Jump to content

Darovni ugovor za službeni automobil


Sanjicaa

Preporučene objave

Pozdrav,

molila bih Vas sljedeće informacije:

  • Smije li firma koja je u blokadi preko darovnog ugovora darovati službeni auto fizičkoj osobi (knjigovodstvena vrijednost mu je na nuli)?
  • Ukoliko smije, što je s plaćanjem PDV-a? Firma ga nema otkud platiti s obzirom na blokirani račun (da li bi to bilo protuzakonito ili bi se jednostavno knjižilo kao dodatno dugovanje?), te što je s opcijom da se teret plaćanja PDV-a u tom darovnom ugovoru prebaci na primatelja dara?

 

  • Smije li ista ta firma prodati isti taj auto fizičkoj osobi? Ukoliko smije, treba li to biti po tržišnoj vrijednosti ili smije proizvoljno?

Puno hvala!!

uređeno: od Sanjicaa
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko bi firma koja je u blokadi, bilo darovanjem ili prodajom, službeni automobil prenijela na drugu osobu, to bi se moglo tumačiti kao prijenos imovine na drugoga s ciljem izbjegavanja naplate potraživanja, a što daje mogućnost vjerovniku koji je već blokirao firmu, da podigne tužbu za pobijanje dužnikovih pravnih radnji tzv. Paulijanska tužba koja postoji radi zaštite vjerovnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

zahvaljujem na odgovoru.

No, ukoliko se ide na kupoprodajni ugovor, gdje fizička osoba kupi auto (faktura izdana s procijenjenom tržišnom vrijednosti od strane sudskog vještaka i PDV-om), prihod koji firma u blokadi ostvari po toj transakciji ionako odmah ide na onog vjerovnika koji stoji prvi na popisu u FINInom očevidniku u redoslijedu plaćanja, a porez od 25% uredno ide državi. Zar to nije čisto?

 

Još jednom zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija