Jump to content

traže kamate na kamate nakon kompletne otplate duga


nerazu

Preporučene objave

AlfaModus....dakle, supruga je otplaćivala majčin kredit poslije njene smrti i prije 2 mjeseca isplatila sve rate sa kamatama (skidali joj sa plaće).
u računovodstvu u svojoj firmi saznala je da je Alfamodus ponovo počeo skidati novac sa njenog računa bez prethodne obavijesti. nakon tel. razgovora sa njima supruga je saznala da je dužna još 6900kn za nekakve kamate radi toga što je kao otplaćivala na rate taj majčin dug i koji je otplatila u potpunosti sa kamatama. sad traže kamate na kamatu.
da li je to legalno u stvari? jer nakon majčine smrti supruga se dogovorila sa Alfamodus-om da otplati dug u cjelosti sa pripadajućim kamatama na rate i tako je i bilo. nije bilo nikakvog spomena o nekakvim dodatnim kamatama.
i uočljivo je to da supruga nije bila uopće obavještena ni na koji način o daljnoj naplati nekakvih dodatnih kamata.
dakle otplatio se majčin dug u cjelosti sa kamatama prije 2 mjeseca i tek sada taj Alfamodus potajno iza leđa vrši ponovo naplatu i skida sa računa mojoj supruzi novac bez ikakve prethodne obavijesti o tome.
jer po nekoj logici oni sada traže novac samo zato što je moja supruga njima isplatila dug u cijelosti sa svim kamatama ali na rate i to u dogovoru sa njima (Alfamodus).
mene zanima zašto onda nisu u startu kad se dug počeo otplaćivati rekli da će biti još kamata i zašto onda te kamate nisu odmah ubrojali u dug? zašto to rade tako potajno iza leđa bez obavijesti??
očajni smo i na rubu živaca jer ovakve igre nismo ni u ludilu očekivali.
može li mi netko ojasniti da li u svemu tome ima nelegalnih postupanja od strane Alfamodusa i da li ima osnove za tužbu ili prijavu DORH-u ii Uskoku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatražili smo od njih da papirnato i pravno opravdaju to potraživanje. zasada imamo samo papir iz firme u u kojemu Alfamodus sugerira računovodstvu firme da ne prestaju sa obustavom plaće dok god to oni ne kažu. I iz toga papira je vidljivo da se spominje da u iznos nisu uračunati odvjetnički troškovi, o čemu oni to uopće pričaju? da li to znači da nas nikada neće ostaviti na miru sa traženjem novaca?? je li to legalno ili kriminal, polukriminal? Mislim ono, otplatili smo kompletan dug sa kamatama poslije smrti punice i bili smo zvali direktno Alfamodus da nam kažu koliki je točno kompletan dug sa kamatama i sve dogovoreno i otplatili cijeli dug i kamate i oni opet traže nekih 7000kn? jesu li oni toliko poremećeni ili su samo kriminalci koji obitavaju po rupčagama u zakonu ili šta su već? Čekamo papir sa obrazloženjem od njih pa tjeramo dalje slučaj dokle god ide

isječak.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovaj prvi dug od pokojne punice je bio po sudskoj odluci i sud je izdao rješenje za ovrhu na plaći. taj dug tim putem je u potpunosti otplaćen sa kamatama još prije dva mjeseca.
I ne nije Alfa otkupio dug već je pokojna punica uzela kredit kod njih u  Alfi za života.
U računovodstvu firme gdje supruga radi ne kažu puno osim da su postupili po tom papiru i nastavili skidati supruzi novac..
I na tom papiru koji su zadnji poslali iz Alfe se nalazi neispravna mail adresa na koju smo htjeli poslati upit. Tek kada smo ih nazvali na telefon ženska je rekla da će dati svoju privatnu mail adresu pa će ona upit proslijediti 'upravi' naš upit.
Poslali smo upit da nam daju točne informacije o tome koliki je dio kredita pokojna punica otplatila a koliko je moja supruga i da nam papirnato i pravno objasne na osnovu čega sada traže tih 6900kn nakon kompletne otplate duga. Ženska koja se javlja na telefon kaže da su taj naš upit proslijedili svom odvjetniku od kojega će se dobiti odgovor. i sad čekamo odgovor.
Pretpostavljam da ako su uključili svog odvjetnika da nešto ne štima i da nešto smišljaju. Jer sve podatke o otplaćenom kreditu imaju u svojoj poslovnici. Ne znam što nam sad mogu 'smjestiti' ili 'nakačiti'..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, nije mi jasno zašto komunicirate sa ovrhovoditeljem?

Postupak vodi sud, prema tome sve treba ići preko suda. Napišite podnesak, pozovite se na svoj broj poslovnog spisa i tražite od suda da provjeri postupanje ovršenikovom dužnika po rješenju o ovrsi (to je poslodavac), a sve ovo s obzirom da ovrhovoditelj mimo sudske odluke dostavlja dodatne tražbine poslodavcu, a koji po njima postupa mimo suda, a samim tim i zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Borbena7 je napisao:

Iskreno, nije mi jasno zašto komunicirate sa ovrhovoditeljem?

Postupak vodi sud, prema tome sve treba ići preko suda. Napišite podnesak, pozovite se na svoj broj poslovnog spisa i tražite od suda da provjeri postupanje ovršenikovom dužnika po rješenju o ovrsi (to je poslodavac), a sve ovo s obzirom da ovrhovoditelj mimo sudske odluke dostavlja dodatne tražbine poslodavcu, a koji po njima postupa mimo suda, a samim tim i zakona.

Iskreno rečeno nismo se ni sjetili jer smo bili zatečeni a supruga se šokirala i pala u očaj kad smo vidjeli da od nas traže još novaca iako smo im sve otplatili. Išli smo prvo pitati njih za pojašnjenje koje još uvijek čekamo. Hvala na savjetu to će mo i učiniti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo stigao je papir iz Alfe u kojemu navode da se njihovo potraživanje naplaćuje temeljem ovršne isprave koja datira od 05 05 2018 a koju nismo nikada niti vidjeli niti je primili sa navedenim datumom niti ikada do današnjeg dana.

a sve se odigralo ovako: nakon što je Alfa naplatila zadnju ratu kompletnog duga mojoj supruzi računovodstvo njene firme je poslalo pismeni upit Alfi da li je dug otplaćen i da li još ima potrebe za obustavom na plaću. Nisu ništa odgovorili dva mjeseca i onda su poslali ovaj papir koji sam već priložio gore u komentarima.  I nisu poslali papir iz kojega se vidi koliki je iznos otplatila njena majka za života a koliko je otplatila supruga iako smo ih lijepo zamolili da to učine. Samo su joj poslali još jednom isti papir koji su još prije davno poslali to jest kopiju dokumenta kojim se izvršava prijašnja obustava na plaću. Koliko smo shvatili iz ovoga papira ispada da Alfa nije uopće znala da će taj dug biti otplaćivan u ratama pa zato traže još novaca?? Razum mi govori to ako su oni potraživali od moje supruge da plati dug njene pokojne majke i ako je dogovoreno plaćanje u ratama i dug se i jeste otplaćivao u ratama pa kako onda Alfa nije bila upoznata sa time? Meni to izgleda kao bacanje prašine u oči dok te ne pokradu na lukavi način iza leđa. Danas idemo u sud.

 

 

 

papirn.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upada u oči navod Alfe iz gore priloženog dokumenta da ovo sadašnje potraživanje temelje na ispravi koja datira od 05 05 2018. Supruga nikada nije dobila takav dokument. I niti su ga oni sada poslali supruzi na uvid a trebali bi ako se potraživanje temelji na takvoj ispravi zar ne? Pitam se zašto nisu nikada pa ni sada poslali supruzi na uvid taj dokument? Jer ovaj papir koji su sada poslali liči na rekla-kazala bez valjanoga dokumenta zar ne? Sada ispada da oni samo žele naše novce ali bez zakonske osnove zar ne? I taj datum 05 05 2018 je bila subota. Vrlo mutno i čudno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, kad je u pitanju sudska ovrha na plaći, poslodavac se nema što obraćati ovrhovoditelju već sudu. Poslodavac je taj koji postupa isključivo i samo isključivo po nalogu suda, a ne po nalogu nikakvog ovrhovoditelja.

Kao drugo, niti jedan poslodavac nije ovlašten provoditi ovrhu na plaći na temelju dopisa, već isključivo na temelju ovršene isprave, uz koju naravno može biti dostavljen popratni dopis, ali osnova naplate je ovršna isprava, a ne dopis.

Pa prema svemu navedenom, Vaša supruga ima problem i sa nezakonitim postupanjem poslodavca.

Jeste bili na sudu ili bar poslali dopis pozivom na poslovni broj svog spisa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma samo polako. Ako su i naplatili nešto mimo odluke suda morat će Vam vratiti. Ovdje su se zaigrali poslodavac i ovrhovoditelj, a sud su posve izignorirali. Nikad mi nije jasno što je poslodavcu ovo potrebno, daje si ovlasti koje nema i preuzima rizik na sebe, umjesto da pita sud što mu je činiti i sa sebe skine svu odgovornost. A ovako je sada na Vama da tražite od suda da utvrdi stvarno stanje duga i odgovornost za postupanje stranaka u postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Supruga je bila tih dana u sudu u državnom odvjetništvu i rekli su joj da je ta procedura i komunikacija između poslodavca i ovrhovoditelja normalna praksa i da nije protuzakonita. Na osnovu čega vi tvrdite onda da jeste?
I našli su to rješenje po broju bio je pogrešan datum upisan i supruga mora isplatiti taj traženi iznos... tako da... ne znam šta reći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , nerazu je napisao:

Supruga je bila tih dana u sudu u državnom odvjetništvu

Kakve veze ima državno odvjetništvo sa sudskim ovršni postupkom?

prije 12 sati , nerazu je napisao:

rekli su joj da je ta procedura i komunikacija između poslodavca i ovrhovoditelja normalna praksa i da nije protuzakonita.

Normalno da komunikacija koja se odvija između dvije strane, nije i ne može biti protuzakonita.

prije 12 sati , nerazu je napisao:

rekli su joj da je ta procedura i komunikacija između poslodavca i ovrhovoditelja normalna praksa i da nije protuzakonita. Na osnovu čega vi tvrdite onda da jeste?

Ja sam rekla ovo

, Borbena7 je napisao:

tražite od suda da provjeri postupanje ovršenikovom dužnika po rješenju o ovrsi (to je poslodavac), a sve ovo s obzirom da ovrhovoditelj mimo sudske odluke dostavlja dodatne tražbine poslodavcu

 

, Borbena7 je napisao:

Poslodavac je taj koji postupa isključivo i samo isključivo po nalogu suda, a ne po nalogu nikakvog ovrhovoditelja.

niti jedan poslodavac nije ovlašten provoditi ovrhu na plaći na temelju dopisa, već isključivo na temelju ovršene isprave, uz koju naravno može biti dostavljen popratni dopis, ali osnova naplate je ovršna isprava, a ne dopis.

Znači, mogu oni komunicirati koliko god žele, ali poslodavac smije postupati samo prema rješenju o ovrsi koje mu je dostavio sud. Ako ovrhovoditelj pri svome komuniciranju pomaže poslodavcu da točno postupi po sudskom rješenju o ovrsi, onda je sve po zakonu. Ali ako se u dvojbi i neznanju poslodavac obrati ovrhovoditelju za pomoć u postupanju, a ovaj mu dopisima nalaže postupanje koje nije naloženo sudskim rješenjem o ovrsi, e onda se radi o protuzakonitom postupanju. U svakom sudskom rješenju o ovrsi kojega zaprimi poslodavac, jasno je naznačeno koju glavnicu, koje troškove i od kada na što mora podmiriti zatezne kamate. 

prije 13 sati , nerazu je napisao:

Evo stigao je papir iz Alfe u kojemu navode da se njihovo potraživanje naplaćuje temeljem ovršne isprave koja datira od 05 05 2018 a koju nismo nikada niti vidjeli niti je primili sa navedenim datumom niti ikada do današnjeg dana.

prije 12 sati , nerazu je napisao:

I našli su to rješenje po broju bio je pogrešan datum upisan i supruga mora isplatiti taj traženi iznos... tako da... ne znam šta reći

I rekli ste da za drugu ovršnu ispravu nemate nikakvih saznanja. Bez obzira na datum, iznosi se moraju poklapati, a da bi ovo bila ovršna isprava trebala Vam je biti uručena odnosno trebali ste imati nekakvih saznanja od preostalom dugovanju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Borbena7 je napisao:

Kakve veze ima državno odvjetništvo sa sudskim ovršni postupkom?

I dalje nije jasno kakve veze ima državno odvjetništvo sa sudskim ovršnim postupkom? I kako ste uopće došli do komunikacije s njima?

Prije 8 minuta, nerazu je napisao:

hvala ali umalo je došlo do još većih problema u firmi zbog vaših odgovora jer u sudu i državnom odvjetništvu tvrde drugačije nego što vi savjetujete.

Kad me već prozivate, bili bi lijepo da konkretno navedete što sam Vam to krivo odgovorila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija