Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

et35

Dokaz predaje darovane nekretnine (stana) u posjed

Preporučene objave

Poštovanje,

Molio bih pojašnjenje slijedećeg:

„… ugovor nije sklopljen u formi javnobilježničkog akta, već je na njemu podnositeljica, kao darovateljica, ovjerila samo svoj potpis kod javnog bilježnika. Taj je ugovor proveden u zemljišnim knjigama i daroprimatelj je uknjižen kao vlasnik predmetnih nekretnina, s tim da nikada nije izvršena predaja nekretnina u posjed daroprimatelju.       U takvom slučaju, dakle, kada sklopljeni darovni ugovor nije udovoljavao formi propisanoj zakonom, a pored toga je izostala i predaja nekretnine u neposredan posjed daroprimatelju, čini sklopljeni pravni posao ništavim…“

Moje pitanja su:

  1. Koji su načini dokazivanja da je darovana nekretnina (stan) predana u posjed, pogotovo u slučaju ako stan prije predaje nitko ne koristi, i potrebna je određena renovacija da bi se koristio. (Stan bi darovao Majci jer mi je financijski pomagala prije)
  2. Dali je npr. dokaz predaje u posjed može biti Ugovor o najmu stana bez naknade između mene i majke? Dali takav ugovor podliježe oporezivanju? (U poreznoj su mi rekli da ne trebam praviti ugovor u tom slučaju?!?)
  3. Koji su ostali načini dokaza predaje posjeda? (možda plaćanje pričuve, struje?... itd?)


Puno hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pojednostavnite si stvari i stavite u darovni ugovor odredbu - "Danom sklapanja ovog ugovora, obdarenik stupa u posjed nekretnine navedene u čl. 1. ugovora".

Ili "Danom sklapanja ovog ugovora darovatelj predaje nekretninu navedenu u čl. 1. ugovora obdareniku u neposredan posjed."

Evo vam na ovoj temi i primjera ugovora te drugih korisnih stvari.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×