Jump to content
Sign in to follow this  
KrunoBanana

Oporuka i uračunavanje dara

Preporučene objave

Pozdrav,

molim savjet.

Teta naše pokojne majke umrla je u dubokoj starosti bez potomaka i bračnog druga. Njezini jedini nasljednici su potomci njezine pokojne sestre (naše bake). Pokojnica je prije par godina sastavila oporuku kojom većinu svojih nekretnina ostavlja poimence djeci svoje sestre (5 nasljednika), dok je mog brata i mene kao unuke svoje sestre izostavila (naša majka bi bila 6. nasljednik, ali je na žalost umrla prije). Te su nekretnine imenovani potomci i ranije koristili temeljem njenog neformalnog dara/ustupa, a s kojim se nisu svi nasljednici usuglasili. U oporuci navedene nekretnine nisu identificirane kao katastarske čestice već samo opisno.

S obzirom da je iza pokojnice ostao manji dio imovine kojim nije oporučno raspolagala, mogu li ja zahtijevati uračunavanje u nasljedne dijelove ostalih nasljednika vrijednosti njima oporučno ostavljenih nekretnina kako bi moj udio u preostaloj imovini (koja nije obuhvaćena oporukom) bio veći, odnosno smatra li se oporučno nasljeđena imovina onim što je dobiveno "na dar od ostavitelja na bilo koji način" u smislu članka 89. Zakona o nasljeđivanju? Brat će svoj nasljedni dio ovjerenom nasljedničkom izjavom ustupiti meni. Ako takav zahtjev za uračunavanje darova ima smisla može li on biti sastavnim dijelom izjave o prihvaćanju nasljedstva (npr. "Zahtjev za uračunavanje darova i izjava o prihvaćanju nasljedstva")?

Znači li takav zahtjev automatsko upućivanje u parnicu ili je teoretski moguće da na ostavinskoj raspravi sunasljednici prihvate takvu podjelu preostale imovine a ja se recimo zauzvrat usuglasim s identifikacijom njihovih nekretnina iz oporuke?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 13 sati , KrunoBanana je napisao:

mogu li ja zahtijevati uračunavanje u nasljedne dijelove ostalih nasljednika vrijednosti njima oporučno ostavljenih nekretnina kako bi moj udio u preostaloj imovini (koja nije obuhvaćena oporukom) bio veći

Zahtjev je neutemeljen,ovo iz razloga što uračunavanje darova i imovine obuhvaćene oporukom dolazi u obzir isključivo za slučaj povrijede prava na nužni dio.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×