Jump to content
kolocep

problem sa arhitektom

Preporučene objave

Lipi pozdrav drustvu na forumu,

procitao sam nekoliko tema i dosao do zakljucka da nema podrucja zivota gdje nije doslo do konfllikta sa ugovorenim stranama. Kod mene se pojavio problem sa Arhitektom i realizacijom ugovora i nekorektnog odnosa gospodina prema nama kao klijentima. Sklopili smo ugovor o izradi projektne dokumentacije za obiteljsku kucu sa arhitektom i dobili idejni projekt koji nam nije odgovarao. Mi  smo sami razradili nacrt kuce, poslali arhitekti i nakon vise dorada uradjen je idejni projekt, krenulo se sa ishodjenjem suglasnosti i izradom glavnog projekta koje se oteglo 6 mjeseci. Napokon je stigao mail da je glavni projekt gotov sa racunom kao i opomena ako ne platimo u roku 8 dana da ce nas predati na sud i pokrenuti ovrhu. Nismo mogli doci preuzeti dokumente i platili smo 4/5 cijene a ostatak kod preuzimanja dokumenata. Kada smo dosli preuzeti projekat, ispostavilo se da je arhitekta ( nije taj dan bio u uredu ) lagao samo da dodje do novca, uz to na jednom  od projekata stoji ime osobe ( zaposlenica kod arhitekte ) koja tvrdi da ona nije radila taj dokument nego netko drugi.  Dio projekata koji su gotovi  nismo dobili  a arhitekta nece da se javi da dogovorom rijesimo sporno stanje.  Zanima me je li doslo do krivicnog djela  krivotvorenja dokumenata od strane arhitekte, je li prevara i iznuda novca takodje krivicno djelo i koliko bi mogao  potrajati sudski proces ako ga pokrenemo. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Najvjerojatnije da nema elemenata nikakvog kaznenog djela i trebali bi spor rješavati privatnom tužbom.

Pismeno (preporučeno s povratnicom) zatražiti arhitekta da ispuni ugovoreno u nekom razumnom roku (npr. 15 dana) ili ćete u protivnom podnijeti kaznenu prijavu (ima ili nema kaznenog djela, nebitno, vi svejedno sumnjate i možete podnijeti kaznenu prijavu) i privatnu tužbu. Ako svejedno ne ispuni obveze iz ugovora, morat ćete ga tužiti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , drot13 je napisao:

ili ćete u protivnom podnijeti kaznenu prijavu (ima ili nema kaznenog djela, nebitno, vi svejedno sumnjate i možete podnijeti kaznenu prijavu) i privatnu tužbu.

+ podnijeti prijavu stegovnom sudu HKA zbog povrede Statuta i Kodeksa strukovne etike

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na  pomoci, iskreno nisam sklon parnicama koje ce se ionako otegnuti, a jedan dio posla je odradio, na zalost  lose, tako da bih akceptirao gubitak. Ostaje pitanje da li je ponasanje arhitekte ( prevara i iznuda novca ) dovoljan razlog da mogu otkazati ugovor i rijesiti se prevaranta i u miru angazirati drugog, ili moram angazirati odvjetnika? Da li je dovoljan dokaz za prevaru mail sa racunom i prijetnjom ( potpisan od doticnog ) za prijavu stegovnom sudu HKA?

Unaprijed  zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×