Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

GMiki

Nasljeđivanje imovine

Preporučene objave

Moja biološka majka ( s kojom nisam živjela) je umrla prošle godine u 11. mjesecu. Prethodno, 2011.g. je darovnim ugovorom ostavila stan svome mužu. On je u 5. mjesecu ove godine sklopio ugovor o dozivotnom uzdravanju sa Crkvom i na taj načun izuzeo stan iz ostavine.  Da li imam pravo zatražiti nužni dio?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U konkretnom slučaju se provodi ostavinski postupak iza umrle majke (a ne njenog supruga) koja je za života besplatno raspolagala imovinom,na način da je konkretnu imovinu darovala suprugu,pa činjenica da je suprug istu imovinu otuđio ugovorom o doživotnom uzdržavanju neumanjuje činjenicu da je on bio darovan od strane ostaviteljice,slijedom čega bi se isti dar imao ubrojati za izračun povrijeđenog nužnog dijela,a kako je dar otuđen pravnim poslom to je jasno da se nasljedniku povrijeđenom u svom pravu na nužni dio nemože dodijeliti dio konkretne nekretnine,več protuvrijednost osnovom odredaba čl.70 st.5 ZN

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 

Poštovani,

 

zahvaljujem na Vasem odgovoru. Da li u tom slučaju imam pravo na nastavak ostavinskoga postupka? Naime, javni biljeznik mi je rekao da  se stan izuzima iz ostavine zbog postojanja ugovora o dozivotnom uzdrzavanju a da druge imovine nema.

 

Lijep pozdrav.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , GMiki je napisao:

javni biljeznik mi je rekao da  se stan izuzima iz ostavine zbog postojanja ugovora o dozivotnom uzdrzavanju a da druge imovine nema.

Sukladno odredbama čl.215 Zakona o nasljeđivanju,ostavinski postupak se neće provoditi,dok vi svoja prava možete tražiti putem suda.

Javni bilježnik se bespotrebno poziva na ugovor o dož.uzdržavanju,obzirom da umrla nije raspolagala takvim vidom ugovora već darovanjem,o čemu je više rečeno u prošlom odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×