Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Brokenwave

Pravo na nužni dio stana nakon razvoda

Preporučene objave

Poštovani;

tijekom 20 godina braka, živio sam i ulagao u zajednički u stan koji pripada bivšoj supruzi i ne spada u bračnu stečevinu iako je kupljen u braku. Naime, izvor prihoda za kupnju stana bila je prodaja polovice stana kojeg je nasljedila od roditelja.

Zanima me da li imam pravo tražiti nužni dio tog stana, obzirom da sam u njemu tijekom braka koji je razveden živio punih 20 godina, ulagao u njega u smislu povećanja vrijednosti ili mi ostaje samo pravo zatražiti podjelu preostale bračne stečevine?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne bi bio "nužni dio", jer je to pojam koji se vezuje uz nasljeđivanje, ne uz bračnu stečevinu, ali biste, prema sudskoj praksi, imali pravo na isplatu polovice ulaganja u taj stan, no ne i u upis prava vlasništva u polovici (no ima i prakse koja kaže da čak i na to ne biste imali pravo, jer ste uređivali i sebi, za svoje stanovanje i poboljšicu vlastitog stambenog standarda koliko i supruginog), tako da je ishod takvog spora neizvjestan.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×