Jump to content
WTTV

Upravni spor, tužba Upravnom sudu

Preporučene objave

Prvostupanjskim rješenjem organa državne uprave zabranjeno nam je poslovanje s određenim vrstama trgovačke robe. Protiv prvostupanjskog rješenja podnijeli smo žalbu Samostalnom sektoru za drugostupanjski upravni postupak, koji je našu žalbu odbio kao neosnovanu. Sada protiv drugostupanjskog rješenja namjeravamo pokrenuti upravni spor radi poništenje prvostupanjskog i drugostupanjskog rješenja iz upravnog postupka, podnošenjem tužbe nadležnom Upravnom sudu, jer smatramo da su oba rješenja nezakonita.

Zbog odluke u prvostupanjskog tijela u prvostupanjskom rješenju, a kojega je drugostupanjsko upravno tijelo potvrdilo trpimo znatnu poslovnu štetu, te imamo interes da se postupak pred upravnim sudom provede što hitnije.

S tim u vezi naša pitanja su: 

1. Da li Zakon predviđa "žurne postupke" u upravnim sporovima?

2. Ako da, prema kojem zakonskom propisu? (Cijenili bismo i svaki drugi savjet na ovu temu.)

Nadalje, u slučaju da sud presudi u našu korist, imamo li pravo zahtijevati naknadu štete od upravnog tijela koje nam je po našem mišljenju nezakonito zabranilo obavljanje poslovne djelatnosti, i prema kojem zakonskom propisu?

Puno hvala na vašim odgovorima!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon o upravnim sporovima samo kaže da se u hitnim postupcima rasprava mora zakazati bez odgode, ali u ZUS-u nije definirano koji su to postupci hitni, pa predlažem da u tužbi navedete da zbog ove zabrane trpite nenadoknadivu štetu i da predlažete da se postupak provede hitno.

Imate pravo tražiti štetu od RH, time da odštetni zahtjev morate prvo u mirnom postupku podnijeti Općinskom državnom odvjetništvu - Građansko-upravnom odjelu na Vašem području, time da ako Vas oni odbiju, tada možete podnijeti tužbu protiv RH za naknadu štete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×