Jump to content

Skrbništvo i zabrana prilaska


TeaLeljak

Preporučene objave

, TeaLeljak je napisao:

Pozdrav,

da li netko zna, ako otac djeteta (izvanbračna zajednica) ima zabranu prilaska djetetu automatski gubi i skrbništvo nad djetetom?

Ne, nažalost je postupak za lišenje roditeljske skrbi poseban postupak koji se vodi na građanskom sudu, a zabrane prilaska se obično izriču kao mjere opreza vezano uz neki kazneni postupak i nisu trajnog karaktera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, TeaLeljak je napisao:

da li netko zna, ako otac djeteta (izvanbračna zajednica) ima zabranu prilaska djetetu automatski gubi i skrbništvo nad djetetom?

Mjera zabrane približavanja djetetu jedna je od mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, a s druge strane roditeljsku skrb je moguće oduzeti roditelju koji zlorabi ili grubo zanemaruje roditeljska prava i dužnosti. 

Pod tim da roditelj zlorabi svoja roditeljska prava i dužnosti smatra se: ako počini kazneno djelo prema djetetu (vrši nasilje - psihičko ili fizičko, spolno ga iskorištava), ako ga tjera na pretjerani rad, omogućuje mu dostupnost alkohola, droge ili drugih opojnih sredstava, kada navodi dijete na društveno neprihvatljivo ponašanje...

A pod grubim zanemarivanjem roditeljskih prava i dužnosti podrazumijeva se: napuštanje djeteta, nepridržavanje mjera koje je roditelju odredilo nadležno tijelo (to je ova mjera koju otac ima izrečenu), ako ne skrbi o djetetu...

E sad, ukoliko pronalazite u navedenom ponašanje oca djeteta, tada oduzimanja roditeljske skrbi možete i Vi pokrenuti, a ista se oduzima u izvanparničnom sudskom postupku, i to nakon razmatranja izvješća i procjene Centra za socijalnu skrb. Uz to, Centar pri ovom postupku može, odrediti i mirovanje roditeljske skrbi, ali samo kao privremenu mjeru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Hvala svima, ja sam obitelj majke tog djeteta a ona bi ako treba i nekim dokumentom ostavila skrbništvo meni ako izgubi bitku sa bolešću s kojom se trenutno bori, jedini logični ishod je da se o djetetu brine obitelj u kojoj odrasta ( sa mnom ili sa mojim roditeljima ), a po zakonu nažalost otac koji ima zabranu prilaska ima veća prava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Poštovani, zanima me sestra je kćerkicu malo udarila šibom gdje je zet tužio je i dobila je zabranu prilaska djetetu na 6mj.. dali ona kćerkicu ne može vidjeti u prisutnost socijalnog radnika ili mora čekati da istekne mjera prilaska. I zašto socijalna skrb dolazi u provjeru kuće mojoj sestri kad kod nje nije kćerkica i ima zabranu da je vidi 6mj .. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija