Jump to content

Wester uniona prevara


Kikiriki13

Preporučene objave

Pozdrav, 

Trebala bih pravnu pomoć i ne znam kome se obratiti. Moj slučaj se kosi sa radnim i kaznenim pravom. 

Naime, radim kao student u jednoj firmi koja posluje internacionalno. Radi se o objavljivanju radova za koje autori rada placaju određeni novčani iznos. 

U 7 mj ove godine radila sam sa autoricol u sa kojom je dogovoreno placanje u dvije mjesečne rate, poslala sam joj i potrebne račune na kojima su bili naznačenim podatci firme prema kojima bi trebala platit. Ona se složila i za par dana poslala kopiju uplate da je platila wester unionom na moje ime (ali nikad nije bilo riječ o plaćanju wester unionom, kamoli da se uplata šalje na moje ime. U dogovoru sa kolegicom koja radi na računima rekla je da odem u poštu podići iznos i predam u računovodstvo. Isti dan sam otišla u poštu i gdja mi je rekla da nažalost zemlja koju je platitelj naveo nije dobra i da se novac ne može podic kod nas. Obavijestila sam o tome svoju kolegicu koja je rekla da pokušavam dobit autoricu kako bi objasnila i promijenila podatke. Autorica se nije javljala 20 dana te je krajem 7 mj poslala mail da uplatila drugu ratu na isti način. Ja sam u tom vremenu bila na godišnjem te je moja zamjena pokušala objasnit da nismo bili u mogućnosti podici prvu uplatu zbog pogrešne zemlje. Na to je autorica rekla da je novac podignut. 

Nastavno na cijelu situaciju ispalo je da je osoba sa mojim imenom i prezimenom podignula novac što je rezultiralo špekulacije da sam ja ta koja je otišla u drugu zemlju i 'ukrala' novac. 

Nakon godišnjeg direktor me prozvao u ured i naravno objasnila sam cijelu situaciju, te je on na to spomenuto kaznenu prijavu, istragu, međunarodnu policiju i Dr. Tijela koja će pokrenuti istragu. Te završio razgovor ako imam što za rec da mogu i sve će nestati.  Ja nisam imala šta jer nisam napravila ništa. 

45 dana kasnije nitko nije sam om razgovarao o toj situaciji dok me danas nisu pozvali u ured sa odvjetnikom gdje sam ponovno ponovila i objasnila situaciju. Oni su naravno objašnjavali da će se prijava pokrenut, da čekaju report od veste uniona sa detaljima tko kad i kako je podigao novac, te s obzirom da ja selim za tjedan dana i mogućnost prijave u vođenja u postaju u mojoj novoj zemlji prebivanja. 

. Zamolila bih pomoć, da li oni meni ista mogu s obzirom da ja nikad nisam nogom kročila u zemlju u kojoj je podignut novac?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S kazneno-pravnog aspekta, ako ne mogu dokazati da ste baš vi podignula sporni novac, mislim da se nemate čega bojati, čak i da podignu kaznenu prijavu. Vjerojatno postoji pisani trag o podizanju novca, vremenskom momentu i potpis osobe, koja je to učinila, pa sve to lako ide u prilog vama da to niste učinila vi.

S radnog aspekta, doduše, ne znam kakva su pravila kod vašeg poslodavca, ali pretpostavljam da, u slučaju sličnom vašem, postoji obveza radnika da obavijesti poslodavca o problemu sa naplatom, pa će onda poslodavac dati konačnu riječ, ne da radnik na sebe preuzima rizik, koji je rezerviran za poslodavca (osim ako baš imate takvo ovlaštenje). Stoga, po meni, ovo definitivno jeste povreda radne obveze, a sad kakva točno odnosno je li ona dostatna za otkaz, o tome bi se dalo raspravljati (za mene jeste, osim jasno, ako ste imali dozvolu poslodavca za donošenje takvih odluka).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija