Jump to content

Majka s shizofrenijom brine o svojoj majci- pomoć molim


Ivan875

Preporučene objave

Moja baka boluje od demencije, u teškom je stanju i moja majka bi je htjela staviti u dom jer ona jedina brine o njoj i više ne može. Majka boluje od shizofrenije. Njen brat je prisiljava da brine o njihovoj majci i prijeti da će se doseliti k nama ukoliko neće s tim da on i žena rade i ne bi se mogli posvetiti baki, a prema nama su užasni i imamo poremećene odnose već trideset godina s njima.

Što se legalno može uraditi da baku stavimo u dom? Da li socijalna služba ako proglasi bakinog sina skrbnikom (pošto majku ne može) može odrediti da on useli u stan koji je bakin, a majka ima pravo doživotnog stanovanja? Iako mi izričito ne želimo da useli jer njegovi napadi na majku joj svaki put pogoršaju psihičko stanje.

Majka ima i  pravo na pola penzije koju je baka naslijedila od djeda, ali ujak želi uzeti cijelu penziju i time platiti dom, što bi majku ostavilo bez novca za režije.

Što treba napraviti i kome se obratiti da se baku smjesti negdje van stana i da majci ostane pola njene penzije na koju ima pravo, da si može plaćati režije?

Htjeli smo je smjestiti u bolnicu koja prima dementne, ali ujak ne želi niti čuti. Prijeti nam da ako zovemo socijalnu službu da ćemo ostati bez stana (iako majka ima pravo doživotnog stanovanja), prijeti da će doseliti, zastrašuje nas već godinu dana i napada majku da ne brine dovoljno o baki, a majka je na rubu snage i više uistinu ne može. Molim vas, jako nam je hitno, kome se trebamo obratiti i jesu li prijetnje osnovane?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi živimo u teroru i strahu od ujaka koji je već jednom napao susjedu i to je bilo procesuirano, a nama prijeti da će nam samo biti gore ukoliko se obratimo institucijama jer će nam oduzeti stan ili će on doseliti k nama. On ne bi brinuo o majci i mijenjao joj pelene nego bi zlostavljao majku dok ona ne bi završila u mentalnoj bolnici i onda bi on uzeo stan jer već trideset godina želi taj stan.

Strah nas je obratiti se CZSS jer što ako oni uzmu njegovu stranu i kažu neka se doseli?

Baka je vezana za krevet, ali zapomaže i vrišti dan i noć i susjed koji jedini živi tu je više ne može slušati. Mi psihički patimo, ja imam dijagnozu depresije i anksioznosti i sve ovo mi je jako pogoršalo stanje, kao i majci i pitanje je vremena kad će majka izgubiti kontrolu nad sobom.

Molim vas, recite nam kome bi se bilo najbolje obratiti? Odvjetniku? Nemamo novca, ali pokušali bi nekako se zadužiti ako će nam to pomoći. Strah nas je ako CZSSS proglasi ujaka skrbnikom bakinim da tek onda slijedi pakao i da će ili doseliti ili uzeti svu penziju i tako platiti dom jer je u mentalnu bolnicu koja ima odjel za dementne ne želi staviti. Iako  je ona za bolnicu jer non stop vrišti i to toliko glasno da ne možemo živjeti ni spavati, i tako već mjesecima, ne gasi se uopće, od jutra do sutra.

Ujakova žena meni govori „majka će ti umrijeti“ i onda nam prijeti „nećete se riješiti babe, ona će tu biti do smrti, jel vam jasno?“, znači oni se nadaju tome, da će majka poludjeti ili umrijeti od ove situacije.

Jel ih možemo prijaviti za nasilje nad mojom bolesnom majkom i zanemarivanje potreba bake?

Molim vas, kako se možemo zaštiti od ujaka i staviti baku u bolnicu?

 

 

uređeno: od Ivan875
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaku prijetnju i svako nasilje koje je usmjereno na teško zlo usmjereno prema Vama, majci ili baki možete prijaviti policiji. Majka ne može biti skrbnica baki ako baki bude oduzeta poslovna sposobnost, ali Vi možete, zašto Vi ne biste bili (je li baki već ranije oduzeta poslovna sposobnost s obzirom da je dementna)? Prijavite baku da ima pravo na tuđu pomoć i njegu u iznosu od 600,00 kn, tako ćete doći do dodatnih prihoda ako već niste to učinili. Što se tiče smještaja u dom, to ovisi koliko dom košta, ako pola mirovine nije dovoljno, morat će biti cijela mirovina, jer CZSS zna tražiti da djeca i unuci izdvajaju dodatno ako korisnici domova imaju premale mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija