Jump to content

Nasljeđivanje izvanbračnog druga


Rega Katalenić

Preporučene objave

Nakon majčine smrti brat i ja nasljeđujemo svatko po pola kuće. Ja živim sa ženom i dvoje djece. Ulažemo u održavanje i obnavljanje kuće i okućnice. Brat je u vezi sa ženom, udovicom 25 godina. Ona nije prijavljena na našoj adresi, već dolazi samo na spavanje. Ona ima svoju mirovinu ali njome pomaže svoju djecu i unuke. U našu kuću u 25 godina nije donijela ništa niti brine o kući. U obnovi kuće ne žele sudjelovati jer "njima je dobro kako je". Molim Vas da mi odgovorite. U slučaju da se bratu nešto desi, ima li ona (ili njezini nasljednici) kakvo pravo nasljeđivanja u njegovoj polovici kuće? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje, neki od Zakona izvanbračnu zajednicu priznaju samo ako su izvanbračni partneri živjeli (bili prijavljeni) na istoj adresi, dok u nekim slučajevima nije potrebito da obadvoje budu prijavljeni na istoj adresi, već samo da su ispunjeni uvjeti za priznavanje izvanbračne zajednice, sve Vam je to od slučaja do slučaja...već smo u jednoj od tema raspravljali o tome...

Po meni bi trebali biti prijavljeni na istoj adresi, jer i sami korijen riječi zajednice bi upućivao na zajednički život, no kažem, ima Zakona koji priznaju izvanbračnu zajednicu, a ne traže da budu prijavljeni na istoj adresi da bi ista postajala ili je postajala...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Rega Katalenić je napisao:

Onda da produbim pitanje. Da li se smatra izvanbračnom zajednicom ako muškarac i žena ne žive na istoj adresi bez obzira na duljinu trajanja veze?

"Okolnost što su stranke stanovale odvojeno, uz činjenicu da je do toga došlo voljom stranaka i da su se dugotrajno nastavili svakodnevni kontakti stranaka, ne upućuje na postojanje prekida bračne zajednice"

(Vrhovni sud RH, br. Rev 361/92-2, od 12. ožujka 1992) 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ovo pitanje ima zagovornike oba razmišljanja. Matrix je dao dobru poveznicu, ali bih ipak napomenuo da postoji razlika između braka i IB zajednice, stoga ću dati dvije "friškije" sentence, koje se tiču baš IB zajednice -

1. ŽS Varaždin, Gž.3072/12-2 od 09. srpnja 2013.

"Obrazlažući pobijanu presudu prvostupanjski sud utvrđuje da su parnične stranke u kritičnom razdoblju od 1999. do 2008. godine bile u izvanbračnoj vezi, te su se intenzivno družile, odlazile na zajedničke proslave rođendana, zajednička ljetovanja, no, zaključuje da tužiteljica nije dokazala da bi s tuženikom zasnovala zajednicu života u smislu zajedničkog stanovanja, prehranjivanja i vođenja zajedničkog (ekonomskog) domaćinstva i sl., a koja bi predstavljala izvanbračnu zajednicu, slijedom čega joj ne pripada pravo na polovicu nekretnina koje su nesporno stečene tijekom trajanja izvanbračne veze sa tuženikom."

2. VSRH, Rev-1038/2006-2 od 28. ožujka 2007.

"...zajednica koju su imale stranke nema bitnih elemenata izvanbračne zajednice [...] druženje i višegodišnje hodanje stranaka, boravci tuženice u radionici tužitelja, pa čak i u situaciji da je tuženica u više navrata pomagala tužitelju u radu, posjeti tužitelja tuženoj i njezinoj majci, činjenica da je tužitelj znao i prespavati kod tuženice kad u stanu nije bilo njezine majke, nisu elementi na temelju kojih se može zaključiti, da je riječ o izvanbračnoj zajednici. Stranke nisu, dakle zasnovale zajednicu života u smislu zajedničkog stanovanja, ishrane, vođenja zajedničkog (ekonomskog) domaćinstva i slično..."

 

Osobno, smatram da za IB zajednicu, u pravilu, uvijek treba postojati i zajednički život, iako smatram da bi bila moguća i iznimka, koju će, vjerujem (ako već nije) iznjedriti sudska praksa.

 

Koga više zanima o ovoj materiji, može pogledati u zanimljivom radu ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija