Jump to content

Pravo na nužni dio stana nakon razvoda


Brokenwave

Preporučene objave

Poštovani;

tijekom 20 godina braka, živio sam i ulagao u zajednički u stan koji pripada bivšoj supruzi i ne spada u bračnu stečevinu iako je kupljen u braku. Naime, izvor prihoda za kupnju stana bila je prodaja polovice stana kojeg je nasljedila od roditelja.

Zanima me da li imam pravo tražiti nužni dio tog stana, obzirom da sam u njemu tijekom braka koji je razveden živio punih 20 godina, ulagao u njega u smislu povećanja vrijednosti ili mi ostaje samo pravo zatražiti podjelu preostale bračne stečevine?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bi bio "nužni dio", jer je to pojam koji se vezuje uz nasljeđivanje, ne uz bračnu stečevinu, ali biste, prema sudskoj praksi, imali pravo na isplatu polovice ulaganja u taj stan, no ne i u upis prava vlasništva u polovici (no ima i prakse koja kaže da čak i na to ne biste imali pravo, jer ste uređivali i sebi, za svoje stanovanje i poboljšicu vlastitog stambenog standarda koliko i supruginog), tako da je ishod takvog spora neizvjestan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija