Jump to content

Zastara kazne zatvora


joekifla

Preporučene objave

Ukoliko pitate za zastaru kaznenog progona, ona iznosi 10 godina, ali koliko vidim, presuda bi trebala biti pravomoćna budući je drugostupanjskom presudom preinačena prvostupanjska.

Ako pitate za zastaru izvršenja kazne zatvora (ali je li vam uopće izrečena kazna zatvora za ovo djelo?), onda zavisi kolika je ta kazna, ako je do godine dana - zastara iznosi 6 godina (prema ovom screenshotu ispada da bi se radio o ovoj varijanti), ako je kazna preko godine dana do 2 godine - zastara iznosi 10 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam mislio ništa uvredljivo, već sam izrazio čuđenje da su vam za ovo kazneno djelo, za koje je inače zapriječena kazna zatvora u trajanju do 2 godine, izrekli bezuvjetan zatvor, to se iznimno, iznimno rijetko izriče. Pa imate recentne primjere daleko ozbiljnijih djela di su izreknute uvjetne osude.

No, prema ovome što ste sada naveli, ispada da bi se tu radilo o djelu iz stavka 2. čl. 311. KZ-a, ne stavku 1. (taj stavak može počiniti samo službena ili odgovorna osoba, dakle radi se o specijalnom kaznenom djelu), a ukoliko jeste tako, onda vam je već bila izrečena sigurnosna mjera, koju ste sada prekršili. Ne znam da li griješim, ali vaši navodi upućuju u tom smjeru.

Glede nastupa zastare, ukoliko je presuda postala pravomoćnom sa danom 03/10/2014, onda zastara izvršenja kazne nastupa sa danom 04/10/2020.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, u pravu ste. Bila je izrečena sigurnosna mjera. I to zabrana upravljanja vozilom  B kategorije.

Što se tiče presude, sud je tako presudio.

Sve je u zakonskim okvirima. Iako je kazna mogla biti blaža ili čak rad za opće dobro. Nisam dovoljno upućen u pravo RH ali moglo se i s novčanom kaznom zamjeniti. Nije mi cilj izbjeći kaznu,ali kaznu zatvora si ne mogu priuštiti. Čisto sumnjam da bi mi poslodavac dao godisnji na 10 mj. ??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što bih rekao, ovo liči na brutalnu kaznu, osim ako nije u stjecaju s još nekim djelom ili pak je počinjeno u vrijeme provjeravanja po ranijoj uvjetnoj osudi, koja onda bude opozvana.

Dosad jedini slučaj u kojem sam za ovo djelo kao jedino (dakle, bez stjecaja) vidio zatvorsku kaznu (a i onda je bila kraća od vaše) je slučaj opetovanog kršenja sigurnosne mjere (i to nekoliko puta, gdje je očito da čovjek ne priznaje sud, zakon, ništa) ili izvadak iz kaznene evidencije na par stranica.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najveći prekršaj je prekoračenje brzine. Znači nikada u alkoholiziranom stanju, uzrokovane prometne itd. Imao sam više prekršaja zbog prekoračenja brzine. I to u rasponu do 1500 kn. 

Uvijek plaćena kazna, znači prihvaćanje sudskog rj. Ne kažem da sam najgrađanin ali 10 mj zatvora je već brutalno. Ali cijeli postupak je bio takav. Zapravo sam ja uočen od strane službene osobe ( znači samo me vidio, bez legitemacije). I na rekao kazao osuđen. Sada tražim način da ne moram u zatvor. Cilj nije zastara nego da se rj na drugi način.  Povoljni za obje strane. Ipak zatvor je skup i na teret poreznih obveznika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija