Jump to content
Bud

razvod

Preporučene objave

Bud    1

Živimo u kući moje majke i imamo ugovor o doživotnom uzdržavanju . Supruga nema braće i sestara i njena majka živi sama u kući. Supruga je voljna pokrenuti sporazumni razvod braka.Pretpostavljam da nema nikakva prava na kuću moje majke. Živimo zajedno zadnjih 5 godina pro forma, djeca su punoljetna... U međuvremenu sam uštedio značajnu sumu novaca (neodgovorno financijsko ponašanje supruge i je razlog rastave). Voljan sam dati supruzi cca 300 tisuća kuna no ona zahtjeva više. Ne želi živjeti sa svojom majkom (koja je i dosta bolesna) već želi svoj stan. Isto tako voljan sam njoj dati naš zajednički auto. U slučaju sporazumnog razvoda da li supruga ima pravo na pola ušteđevine ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hm, nedavno je ovdje bio slučaj da je imovina stečena ugovorom o doživotnom uzdržavanju bračna stečevina, bez obzira na to tko je davatelj uzdržavanja, jer je uzdržavanje rad (odnosno, taj ugovor je naplatan). Ako je ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen i izvršava se za vrijeme trajanja bračne zajednice, može se dogoditi da supruga po smrti Vaše majke i Vašem upisu vlasništva u zemljišnu knjigu zahtijeva utvrđivanje njezine bračne stečevine u polovici, jer takav vlasničkopravni zahtjev, po mom mišljenju, ne zastarijeva.

Auto i ušteđevina, ako su stečeni radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, također su bračna stečevina.

S obzirom na to, predlažem da sastavite sporazum o uređenju imovinskih odnosa bračnih drugova prije razvoda braka, kojim ćete definirati kako dijelite imovinu i da supruga nakon podjele potpiše da više nema nikakvih daljnjih potraživanja po osnovi bračne stečevine.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Ruby_Danderfluff je napisao:

.... Ako je ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen i izvršava se za vrijeme trajanja bračne zajednice, može se dogoditi da supruga po smrti Vaše majke i Vašem upisu vlasništva u zemljišnu knjigu zahtijeva utvrđivanje njezine bračne stečevine u polovici, jer takav vlasničkopravni zahtjev, po mom mišljenju, ne zastarijeva....

Poštovana Ruby u pravu ste, jer se tretira, ako je ugovor sklopljen za vrijeme trajanja bračne zajednice, da je i drugi bračni partner, ne samo onaj koji ga je potpisao, učestvovao u ispunjavanju istog, te time stekao pravo na polovicu  koje proizlazi iz tog ugovora...:palac:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×