Jump to content

Pravo na godišnji odmor


Nomenomen

Preporučene objave

Poštovani, molila bih savjet glede korištenja prava na godišnji odmor. Naime, započela sam radni odnos 4.6.2018. ugovorom na određeno koji je istekao 4.9.2018. i tada sam potpisala aneks ugovora po kojem se radni odnos produljuje do 4.10.2018. Prije toga sam radila kod drugog poslodavca mjesec dana do 30.5.2018. i koristila jedan dan godišnjeg. Imam li sada još pravo na godišnji odmor i koliko dana bi to bilo? Znam da mi neće platiti ni prekovremene pa bih cijenila Vaše mišljenje da mogu tražiti slobodno prije isteka ugovora. Hvala na odgovoru i hvala što pomažete malim ljudima u velikoj nepravdi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se bivšeg poslodavca tiče, GO ostvaren za vrijeme trajanja radnog odnosa kod njega, trebala ste ili iskoristiti prije kraja radnog odnosa ili vam je trebao isplatiti naknadu za neiskorišteni dio GO-a. Ovo potonje, smatram da možete još uvijek ostvariti, jer se radi o novčanom potraživanju, koje zastarijeva u roku 5 godina.

Što se novog pslodavca tiče, ako će radni odnos prestati na dan 04/10, ostvarujete pravo na razmjerni dio GO-a u trajanju 4/12 punog GO-a, što će reći da, ukoliko vam je puni GO 20 dana, ostvarit ćete pravo na 7 dana GO-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje u vezi godišnjeg odmora, točnije razmjernog godišnjeg odmora.

Dakle u firmi sam se zaposlila 16.4.2018.,novi ugovor sam potpisala 16.7.2018. (datum isteka je 16.10.2018.), moje pitanje je dali sam u 08. mjesecu 2018. imala pravo na razmjerni dio godišnjega?

Napmena: U prethodnoj firmi nisam bila zaposlena duže od 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju, ukoliko radni odnos doista prestane sa 16/10, ostvarit ćete pravo na razmjeran dio GO-a u trajanju od 6/12 punog GO-a (dakle pola GO-a).

Što se rasporeda korištenja GO-a tiče, to je domena poslodavca, koji ga donosi vodeći pritom računa primarno o rasporedu poslova i opterećenju te podredno, koliko je to moguće, željama radnika. Porazgovarajte s poslodavcem o tome i vidite možete li iskoristiti dane GO-a, a ukoliko to iz nekih razoga ne bu bilo moguće, sve te dane neiskorištenog GO-a, poslodavac će vam biti dužan platiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav! Ja bih molila još jedno pojašnjenje u vezi isplate neiskorištenih dana godišnjeg. Naime, moj poslodavac sad tvrdi da ja moram raditi, a da će mi oni to platiti. Međutim, ja nigdje nisam dobila pismeno da će mi to platiti, nego ću ih morati eventualno tužiti i još će mi država uzeti velik dio plaće zbog osobnog odbitka tako da na kraju neću imati ni novac ni slobodno. Mogu li oni inzistirati na plaćanju, ako ja želim iskoristiti dane godišnjeg na koje imam pravo? Hvala na pojašnjenju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija