Jump to content

Prestanak uzdržavanja i ovrhe nakon 26. godine


asabo

Preporučene objave

 
 
Poštovani treba mi savjet iz obiteljskog prava. Naime uzdržavam kćer koja 19.10.2018. puni 26 godina, a uzdržavanje mi je određeno ovrhom na mirovinu. Napominjem da sam oduvijek ispunjavao obvezu uzdržavanja. Zanima me kako funkcionira sudska praksa. Nakon što podignem tužbu za prestanak uzdržavanja, da li sudac donosi konačno rješenje o prestanku uzdržavanja ili se ide u parničenje i dokazivanje. Naime kćer je sa 18 godina zatražila promjenu prezimena (uzela je majčino), od 2011. godine studira ( pala je 3 godine) izgubila status redovnog studenta i prebacila se na drugi studij na dovršenje studija kojeg plaća oko 9.000,00 kuna. Znači nije završila školovanje, ali puni 26 godina, da li s tim činjenicama meni sudac može donijeti rješenje o prestanku uzdržavanja i kako riješiti ovrhu na mirovinu. Manipulirala je do sada sa adresama pa me zanima da li uzdržavanje može ići u nedogled ili da li će parničenje ići u nedogled. Hvala unaprijed.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neće ići u nedogled, ako je kćer navršila 26 godina, više nema pravo na uzdržavanje...

Pokrenete postupak pri nadležnom sudu (sudu koji je donesao odluku o uzdržavanju) za prestanak uzdržavanja zbog navršenih 26 godina kćeri, naravno, to u postupku dokažete relevantnim dokazima, sud donosi odluku (presudu) o prestanku Vaše dužnosti plaćanja uzdržavanja kćeri, a pošto Vam se uzdržavanje usteže (naplaćuje) ovrhom, kada presuda o prestanku uzdržavanja postane pravomoćna, zatražite prestanak ovrhe na br. Ovršnog predmeta (predmeta u kojem Vam je donesena odluka da Vam se ovrhom naplaćuje uzdržavanje) i dostavite prvotnu pravomoćnu presudu kojom je prestala Vaša dužnost plaćanja uzdržavanja kako bi Vas se prestalo ovršavati temeljem uzdržavanja...

Inače, ovo drugo, prestanak ovrhe, ide brzo...čim dostavite zahtijev za prestanak provođenje ovrhe i pravomoćnu presudu, nema nikakvog parničenje, samo Vam se donosi rješenje o prestanku provođenja ovrhe temeljem uzdržavanja...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Ruby_Danderfluff je promijenio naziv u Prestanak uzdržavanja i ovrhe nakon 26. godine

Po mom iskustvu, nije bilo takvih slučajeva u kojima su roditelji tražili od djece neosnovano stečeno uzdržavanje, pa bi upuštanje u takav predmet bio veliki rizik, tim više što prekid uzdržavanja niste zatražili u onom času kad ste smatrali da kći više nema pravo na uzdržavanje, pa ste time i sami doprinijeli nastanku vlastite štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , patnik socijalnog sustava je napisao:

da li se na osnovu gore navedenog može zatražiti povrat novca, pošto je evidentno da kći nije izvršavala svoje obaveze (nije završila fakultet, mijenjala je fakultete, promjena prezimena, manipulacija adresom itd.)

Također sam mišljenja da bi ovo bila zakašnjela reakcija, jer niste tražili donošenje prekida uzdržavanja onda kada su po Vama bile ispunjenje pretpostavke za to, već ste prešutno podržavali ovako ponašanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija