Jump to content

Bračna stečevina


ZagorRi

Preporučene objave

U postupku sam pregovaranja za kupoprodaju stambene nekretnine koju bih financirao iz stambenog kredita Banke.

1. Da li možda imate primjer Kupoprodajnog ugovora i/ili predugovora u kojem je naveden člana koji sadrži suglasnost bračnog/izvanbračnog supružnika za prodaju nekretnine i/ili članak u kojem prodavatelj izjavljuje kako predmetna nekretnina nije bračna/izvanbračna stečevina (također i pomoć koga u tom slučaju navodim u zaglavlju Ugovora kao zainteresirane strane, odnsosno tko potpisuje isti).

2. U slučaju da bih htio nekretninu kupiti sa djevojkom 50 - 50%, ali iz jednog kredita (mog kredita), zanima me da li se posebno navodi postotak vlasništva koji prelazi na kupce nakon kupoprodaje ili ne (koliko sam vidio vaše predloške predugovora nisam naišao na preciznu raspodjelu). Zanima me iz razloga kada prilikom upisa u gruntovnicu budemo se navodili kao suvlasnici na koji način će se utvrditi postotak/omjer vlasništva ako nije navedeno u kupoprodajnom Ugovoru.

3. Da li postoji zakonski rok iseljenja prodavatelja nakon odrađene kupoprodaje, ako to nije navedeno u Ugovoru?

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Banka to kod ugovora o kreditu radi tako da u zaglavlju navede bračnog druga kao sudionika, ali nijedna druga odredba se ne odnosi na njega, već on samona dnu potpisuje ugovor, tako se banka osigurava da u slučaju prestanka plaćanja kredita neće utvrditi da nije znao za kredit. Nadam se da ovo pomaže, jer moram priznati da nisam vidjela formu ugovora o kupoprodaji u kojoj se navodi da je nešto nečija bračna stečevina (a ako jest, tada bi po mom mišljenju, taj trebao biti sudionik ugovora, naveden u zaglavlju i potpisnik ugovora).

2. Upis u zemljišne knjige se temelji na točnom izrazu navedenom u kupoprodajnom ugovoru. Dakle, ako želite da nešto bude suvlasništvo u 1/2 dijela, to tako morate i navesti u kupoprodajnom ugovoru.

3. Ne sjećam se da sam igdje to vidjela u zakonima. Ključno je da se vlasništvo pravnim poslom (ugovorom) stječe u času upisa u zemljišne knjige, a ne u času stupanja u posjed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija