Jump to content
MikiMaus0

HEP i kaznena prijava

Preporučene objave

Pozdrav,

molim Vas za savjet što učiniti u slijedećoj situaciji: u kolovozu 2018. susjedu je uručen poziv zbog prvog ispitivanja u kaznenom predmetu (status okrivljenika) a povodom kaznene prijave HEP-a d.o.o., zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe jer je "u točno neutvrđeno vrijeme u razdoblju od rujna do ožujka, na točno neutvrđen način" otvorio ormarić potrošačkog brojila električne energije te ponovno uključio glavni osigurač voda električne energije - bez ovlasti trošio električnu energiju, prouzročivši time HEP-u materijalnu štetu u iznosu od cca 1000E.

Iz dopisa ODO-a proizlazi da je kaznena prijava podnijeta 11. svibnja 2018.

Dogodilo se sljedeće: tijekom studenog 2017. djelatnici HEP-a su mijenjali ormariće u našem mjestu jer su stvarno dotrajali, kroz ona stakla se ništa nije vidjelo koliko je sunce spržilo staklo, plastiku, sve kroz silne godine. Da bi nekoliko dana kasnije poznanik uhvatio djelatnika kako prčka po sad novom, promijenjenom ormariću tvrdeći da ga je došao isključiti zbog neplaćanja. Kako to nije istina, isprintao je sve potvrde o plaćanju za 2017. te drugog dana osobno otišao u HEP provjeriti o čemu je riječ te objasniti da nije moguće da ga žele isključiti zbog neplaćanja kada uz svaki račun ima dokaze o provedenim plaćanjima. Službenica mu je rekla da je očito došlo do neke pogreške u sistemu jer je njegovo ime označeno nekakvom crvenom kvačicom koja označava isključenje ali da će uz pomoć kolege riješiti problem. Par tjedana kasnije dolazi račun za 11/2017 na iznos od 30ak kuna. Ponovno zove HEP i govori da je račun smiješno nizak i da nešto nije okej, neka provjere što se dogodilo s onim navodnim isključenjem pa uključenjem. U 01/2018 ponovno nisu poslali račun za prosinac i tako sve do početka lipnja kad su poslali opomenu pred ovrhu o postojanju duga u iznosu od cca 1000E. Vidio  sam osobno račune i uopće nije imao nikakve specifikacije, tipa razdoblje obračuna, stanja brojila, apsolutno ništa. Samo kratku obavijest o postojanju duga na navedeni iznos pod prijetnjom ovrhe, i to sa pozivom na plaćanje u roku od 8 dana od dana izdavanja opomene. 

Kako je u to vrijeme susjed bio hospitaliziran, obitelj je odmah istog dana podmirila obvezu vjerujući da su HEPovci (napokon) očitali pravo stanje i dostavili račun za sve te mjesece od studenog pa do tada. Također je supruga poslala mail HEP-u da dostave nekakve podatke o tom računu jer kako sam već napisao, ništa nije pisalo osim te dvije rečenice o dugu i prijetnji ovrhom. Otkantali su je jer računi glase na njezinog muža pa nema ona šta znati, jel. Nakon toga ponovno ne šalju račune za 6., 7. i 8. mjesec. Umjesto njih, dolazi spomenuti poziv zbog prvog ispitivanja zakazan početkom rujna.

Tada supruga, po uputi muža (koji je u to vrijeme ponovno hospitaliziran) odlazi na ODO zahtjevati odgodu ispitivanja na barem mjesec dana, odnosno do otpuštanja iz bolnice i oporavka. Zamjenica DO prihvaća zahtjev i predlaže ispitivanje sredinom studenog zbog teškog zdr. stanja okrivljenika, o čemu će naknadno pismenim putem biti obavijestiti okrivljenika  o novo zakazanom terminu. U međuvremenu je okrivljenik preminuo. 

Supruga je pronašla mapicu sa računima, potvrdama o plaćanju, pozivom u ODO i ostalu HEPovu poštu koje si je pokojni suprug pripremio za to prvo ispitivanje. Skužila je da ga terete zbog identičnog iznosa (gore onaj dio o iznosu materijalne štete zbog neovlaštenog trošenja električne energije) koji je ona platila već početkom lipnja (iznos od 1000E). Na tom "računu" piše datum izdavanja 29. 05. 2018., a kaznena prijava podnijeta je 11. svibnja 2018. 

Pitanje je, može li supruga sad nakon smrti supruga - okrivljenika tražiti povrat plaćenog nakon što pošalje ODO-u zahtjev za obustavom postupka zbog smrti? Cifra nije mala, i to je iskreno sve odrađeno šu*ski jer su unutar 18 dana ODO-u poslali kaznenu prijavu protiv njega i "račun". Račun je platila supruga, a za kaznenu prijavu saznali su tek kad je došao poziv, sredinom kolovoza. Može li se tražiti povrat obzirom da će se postupak obustaviti, a nije donesena presuda u korist HEP-a?

Zahvaljujem se unaprijed na odgovorima i svim pokušajima pomoći :)

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možda bi bilo dobro da naglasim da su pokojnik i njegov sin na desetke puta mjesečno zivkali HEP otkad im je došao onaj smiješan račun na 30 kuna ali su ih vrtili Pula - Rijeka sa klasičnim spikama kako nitko ništa ne zna jer su reorganizirali cijeli HEP. A zvali su jer su primjetili  da se u 2017. vode pod jednim potrošačkim brojem, a od svibnja 2018. pod drugim (tako smo im i govorili, ako ga Pu vodi pod jednim brojem a Ri pod drugim nije ni čudno da su neusklađeni i da uplatnice ne dolaze). Kako bilo, obzirom da sam osobno vidio papire, račune, razgovarao sa HEPovcima u svim tim prepiskama, znam da se susjed nije samovlasno priključio na struju nego su HEPovci nešto za*ebali, kao što je slučaj sa svakom trećom kućom u mom mjestu.  Zato me zanima isključivo van toga je li kriv ili nije, ima li pravo supruga na povrat onoga što nije nikada utvrđeno/određeno/naloženo pravomoćnom presudom?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×