Jump to content

Nasljeđivanje zemljišta - porez


M.Gub

Preporučene objave

Lijep pozdrav, molio bih vas za mišljenje i savjet.

Ovo je u kraćim crtama situacija: riječ je o komadu komadu zemlje podijeljenom na 3 parcele. Vlasnici te zemlje su moja pokojna baka (trenutno se čeka ostavinska) 1/2 i žena njenog pokojnog brata 1/2. Nakon ostavinske rasprave, bakin dio bi trebao biti podijeljen između moje majke i njene sestre, dakle svakoj po 1/4. Gospođa koja je vlasnica drugog dijela zemlje je sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju s jednom obitelji koja će nakon njene smrti naslijediti njen dio.

Eh sad. Budući da će nakon nekog vremena ta cijela zemlja postati podijeljena na još više vlasnika, ja bi htio izvući maminih 25%, parcelirati ih kao zasebnu česticu i uz suglasnost ostalih vlasnika uknjižiti nju na tu česticu kao 1/1 vlasnika te se odreći sveg ostalog udjela na preostaloj imovini.

Molim vas da mi kažete koji su postupci da se takvo što napravi i također (pitanje iz naslova) - postoji li mogućnost da se to prenese na mamu bez plaćanja poreza?

eto, unaprijed vam hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da sam krivo mislio. Mislio sam da se suvlasnici darovnim ugovorom odriču svog dijela (tih 25% tj. nove parcele), a sad mi se prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima čini da je riječ o razvrgnuću suvlasništva. Može li mi netko potvrditi da se radi o tome?

Dakle, trebalo bi parcelirati zemlju te nakon toga tražiti razvrgnuće suvlasništva na toj našoj novonastaloj parceli i istovremeno potpisati razvrgnuće našeg suvlasništva nad preostalim dijelom zemlje.

također, prema Zakonu o porezu na promet nekretnina, čl. 13. Porez na promet nekretnina ne plaćaju: 8. osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili diobom zajedničkog vlasništva stječu posebne dijelove te ili tih nekretnina, neovisno o omjerima prije i nakon razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.

 

Može li samo potvrda da se situacija rješava na taj način. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , M.Gub je napisao:

- postoji li mogućnost da se to prenese na mamu bez plaćanja poreza?

Vaša majka i njena sestra će biti oslobođene od plaćanja poreza,obzirom da one imovinu stjeću nasljeđivanjem svoje majke.

prije 2 sati , M.Gub je napisao:

koji su postupci da se takvo što napravi

Kad se provede ostavinski postupak u sporazumu sa svim suvlasnicima izvršite diobu nekretnine,što podrazumijeva sklapanje ugovora o diobi i postupak cijepanja parcele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

Prije 2 minuta, Matrix je napisao:

Kad se provede ostavinski postupak u sporazumu sa svim suvlasnicima izvršite diobu nekretnine,što podrazumijeva sklapanje ugovora o diobi i postupak cijepanja parcele.

Možete molim vas pročitati moj drugi post, pa mi samo reći da li je taj ugovor o diobi zapravo to razvrgnuće suvlasništva?

 

uređeno: od M.Gub
pravopis
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija