Jump to content

Legalizacija objekta


Tin123

Preporučene objave

Poštovani,

Moj problem je sljedeći pa Vas molim za mišljenje...

Pokrenila bi legalizaciju objekta, od dokumentacije imama samo vlasnički list (1/3 vlasništva je moja, 1/3 mamina, 1/3 od osobe x).... Zanima me od čega kreniti s obzirom da mi se objekt ne nalazi u mjestu u kojem živim...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod mene je situacija malo složenija, ali potrudit ću se ukratko opisati...

Radi se o objektu u kojem žive podstanari i oni žele kupiti taj objekt kreditom. Koliko sam čitala po internetu objekt mora imati kompletne papire da bi se mogao dignuti kredit za njega.

Gdje bi ja i na koji način ustvari mogla provjeriti dali imamo što od papira što se tiče objekta?

Mi smo objekt naslijedili i zbog toga imamo samo vlasnički list.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam je objekt sagrađen prije 68, ucrtan u katastru i upisan u gruntovnicu, onda u tom slučaju zatražiti od katastra Uvjerenje daje zgrada evidentirana prije 68 (može se dobiti isti dan), a zatim odete na ured za prostorno uređenje i zaražite Uporabnu dozvolu. Uporabna dozvola se izdaje u roku 1mj. sa klauzulom pravomočnosti. Bez uporabne banke ne odobravaju hipotekarne kredite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Tin123 je napisao:

Poslano...

Dakle ovako, građevina sigurno nije građena prije '68 jer je nema na snimcima rađenima tada.

Podaci u ZK su nedostupni vjerovatno zato što se na tome dijelu još radi katastarska izmjera i usklađivanje stanja u katastru i zemljišnim knjigama.

No, ono što sam vam uspio iskopati iz katastra je zadnja promjena u katastru rađena 2000 godine, kada je elaboratom vjerovatno ucrtana kuća i sve pomoćne građevine. Je li tome elaboratu priložena i akt za građenje to vam ne mogu tvrditi, ali ću vam na mail poslati klasu upravnog rješenja i elaborata temeljem kojeg je sve ucrtano. To poradi toga, a kako su podatci u katastru javni i svatko ima pravo napraviti uvid u njih, da bi zatražili uvid u rješenje i elaborat, pa ako se spominje akt za gradnju i njena oznaka, na osnovu toga od upravnog tijela z agraditeljstvo zatražili kopiju temeljem koje bi dobili Uporabnu za građevine izgrađene na temelju akta izdanog do 2007.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Tin123 je napisao:

Što ako se ne spominje akt za gradnju i oznaka

Znaći da je moguće da se gradilo bez akta za građenje i samo ucrtano, a što se moglo do 2007. Kako mi je malo čudno da je elaborat rađen baš za sve i tako je ucrtano (kuća, 2 garaže, 3 pomoćna objekta, nadstrešnica) nekako se nadam da je građeno temeljem građ. dozvole inaće je praksa bila, kada se radilo o nelegalnom objektu, ucrtati kuću a ostalo nije bilo bitno.

prije 1 sat, Tin123 je napisao:

što da tada napravim?

Svakako provjeriti u upravnom odjelu postoji li građevinska dozvola, no za to bi vam trebalo saznati što više podataka jer niti bi znali točno gdje, a niti bi im se dalo kopati po arhivi. Sa oznakom izdanog akta o gradnji bi bilo sasvim jednostavno i brzo.

prije 1 sat, Tin123 je napisao:

Dali  znači ako uspijem ishodovati Uporabnu za građevine izgrađene na temelju akta izdanog do 2007. ne moram predavati Zahtjev za legalizaciju?

Da, tako je.

Ukoliko ne uspijete pronaći akt za gradnju ili uopće ne postoji, a prošao je i zadnji rok za legalizaciju po povoljnijim uvjetima prema Zakonu o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama, morali bi legalizirati po normalnom postupku koji je rigorozniji i skuplji.

p.s. pogledajte mail još jednom..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče katastra... s obzirom da mi objekat nije u mjestu gdje stanujem nego u drugom gradu na koji način da zatražim upravno i rješenje i elaborat, dali to moram baš zatražiti tamo gdje mi je objekat ili mogu u i u svom gradu? Ako moram tamo gdje mi je objekat postoji li nekekav zahtjev da mogu preko maila zatražiti?

p.s. vidila mail, hvala

uređeno: od Tin123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dobar dan...

Danas su mi se javili iz Državne geodetske uprave u Rijeci... Rješenje i elaborat su mi našli, ali nažalost na Rješenju ne postoji akt o gradnji..ako želim kopiju Rješenja i elaborat moram doći osobno k njima.

Čovjek s kojim sam se čula uputio megruntovnicu da dignem povijesni vlasniči list, odnosno da vidim tko su sve prije nas bili valsnici pa da s tim podacima u zgradi urbanizma probam vidjeti ima li uporabna dozvola ili ne.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija