Jump to content
et35

Dokaz predaje darovane nekretnine (stana) u posjed

Preporučene objave

Poštovanje,

Molio bih pojašnjenje slijedećeg:

„… ugovor nije sklopljen u formi javnobilježničkog akta, već je na njemu podnositeljica, kao darovateljica, ovjerila samo svoj potpis kod javnog bilježnika. Taj je ugovor proveden u zemljišnim knjigama i daroprimatelj je uknjižen kao vlasnik predmetnih nekretnina, s tim da nikada nije izvršena predaja nekretnina u posjed daroprimatelju.       U takvom slučaju, dakle, kada sklopljeni darovni ugovor nije udovoljavao formi propisanoj zakonom, a pored toga je izostala i predaja nekretnine u neposredan posjed daroprimatelju, čini sklopljeni pravni posao ništavim…“

Moje pitanja su:

  1. Koji su načini dokazivanja da je darovana nekretnina (stan) predana u posjed, pogotovo u slučaju ako stan prije predaje nitko ne koristi, i potrebna je određena renovacija da bi se koristio. (Stan bi darovao Majci jer mi je financijski pomagala prije)
  2. Dali je npr. dokaz predaje u posjed može biti Ugovor o najmu stana bez naknade između mene i majke? Dali takav ugovor podliježe oporezivanju? (U poreznoj su mi rekli da ne trebam praviti ugovor u tom slučaju?!?)
  3. Koji su ostali načini dokaza predaje posjeda? (možda plaćanje pričuve, struje?... itd?)


Puno hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pojednostavnite si stvari i stavite u darovni ugovor odredbu - "Danom sklapanja ovog ugovora, obdarenik stupa u posjed nekretnine navedene u čl. 1. ugovora".

Ili "Danom sklapanja ovog ugovora darovatelj predaje nekretninu navedenu u čl. 1. ugovora obdareniku u neposredan posjed."

Evo vam na ovoj temi i primjera ugovora te drugih korisnih stvari.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×