Jump to content

Rastava braka


Ancy2012

Preporučene objave

Mene zanima vako..u procesu sam razvoda braka..trenudno imam drugog partnera i saznala sam da sam trudna kako sad kad se dijete rodi upisati dijete na sadasnjeg partnera..neko kaze da samo bivsi suprug i sadasnji partner moraju doc u maticni i bivsi se odrec ocinstva a partner priznat..a neko da se mora sudskim putem..i jos me zanima ako bi se rijesio razvod tokom trudnoce i kad rijesenje postane pravomocno dali se odma mogu udat za partnera pa da dijete ide na njega ili se mora cekat odreden perijod?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Ancy2012 je napisao:

 zanima ako bi se rijesio razvod tokom trudnoce i kad rijesenje postane pravomocno dali se odma mogu udat za partnera pa da dijete ide na njega ili se mora cekat odreden perijod?

Ne, jer dijetetu rođenom za vrijeme trajanja braka ili 300 dana poslije razvoda braka, kao otac, se vodi osoba s kojim ste bili u braku...

Ovo drugo, mislim da samo sudskim putem tražiti utvrđivanje očinstva, ako griješim molim da me se ispravi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ancy2012 je napisao:

u procesu sam razvoda braka..trenudno imam drugog partnera i saznala sam da sam trudna kako sad kad se dijete rodi upisati dijete na sadasnjeg partnera

Muškarac koji se smatra ocem djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili u razdoblju do 300 dana od prestanka braka razvodom ili poništajem može uz pristanak majke i majčina muža priznati dijete.

Sukladno Obiteljskom zakonu, očinstvo se može priznati na zapisnik pred matičarom, centrom za socijalnu skrb ili sudom. Navedena tijela dužna su bez odgode dostaviti primjerak zapisnika matičaru nadležnom za upis djeteta u maticu rođenih. Kad primi izjavu ili zapisnik o priznanju očinstva, matičar nadležan za upis djeteta u maticu rođenih dužan je zatražiti pristanke i suglasnosti koji su potrebni s obzirom na okolnosti pojedinog slučaja. Pozive kojima se traže pristanci i suglasnosti punoljetnih i poslovno sposobnih osoba matičar dostavlja sukladno pravilima o osobnoj dostavi. Rok za davanje pristanaka i suglasnosti je 15 dana od dana dostave poziva. Matičar će u roku od 30 dana od dana priznanja očinstva, osobu koja je priznala očinstvo obavijestiti jesu li pribavljeni propisani pristanci, odnosno suglasnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 61.

(1) Djetetovim ocem smatra se majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili u razdoblju do tristo dana od prestanka braka.

(2) Ako je majka djeteta u razdoblju do tristo dana od prestanka braka smrću, sklopila kasniji brak, muž majke iz posljednjega sklopljenog braka smatra se ocem djeteta.

(3) Muškarac koji se smatra ocem djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili u razdoblju do tristo dana od prestanka braka razvodom ili poništajem može uz pristanak majke i majčina muža priznati dijete.

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija