Jump to content
DM17

Kaznena prijava i daljnji postupak

Preporučene objave

Poštovani,

Prije 2-3 mjeseca objavio sam oglas putem društvene mreže u kojem sam prodavao proizvod u vrijednosti od 200kn. Putem društvene mreže javio mi se kupac te budući da je kupac bio iz Dalmacije artikl je poslan poštom na njegovu adresu, međutim kada je stigla kupac nije bio zadovoljan proizvodom (ako sam dobro shvatio došlo je i oštećeno zbog očito nepažnje hrvatske pošte prilikom isporuke artikla) te se pritom kupac javio porukom na Facebooku, no sve njegove poruke su bile u drugom sandučiću odnosno pod "others", nisu stizale gdje i ostale poruke ako me razumijete, te budući da poruke nisu stizale u glavni sandučić njegove poruke nisam vidio sve do prije tjedan dana kada sam malo "prčkao" po Facebooku, te sam tada vidio kako je u posljednja 2-3 mjeseca poslao 3 poruke u kojima se prvo javio pa tražio povrat novca, a kasnije budući da mu nitko nije odgovarao poslao je da predaje kaznenu prijavu policiji, te ju je istu i predao prije tjedan dana. Naravno, ja čim sam vidio njegove poruke potražio sam njegov broj putem "telefonskog imenika" i kontaktirao ga, te mi se gospodin javio i rekao kako je već podnio prijavu budući da mu nitko nije odgovarao, no ja sam mu odmah naravno predložio da mi pošalje IBAN računa na koji da mu uplatim novce na što je on i pristao i rekao da će mi poslati broj za uplatu novca, te je rekao da će otići u policijsku postaju povući prijavu ukoliko uspije, no da ne garantira da će uspjeti jer to više nije do njega prema njegovim riječima pa me sada zanima kakav je daljnji postupak i što sada učiniti kada smo se sve mirno dogovorili?

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete mirno spavati, jer ako je uopće prijava podnesena (možda je to samo psihološki trik s njegove strane), bila bi podnesena za tzv. privilegiranu prijevaru iz čl. 236. st. 3. KZ-a odnosno prijevaru kojom je ostvarena mala imovinska korist, a navedeno djelo progoni se privatnom tužbom, ne po službenoj dužnosti, što znači da nema policije ni DORH-a u igri, već bi sam kupac bio dužan podnijeti privatnu tužbu protiv vas.

Ukoliko je doista podnio prijavu, pa još nije obrađena, biti će mu odbačena s uputom da može ići privatnom tužbom kontra vas, pa svakako čuvajte uplatnicu odnosno dokaz o uplati, zlu ne trebalo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Meni ovo isto izgleda kao neki trik. Jesam li dobro razumio da mu vi želite platiti 200 kn za predmet koji ste mu već prodali i za to od njega primili 200 kn? Što ako vi njemu sada doznačite 200 kn, a on samo blefira, predmet nije oštećen kako navodi te on, nakon toga, zadrži i ovce i novce računajući kako se nećete htjeti baviti prijavljivanjem za 200 kn i što ako to čini s puno drugih prodavatelja? 

Predlažem da ga pitate pod kojim brojem predmeta se vodi ta privatna tužba (npr. privatna tužba za neko kazneno djelo K-xy/2018) i kod kojeg suda pa ako dobijete taj broj, provjerite kod suda je li takvo što postoji, a ako "ne zna" ili se "ne može sjetiti" broja ili ako odbija pružiti taj broj, možete posumnjati da se radi o prevarantu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×