Jump to content

smjestaj u dom a otuđienje nekretnine ili pokretnine veće vrijednosti


niobe

Preporučene objave

Bok svima, ako netko zna odgovor na sljedice : starija osoba otudila svoju imovinu poklanjanjem ili prodajom trecej strani, a sada zahtjeva smjestaj u dom. CZSS trazi od djece da placaju razliku smjestaja - vec su pozvani potpisati nagodbu. Jel je to u pravu ? Imovina bila dosta velika, da se moglo iz nje platiti razliku sljedicih 10 god. Postoi neko odredeno vrijeme od otudivanja do trena smjestaja ? Za pomoć u kuci je jedna godina. 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, ako dobro razumijem, Vi biste sada pobijali taj ugovor kojim je starija osoba otuđila svoju imovinu kako bi je vratili u imovinu starije osobe da se iz njezine vrijednosti namiruje razlika cijene smještaja u dom? 

Bez uvida u ugovor, teško je reći koje su mogućnosti pobijanja učinka tog ugovora. Ako je bila kupoprodaja, gdje je novac? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjer iz zivota:

"Imam 77 godina, svjestna sam,pokretna,ali nadahnuta vjersko i ljubavno prema ... trecej fizickoj ili pravnoj osobi. Imam 3 nekretnine, skalpam darovni ugovor (ili sam prodala za sitnis a novac "pojela") na svu imovinu uz uvjet da jednu nekretninu koristim dozivotno i placam troskove stanovanja. Imam i 2 djece, nisam nima dala ista, oni su podstanari ili na tudem, nemaju nikakvu svoju imovinu, dobivaju mizerne place ili mirovine. Nadam se da jednog dana samo zaspim i prica gotova. Ipak nakon 3 godine, mozda 6 godina,  dozivim mozdani udar, nisam u stanju sama se brinuti za sebe,ugrozavam svom zdravlju i zivotu, takoder i susjedima (zaboravim ugasiti plin ili zatvoriti pipu na zacepljenoj kadi). Pozvani CZSS smijestio mene u dom i zatrazio da djeca sufinasiraju taj smjestaj,jer moja mirovina ipak nije dovoljna."

Je li u takvom slucaju djeca imaju obveze doplacivanja cijene smjestaja?

Do kojeg iznosa nihovih primanja oslobodeni su placanja ?

Postoi li odredeno vrijeme od otudivanja, kada CZSS moze traziti povrat ukupnoj imovine radi podmirenja troskova, a kada smatram se socjalnim slucajem ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, iz Obiteljskog zakona, članak 292. : punoljetno dijete je dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine (time da se dijete može osloboditi te obveze samo ako ga roditelj nije uzdržavao kad je trebao).

Dakle, djeca imaju obvezu uzdržavati baku ljubavnicu, a eventualno ako je darovni ugovor u pitanju, može sama baka tražiti opoziv darovanja zbog osiromašenja darovatelja i to točno pod uvjetima propisanim člankom 493. ZOO - ako nije prošlo više od deset godina, ako se dar još nalazi u imovini obdarenika, a on nije u oskudici glede povrata dara, ako se sam darovatelj nije grubom nemarnošću doveo u oskudicu (a ovdje, bojim se, to jest slučaj), i važno je napomenuti da se temeljem istog članka može od obdarenika tražiti da se oslobodi obveze na povrat dara time što će osigurati sredstva za uzdržavanje darovatelja.

Ako se radi o kupoprodaji za sitniš, onda o tome nema govora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija