Jump to content

Vlasnički i posjedovni list


muvi

Preporučene objave

Dakle imam jedan problem.Nekretnina koju želim kupit, to je stara razrušena štala koja je recimo u vlasnoštvu Pere Perića i već je bila dogovorena prodaja, no međutim došli smo do problema da u posjedu dotičnu štalu ima Hrvoje Horvat.Dakle vlasnički list-Pero Perić, posjedovni list- Hrvoje Horvat.Vlasnik uopće o tome nije ništa znao jer to nije velika vrijednost pa ga uopće nije zanimala ta štala, no međutim kako sam se ja zainteresirao za tu nekrtninu malo smo kopali dublje i vidjeli da je sasvim drugi čovjek u posjedu.Ovih dana ćemo znati nešto više, ali zanima me ako ja to otkupim od vlasnika mogu izbacit ovog tko je u posjedu? Što mi je činit trebam neki savjet dok se ne čujem sa odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , muvi je napisao:

Što mi je činit trebam neki savjet dok se ne čujem sa odvjetnikom.

U konkretnoj situaciji treba biti krajnje oprezan i utvrditi temeljem čega je dotična osoba upisana u katastru,ovo iz razloga što postoji mogućnost da je predmetna nekretnina več valjano otuđena od strane vlasnika ili njegov pravnog prednika,što bi proizvelo dvostruko otuđenje nekretnine.

Iz Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima

IMG_20181022_201006_430.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Još se uvijek mučim sa tom nekretninom.Za jako male novce mogu dobit vlasništvo, e sad koja je razlika kad sam ja vlasnik, a on u posjedu?To me konkretno zanima koje ja imam prednosti, a koje on?Problem je to što sa njegove strane papiri nisu rješeni nego je zapisano na njegovog pokojnog oca, znači on mora pokrenut ostavinsku.Dakle ako ja postanem vlasnik, a on ima u posjedu, to bi značilo po meni kao da je svatko vlasnik polovice, na istom smo, zar ne?Može on meni ili ja njem zabranit da dođem u objekat ili radit bilo kakve probleme?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , muvi je napisao:

...to bi značilo po meni kao da je svatko vlasnik polovice, na istom smo, zar ne?

Ne.

prije 2 sati , muvi je napisao:

Problem je to što sa njegove strane papiri nisu rješeni nego je zapisano na njegovog pokojnog oca, znači on mora pokrenut ostavinsku

Kako katastar ne bi baš bez veze upisao oca kao posjednika u posjedovnom listu, moguće je da je i trenutni posjednik vanknjižni vlasnik.

prije 2 sati , muvi je napisao:

Može on meni ili ja njem zabranit da dođem u objekat ili radit bilo kakve probleme?

Naravno, i to prije on vama nego vi njemu pošto je u posjedu.

Tako da se bez parnice s bilo koje strane to vjerovatno ne bi razrješilo sa ishodom na koji vas je upozorio Matrix, te bi sami trebali, bez obzira na "male novce", odvagnuti koliko bi vas to na kraju koštalo i što bi dobili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
prije 3 sati , ArminZe je napisao:

I ako hocete kupovati tu nekretninu , svaki biljeznik vam je duzan traziti i posjedovni list tj katastarsko stanje nekretnine.

Bilježnik je taj koji, kada govorimo o kupoprodajnom ugovoru za nekretninu, treba utvrditi odgovara li potpis te ga ovjeriti i za to mu je potrebna samo važeća isprava onoga čije se knjižno pravo otuđuje. Nije mu posao provjeravati što točno piše u ugovoru niti tražiti bilo kakvo katastarsko stanje nekretnine.

U nekim drugim slučajevima kada se radi o solemnizaciji npr. stambenog kredita i sl., da.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Spitfire je napisao:

Bilježnik je taj koji, kada govorimo o kupoprodajnom ugovoru za nekretninu, treba utvrditi odgovara li potpis te ga ovjeriti i za to mu je potrebna samo važeća isprava onoga čije se knjižno pravo otuđuje. Nije mu posao provjeravati što točno piše u ugovoru niti tražiti bilo kakvo katastarsko stanje nekretnine

U potpunosti se slažem sa citiranim,no pretpostavljam da se korisnik ArminZe u svom postu poziva na pravo u susjedstvu,po kojem se isto slažem,ovo iz razloga Zakona o notarima FBiH i RS koji određuju da ugovor usmjeren na prenos prava vlasništva na nekretninama je valjan samo u formi notarski obrađene isprave,i ako je Ustavni sud entiteta FBiH prije tru godine ukinuo konkretne odredbe Zakona o notarima,praksa je i dalje ostala ona stara,odnosno z.k.i katastarski uredi i dalje prihvaćaju isključivo notarski obrađene ugovore.

P.S.ovo i nije srž teme,no nije od goreg da neke stvari utančinimo.

IMG_20181220_010001_923.jpg

IMG_20181220_010556_572.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija