pleksiglas itd)?

Obje terase su visoke 80-90cm od zemlje.

Prije gradnje terase susjeda sam pitao da li se sve slaže i dogovorili smo da može ići zid 1,8 - 2m i ostalo do krova da bude staklena cigla, međutim nakon što je sve gotovo on traži da se zid sruši na cca 80cm inače će me tužiti i tražiti da se odvojim 3m udaljeno od međe.

Terasa.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, kole_vk je napisao:

Plavo - moja terasa, u uredu za graditeljstvo rekli su da do 20m2 mogu bez papira graditi terasu, terasa je oko 18m2.

Da, po novom Pravilniku.

Prije 7 minuta, kole_vk je napisao:

Pod legalizirano smatram da mu je to ucrtano.

ako je nešto ucrtano (posebno ako je ucrtavano prije 9 godina) ne znaći da je legalno.

Prije 9 minuta, kole_vk je napisao:

Dodatno pitanje je kako zaštiti pogled s terase na terasu (po prijašnjim odgovorima bez obzira na visinu temelja imam pravo podići ogradu od 1,6m, a za ostalo glavni projekt da li se to odnosi i za ogradu i za prozor, staklenu ciglu, pleksiglas itd)?

Kao što već napisah, bez projekta ogradni zid do 1,6m, preko te visine uz glavni projekt do visine koju određuje PP..na to ne bi išla staklena cigla jer je isto tako građevni materijal, eventualno poluprozirni elementi (PVC okvir sa neprozirnim staklom bez mogućnosti otvaranja-bez prozora, Lexan ploče i sl.)

 

Prije 20 minuta, kole_vk je napisao:

da li to znači da i ja mogu doći do međe u istom dijelu/dužini kao i njegova postojeća terasa?

Sve bi to trebalo pisati u odredbama PP, smještaj na građ.čest. kao i u odnosu na susjednu čest. te što je moguće iznimno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U jednom drugom postu na forumu sam našao sljedeće:

"Dakle da rezimiram: iz Vašeg pitanja se vidi da Vi imate svoj bočni zid točno na granici parcele. Prema tome, ako je kuća legalna, znači da su u pitanju dvojni objekti, prema tome i susjed ima legalno pravo napraviti svoj vanjski zid na granici parcele, prema tome ispred Vašeg prozora. A usput rečeno, Vaš prozor je u potpunosti 100 % nelegalan, jer niti u jednoj situaciji nije dozvoljeno raditi bilo kakve otvore na međi."

Da li se ovo može odnositi i na moju situaciju? Po ovome ispada ako je susjed gradio na međi da smijem i ja, također, po ovome ispada da ne smijem raditi ništa osim zida na međi ili krivo shvaćam?

Inače link do stare teme je:

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što rekoh, sve što se tiće vašeg problema trebalo bi biti u odredbama za provođenje prostornog plana. Neka vam ne bude teško pronaći ih online jer većina JLS ih i ima, ili ako želite biti sigurniji isto provjerite u nadležnom upravnom odjelu. Jer moguće je da postoji propisano ovako nešto "Bočna strana loggie, balkona, terase i otvorenog sutbišta koji se nalaze uz dvorišnu među ili na udaljenosti manjoj od 1m moraju se zatvoriti neprozirnim materijalom u visini minimalno 1,8m od gornje plohe poda. U slučaju naknadnog zatvaranja loggie, balkona, terase i otvorenog stepeništa bočna strana se mora zatvoriti zidom..." 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitao sam plan, međutim jedino što sam našao o ogradi je:

"(4) Ogradu izvesti kao kombinaciju betonskog (kamenog) podesta i metala/žice ili zelenila max. visine 1.2 m na regulacijskoj liniji tj. max. visine 2 m prema susjednim građevnim česticama, mjereno od niže kote konačno zaravnatog terena."

Ali mi tu nije baš jasno, pa i regulacijska linija je prema susjednoj čestici i dodatno ne piše ništa ako je terasa podignuta od zemlje.

U istom planu ne piše ništa o nadstešnicama osim da se ne smije graditi manje od 6m od susjeda, a susjed ima na međi.

Zatim u drugom dijelu piše:

"(3) Ogradu izvesti kao kombinaciju betonskog (kamenog) podesta i metala/žice ili zelenila max. visine 1.2 m na regulacijskoj liniji i prema susjednim građevnim česticama."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Našao sam u uvjetima gradnje i sljedeće:

"Članak 23. 2.2.7. Uvjeti gradnje pomoćnih građevina

(1) U građevinskom području naselja, uz stambenu ili stambeno-poslovnu građevinu mogu se graditi pomoćne građevine.

(2) Pomoćne građevine su garaže, spremišta, drvarnice i sl.

(3) Pomoćne građevine mogu biti: Prostorni plan uređenja Općine Rugvica Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije I.1 - 15 - slobodnostojeće; - prislonjene uz glavnu građevinu - slobodnostojeću; - prislonjene uz pomoćnu građevinu na susjednoj građevnoj čestici.

(4) Ako je glavna građevina izgrađena kao poluugrađena, pomoćna građevina ne može biti prislonjena uz glavnu građevinu. Može se graditi kao slobodnostojeća ili prislonjena uz pomoćnu građevinu na susjednoj građevnoj čestici ako je od glavne građevine udaljena najmanje 3m.

(5) Udaljenost pomoćne građevine od granice građevne čestice ne može biti manja od 3m, osim za slučaj gradnje na međi. (6) Pomoćne građevine mogu imati najviše 1 nadzemnu etažu uz mogućnost gradnje podruma i krovišta bez nadozida."

Po ovome mi je dopušteno napraviti pomoćnu građevinu / nadstešnicu do susjedove na međi i udaljenosti manjoj od 3m od glavne građevine, ali pod uvjetom danadstešnica nije naslonjena na moju kuću?

Da li dobro iščitavam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija