Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Sign in to follow this  
karme

porez na knjižno i vanknjižno vlasništvo, zastara

Preporučene objave

Molim pomoć i unaprijed se ispričavam zbog dužine teksta,

nakon smrti strica koji nije imao ni djece ni žene, a ni ikakve oporuke, na ostavinskoj  raspravi nasljedstvo (čestice zemlje) je podijeljeno na brata pokojnika u dijelu 1/2,  te sina (mene) i kćeri drugog brata koji je umro godinu prije, po 1/4 dijela. Porezno rješenje sam dobio u 8.2018 i u roku od 30 dana sestra i ja smo uložili iste žalbe, odnosno, osobno ih predali u poreznu ispostavu. Tada smo razgovarali s poreznom djelatnicom koja je i radila na predmetu i stekli dojam da nam žalbu ne misli uvažiti osim u očitoj grešci jer su umjesto 1/4 razreza poreza, obračunali 1/3. Žalili smo se još na:

1. zastaru- odnosno, uložili smo prigovor na utvrđenje zastare uz obrazloženje da je stric umro 11.2006, ostavinska rasprava je bila 07.2007,  spis od javnog bilježnika je stigao u poreznu upravu u 10.2013, a poziv porezne ispostave na nekakav dogovor nam je upućen u 5. 2017 (na koji se mi nismo odazvali pa nam to spočitavaju jer da smo se tada mogli sve dogovoriti). Rješenje o porezu je stiglo u 08.2018...(U obrazloženju nismo spominjali ni relativnu ni apsolutnu zastaru a ni članke zakona)

Imamo li pravo na relativnu zastaru od 3 godine (koja je u to vrijeme, mislim, bila po zakonu) jer porezna uprava govori samo o apsolutnoj zastari koja nastupa 1.1.2019. Ako prihvate relativnu zastaru - što to uopće znači - da li trebamo platiti porez?

2. način na koji je razrezan porez -  znači, nasljedstvo su nekretnine upisane u 20-tak ZK.Uložaka te 3 Posjedovna lista. U obrazloženju Poreznog rješenja stoji specifikacija čestica zemlje iz koje se vidi da su isključivo zbrojeni kvadrati iz 3 PL - oko 98000 m2, od toga skoro 99% poljoprivredno, 900 m2 građevinsko i 132 m2 stojna kuća - u našem slučaju zbrojeni kvadrati staje, pojate i magazina. Sve je suludo procjenjeno na vrijednost oko 7.600.000,00kn a samim tim i porez od 5% ( i on je računat po starom zakonu 5% a ne 4%) u vrijednosti preko 120.000,00 kn (naravno "pali smo u nesvjest"). Znači, ni jedna Č.Z. nije uzeta prema ZK.Ul. jer na večini njih je stric upisan samo na 1/4 ili 1/8... večina Č.Z. iz PL nema vlasništvo strica u ZK.Ul. tih Č.Z. - uglavnom sve PL sam upisao u excel tablicu pa za svaku od tih čestica ulazio u ZK.ULoške i vadio stvarni udio strica pa mi je rezultat takve analize dao vrijednost od oko 8000 m2 zemlje upisane kao knjižno vlasništvo u zk.ulošcima u odnosu na 98000 m2 upisanih na katastru u PL kao vanknjižno vlasništvo.

Pod pretpostavkom da nikad u svom životu neću vanknjižno vlasništvo tužbama ili drugim načinima upisivat u gruntovnicu, odnosno da sam odlučio i dalje samo koristiti pravo posjeda bez vlasništva zašto moram plaćati porez na vanknjižno vlasništvo, posebno što sam čitajući neke postove vidio da se često prilikom upisa vlasništva ponovo razrezuju porezi pa opet treba tužiti poreznu upravu itd...

tkđ.

očekujem odgovor porezne uprave na žalbu - rekli su za 20 dana , pa ako sa novim rješenjem nisam zadovoljan imam li još ikakve mogučnosti novih žalbi nekim drugim sudovima...

hvala

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×