Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

ljfuerst

pogrešno doodjeljeno nasljedstvo

Preporučene objave

Molim Vas da mi odgovorite kao neznalici po pitanju nasljednog prava.

Javni bilježnik je donio odluko o nasljeđivanjuu prava korištenja groba na osnovu uplatnica a ne potvrda, te se ispostavila da pokojna (u mom slučaju sestra) nije imala pravo korištenja na spomenutim grobovima već naš otac

koji je preminuo još 1956 godine i tada nije provedena ostavinska rasprava. Jasno, porez sam platio, ali ako to nasljeđujem nakon oca, porez ne bih trebao platiti? Što mi je činiti?

Zahvaljujem se!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, u konkretnom slučaju ne, ali nisam naišla na praksu, jer bračna stečevina je sva ona imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, a ako je pravo korištenja grobnog mjesta naslijeđeno, onda nije stečeno radom.

 

Inače, imamo jednu temu ovdje, koja je slična Vašem upitu (čak mi se čini da jest Vaš upit u pitanju), no nemamo konkretni odgovor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da nema odgovora, ostavinska je prekinuta i iako su se stekli uvjeti još nije nastavljena a mjeseci i godine prolaze. Sramota koliko pravosuđe oteže stvar!  Inače mislim da bračna stečevina može biti, ali samo na grobnoj "arhitekturi" na spomeniku ako postoji. Inače pravo korištenja u ovom slučaju nije naslijeđeno nego stečeno u braku. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jedna odvjetnica koju sam čula govoriti o toj temi smatra da pravo korištenja nije imovina, ali jest imovinsko pravo, pa se onda i pravo korištenja, kako se nasljeđuje, tako se može i stjecati kao bračna stečevina. No ne raspolažem praksom po tom pitanju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Tonči je napisao:

 

 

Da istina tako piše i u zakonu o grobljima. Nasljeđuje se iza smrti nositelja prava korištenja grobnog mjesta a to je otac koji je tada bio živ a traži se bračna stečevina iza majčine smrti. U međuvremenu, kako sam napisao umro je i otac sa kojim sam imao ugovor o doživotnom uzdržavanju i ja sam sada upisani korisnik grobnog mjesta. Zanima me što će sada biti kada brat u ostavinskoj parnici iza maje koja je prva umrla zatraži korištenje grobnog mjesta kad se nastavi parnica, a otac više nije korisnik grobnog mjesta, nego ja koji sam ga stekao po ugovoru o DU.

Uređeno od Matrix

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×