Jump to content
dariosmoljan1@gmail.com

sudski vještak

Preporučene objave

To bi ste radili prije samoga postupka pred sudom ili u tijeku?

Prije postupka može se angažirati vještak, no njegov nalaz i mišljenje je privatna isprava o kojoj bi sud trebao raspravljati kao o bilo kojem drugom dokaznom sredstvu, te ga isto tako suprotna strana može pobijati.

Nalaz i mišljenje onoga koji to obavi po nalogu suda ima malo drugačiju težinu. Tada govorimo o osiguranju dokaza te se zahtjev podnosi nadležnom sudu, u kojem se navede na koje se okolnosti traži osiguranje dokaza. Sud tada imenuje vještaka, te vas poziva da prije izlaska istoga predujmite troškove.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Radi se o sljedećem: Stan iznad mene u privatnoj kući se je nanovo renovirao zajedno sa krovom, u roku od godinu dana usljed tog renoviranja, meni je pala žbuka sa stropa u kuhinji, a isti taj strop je ubrzo i procurio na par mjesta, i to se je proširilo po cijelom stanu, sa vlasnikom tog stana koji se renovira sam par puta razgovarao i pokazao što se je desilo, međutim sve je ostalo na obećanje-ludo radovanje. Bio sam u građevinskoj inspekciji, podnio zahtjev za njihov izlazak na teren, a oni su mi i rekli da angažiram sudskog vještaka radi prikupljanja dokaza i onda slijedi privatna tužba. Mene interesira koji sudski vještak? Na forumima sam pročitao da to mora biti osoba koju sud priznaje; tj. od strane suda, odnosno njihove elaborate uzima u obzir, pa kad dobijem taj elaborat, onda privatna tužba. Nisam ovo do sada radio, tako da nemam iskustva u ovome. Zahvaljujem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U izvanparničnom postupku osiguranja dokaza za koji podnosite zahtjev sudu, isti će imenovati vještaka (u ovom slučaju građevinske struke), pozvati vas da predujmite troškove, te takav nalaz i mišljenje vještaka ima sasvim drugačiju težinu u mogučoj parnici. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×