Jump to content

Kaznena prijava i daljnji postupak


DM17

Preporučene objave

Poštovani,

Prije 2-3 mjeseca objavio sam oglas putem društvene mreže u kojem sam prodavao proizvod u vrijednosti od 200kn. Putem društvene mreže javio mi se kupac te budući da je kupac bio iz Dalmacije artikl je poslan poštom na njegovu adresu, međutim kada je stigla kupac nije bio zadovoljan proizvodom (ako sam dobro shvatio došlo je i oštećeno zbog očito nepažnje hrvatske pošte prilikom isporuke artikla) te se pritom kupac javio porukom na Facebooku, no sve njegove poruke su bile u drugom sandučiću odnosno pod "others", nisu stizale gdje i ostale poruke ako me razumijete, te budući da poruke nisu stizale u glavni sandučić njegove poruke nisam vidio sve do prije tjedan dana kada sam malo "prčkao" po Facebooku, te sam tada vidio kako je u posljednja 2-3 mjeseca poslao 3 poruke u kojima se prvo javio pa tražio povrat novca, a kasnije budući da mu nitko nije odgovarao poslao je da predaje kaznenu prijavu policiji, te ju je istu i predao prije tjedan dana. Naravno, ja čim sam vidio njegove poruke potražio sam njegov broj putem "telefonskog imenika" i kontaktirao ga, te mi se gospodin javio i rekao kako je već podnio prijavu budući da mu nitko nije odgovarao, no ja sam mu odmah naravno predložio da mi pošalje IBAN računa na koji da mu uplatim novce na što je on i pristao i rekao da će mi poslati broj za uplatu novca, te je rekao da će otići u policijsku postaju povući prijavu ukoliko uspije, no da ne garantira da će uspjeti jer to više nije do njega prema njegovim riječima pa me sada zanima kakav je daljnji postupak i što sada učiniti kada smo se sve mirno dogovorili?

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete mirno spavati, jer ako je uopće prijava podnesena (možda je to samo psihološki trik s njegove strane), bila bi podnesena za tzv. privilegiranu prijevaru iz čl. 236. st. 3. KZ-a odnosno prijevaru kojom je ostvarena mala imovinska korist, a navedeno djelo progoni se privatnom tužbom, ne po službenoj dužnosti, što znači da nema policije ni DORH-a u igri, već bi sam kupac bio dužan podnijeti privatnu tužbu protiv vas.

Ukoliko je doista podnio prijavu, pa još nije obrađena, biti će mu odbačena s uputom da može ići privatnom tužbom kontra vas, pa svakako čuvajte uplatnicu odnosno dokaz o uplati, zlu ne trebalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni ovo isto izgleda kao neki trik. Jesam li dobro razumio da mu vi želite platiti 200 kn za predmet koji ste mu već prodali i za to od njega primili 200 kn? Što ako vi njemu sada doznačite 200 kn, a on samo blefira, predmet nije oštećen kako navodi te on, nakon toga, zadrži i ovce i novce računajući kako se nećete htjeti baviti prijavljivanjem za 200 kn i što ako to čini s puno drugih prodavatelja? 

Predlažem da ga pitate pod kojim brojem predmeta se vodi ta privatna tužba (npr. privatna tužba za neko kazneno djelo K-xy/2018) i kod kojeg suda pa ako dobijete taj broj, provjerite kod suda je li takvo što postoji, a ako "ne zna" ili se "ne može sjetiti" broja ili ako odbija pružiti taj broj, možete posumnjati da se radi o prevarantu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani,

prije nekoliko dana sam uhvacena u kradji u dm-u. Iznos je iznosio oko 100KM.

Ne znam sto mi je bilo, tu stalno kupujem ali mi je "doslo", uzela sam sminku...bezveze.

Prodavac me uhvatio u kradji i zvao je policiju, trazili su mi osobnu, zapisali moje podatke na papir i pustili me.

Policajac mi je na odlasku rekao da ce biti napisana prijava.

Sto da ocekujem, osjecam se uzasno, nikad nisam nista ukrala ne znam sta mi je bilo...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Andrea, problem ovdje je što teško da je netko na ovom portalu upoznat s važećim propisima koji vrijede u BiH (no, možda netko naleti). Istina jeste da su nam pravni sustavi bliski i imaju zajedničku prošlost, no to ne znači automatizmom da su i identična rješenja. Ja ću vam navesti kako je to riješeno kod nas, ali ne znam je li ista regulativa i kod vas.

Prema HR pravu, ovo do suda realno ne bi došlo budući se radi o krađi stvari tzv. male vrijednosti (ako se ne varam, 100 KM bilo bi nešto manje od 400,00 kn, slobodno me ispravite ako griješim). Takvi slučajevi prema HR pravu podliježu privatnom progonu, što znači da u igri nema državnog odvjetništva, već bi sama žrtva/oštećenik bila dužna inicirati kazneni progon. Kako su stvari vraćene budući ste uhvaćena, nema ni realne štete, a onda ni smisla za vođenjem kaznenog postupka.

Ukoliko su vama izričito rekli da ide kaznena prijava, onda pretpostavljam da je regulativa drugačija. Ali i u najgorem scenariju da to jeste istina i dođe do postupka, vi nema šanse da dobijete neku zatvorsku kaznu, ako se toga bojite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , G-man je napisao:

Prema HR pravu, ovo do suda realno ne bi došlo

Slično kao i po BH pravu.

U konkretnom slučaju,prisvajajući tuđu pokretnu stvar s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi ostvarila su se sva bitna obilježja kaznenog djela krađe iz članka 286. stavak 1. KZFBiH .

Međutim , iako djelo samo po sebi sadrži zakonska obilježja navedenog kaznenog djela , isto predstavlja beznačajno djelo u smislu članka 25. KZFBiH , glede čega bi se dotična oslobodila od optužbe temeljem članka 299. stavak 1. točka a. ZKPFBiH ,ovo iz razloga što u konkretnom slučaju nije došlo do bilo kakvih štetnih poslijedica po oštećenog jer je otuđena stvar odmah vraćena oštećenom , kao i da se radi o veoma niskom stupnju kaznene odgovornosti.Otuđeni predmet nema neku posebnu vrijednost  , što se može smatrati beznačajnom vrijednošću u odnosu na mnogo skuplje i vrijednije stvari koje su se prodavale u istoj prodavnici iz čega se može zaključiti da je i umišljaj dotične bio usmjeren na pribavljanje bagatelne vrijednosti,a da pri tome  ni sama nije znala zbog čega je to učinila.

Nadalje je izvjesno da ista nije osoba vična i sklona krađama i vršenju ovakvih djela jer je po uzimanju stvari odmah i primjećena od strane osoblja , što se ne bi dogodilo „profesionalcima“ i osobama koje se bave krađama tuđih stvari .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Ja se bojim da mi ne dodje neki poziv ili sl na kucnu adresu jer ne bih voljela da mi muz sazna za to...sramim se otici u taj centar bilo sto kupiti. Mada sam ja tada kada sam uhvacena rekla policiji i prodavcu da sam spremna platiti iznos..tj kupiti te stvari koje sam pokusala ukrasti. Nisu mi dopustili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija