Jump to content

Stjecanje bez osonove, tuzba za naknadu nuznih i korisnih troskova


Ivana SB

Preporučene objave

Na pravomocnoj presudi sam vlasnik 1/3 nekretnine, stecene u braku.

Medjutim, nekretninu nisam dobila u posjed, cak stovise bivsi suprug ju je darovao majci,kako je to več opisano ranije.

Bivsi suprug me tuzio po clanku 1111.ZOO i trazi povrat izvrsenih ulaganja.

Da li je ova tuzba osnovana? Iz razloga da nekretnina uopce nije u mom posjedu.

Kad pocima zastara teci? Kad su izvrsena ulaganja ili tek kad je presuda o uvtrdjivanju vlasnistva postala pravomocna?

Ulaganja je vrsio tokom sudjenja ( parnica je trajala skoro 10 godina. ) 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nužni i korisni izdaci su obično vezani za poslovodstvo bez naloga, je li suprug vršio neka nužna ulaganja u nekretninu koja poboljšavaju stanje i vrijednost nekretnine samostalno? 

Po mom mišljenju, iako bivši suprug misli da je Vaša obveza na povrat ulaganja nastala tek kad ste upisani u ZK, pa da je tek tada mogao tražiti naknadu, ustvari je obveza nastala kad su ispunjeni uvjeti i zastara je počela teći razvodom braka, pa sva ulaganja koja su nastala prije unatrag pet godina mislim da su u zastari. Čak i da nisam u pravu, mislim da zastari vrijedi prigovarati u ovom predmetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , Ivana SB je napisao:

 

A sta znaci:

čl.164.st.7

""Pravo na naknadu nužnih i korisnih troškova zastarijeva u roku od tri godine od dana predaje stvari.""

Da li to znaci, da zastara tece tek od onda kad on meni moj dio preda u posjed?

 

 

 

A nije Vam još predao u suposjed? Ne znam kako će sud to tumačiti, ja u svakom slučaju mislim da vrijedi prigovarati zastari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali je utužio na povrat nužnih i korisnih troškova? Ja bih tu predložila da sud i odbaci tužbu kao preuranjenu, jer nije izvršio predaju stvari u suposjed kao što bi poslovođa morao. No nekako mi je teško zamisliti Vaše postupke bez uvida u dokumentaciju, tako da je moguće da moji savjeti promašuju metu, ali vjerujem da imate dovoljno da mu pomrsite planove i zamutite vodu u sudskom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, on je tuzio na stjecanje bez osnove. Jer je i nakon bracne zajednice ulagao u nekretninu..Tako pise na presudi zbog ogluhe, koju sam u zadnji tren uspjela uhvatiti i tuziti se, jer su slali na krivu adresu..srecom, od jedna susjede do druge, i bas u doba kad su moji roditelji vec otisli u hr..sad je zupanijski sud zbog bitne povrede presudu vratio na ponovno sudjenje.

Uglavnom na njoj pise po clanku 1111. ZOO, duzna je tuzena tuzitelju dati ... (skoro pola mililjuna kuna plus kamate od zahtjeva tuzbe ).

Tokom parnice oko bracne stecevine, a on je ulagao dalje, jer je bio siguran da ce lazima i laznim svjedocima proci..medjutim, tu su se gradjevinski racuni placali sa mog ziro racuna, pa sam imala cime dokazivati, tako da mi je sud dodjelio 1/3..a njemu su rekli da on ima pravo obavezno pravni odnos ili kako se to kaze..i onda je on mene tuzio..

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Matrix je napisao:

Odnosno,pravni osnov u svom zahtjevu on netraži u odredbama čl.164 i 165 ZV,glede čega je bitno da istaknete prigovor zastare tražbine.

A da li zastara tece od dana kad je ulagano ili od pravomocnosti presude za utvrdjivanje vlasnistva?

Gradili smo zajedno, u pocetku je odmah znao da je bracna stecevina, ali je pokusavao na razne nacine mene prikazati kao nekog tko nikad nista nije radio, nego je sve on sam uz pomoc roditelja. Samo eto, zahvaljujuci racunima s mog ziro racuna, kao i potvrde porezne uprave u dohotku, s kojima je dokazano da sam uvijek imala veci brutto od njega, nije mu uspjelo.

Da li on moze reci da je tek pravomocnom presudom znao da ima pravo trazbinu traziti tuzbom, ili je to morao uraditi vec kad je ulagao?

Tuzba je bila 2005, vjestacenje je bilo 2009.gdje je vjestak izjavio da su poslovi izvrseni do 2007, a presuda je pravomocna postala 2014.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija