Jump to content

pogrešno doodjeljeno nasljedstvo


ljfuerst

Preporučene objave

Molim Vas da mi odgovorite kao neznalici po pitanju nasljednog prava.

Javni bilježnik je donio odluko o nasljeđivanjuu prava korištenja groba na osnovu uplatnica a ne potvrda, te se ispostavila da pokojna (u mom slučaju sestra) nije imala pravo korištenja na spomenutim grobovima već naš otac

koji je preminuo još 1956 godine i tada nije provedena ostavinska rasprava. Jasno, porez sam platio, ali ako to nasljeđujem nakon oca, porez ne bih trebao platiti? Što mi je činiti?

Zahvaljujem se!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Po mom mišljenju, u konkretnom slučaju ne, ali nisam naišla na praksu, jer bračna stečevina je sva ona imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, a ako je pravo korištenja grobnog mjesta naslijeđeno, onda nije stečeno radom.

 

Inače, imamo jednu temu ovdje, koja je slična Vašem upitu (čak mi se čini da jest Vaš upit u pitanju), no nemamo konkretni odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nema odgovora, ostavinska je prekinuta i iako su se stekli uvjeti još nije nastavljena a mjeseci i godine prolaze. Sramota koliko pravosuđe oteže stvar!  Inače mislim da bračna stečevina može biti, ali samo na grobnoj "arhitekturi" na spomeniku ako postoji. Inače pravo korištenja u ovom slučaju nije naslijeđeno nego stečeno u braku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Tonči je napisao:

 

 

Da istina tako piše i u zakonu o grobljima. Nasljeđuje se iza smrti nositelja prava korištenja grobnog mjesta a to je otac koji je tada bio živ a traži se bračna stečevina iza majčine smrti. U međuvremenu, kako sam napisao umro je i otac sa kojim sam imao ugovor o doživotnom uzdržavanju i ja sam sada upisani korisnik grobnog mjesta. Zanima me što će sada biti kada brat u ostavinskoj parnici iza maje koja je prva umrla zatraži korištenje grobnog mjesta kad se nastavi parnica, a otac više nije korisnik grobnog mjesta, nego ja koji sam ga stekao po ugovoru o DU.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija