Jump to content

razvod


Bud

Preporučene objave

Živimo u kući moje majke i imamo ugovor o doživotnom uzdržavanju . Supruga nema braće i sestara i njena majka živi sama u kući. Supruga je voljna pokrenuti sporazumni razvod braka.Pretpostavljam da nema nikakva prava na kuću moje majke. Živimo zajedno zadnjih 5 godina pro forma, djeca su punoljetna... U međuvremenu sam uštedio značajnu sumu novaca (neodgovorno financijsko ponašanje supruge i je razlog rastave). Voljan sam dati supruzi cca 300 tisuća kuna no ona zahtjeva više. Ne želi živjeti sa svojom majkom (koja je i dosta bolesna) već želi svoj stan. Isto tako voljan sam njoj dati naš zajednički auto. U slučaju sporazumnog razvoda da li supruga ima pravo na pola ušteđevine ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, nedavno je ovdje bio slučaj da je imovina stečena ugovorom o doživotnom uzdržavanju bračna stečevina, bez obzira na to tko je davatelj uzdržavanja, jer je uzdržavanje rad (odnosno, taj ugovor je naplatan). Ako je ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen i izvršava se za vrijeme trajanja bračne zajednice, može se dogoditi da supruga po smrti Vaše majke i Vašem upisu vlasništva u zemljišnu knjigu zahtijeva utvrđivanje njezine bračne stečevine u polovici, jer takav vlasničkopravni zahtjev, po mom mišljenju, ne zastarijeva.

Auto i ušteđevina, ako su stečeni radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, također su bračna stečevina.

S obzirom na to, predlažem da sastavite sporazum o uređenju imovinskih odnosa bračnih drugova prije razvoda braka, kojim ćete definirati kako dijelite imovinu i da supruga nakon podjele potpiše da više nema nikakvih daljnjih potraživanja po osnovi bračne stečevine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

.... Ako je ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen i izvršava se za vrijeme trajanja bračne zajednice, može se dogoditi da supruga po smrti Vaše majke i Vašem upisu vlasništva u zemljišnu knjigu zahtijeva utvrđivanje njezine bračne stečevine u polovici, jer takav vlasničkopravni zahtjev, po mom mišljenju, ne zastarijeva....

Poštovana Ruby u pravu ste, jer se tretira, ako je ugovor sklopljen za vrijeme trajanja bračne zajednice, da je i drugi bračni partner, ne samo onaj koji ga je potpisao, učestvovao u ispunjavanju istog, te time stekao pravo na polovicu  koje proizlazi iz tog ugovora...:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija