Jump to content

poslovno uvjetovan otkaz pred mirovinu prava


rubirio

Preporučene objave

Imam 63 godine i 35 godina staža.Poslodavac će vjerovatno davati poslovno uvjetovane otkaze  radnicima među kojima ću biti i ja.Koja su moja prava na HZZ Mogu li imati naknadu do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu (65 g.) i mogu li sa burze otići u mirovinu.Moram li uopće  prihvatiti  poslovno uvjetovan otkaz obzirom na godine života i staža.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imali biste pravo na korištenje cijelog godišnjeg odmora, i po Zakonu o radu, najmanje četiri mjeseca trajanja otkaznog roka, i otpremninu u visini 6 prosječnih mjesečnih plaća (to sve pod pretpostavkom da je cijeli staž kod istog poslodavca, i da se radi o poslodavcu koji nema kolektivni ugovor ili pravilnik o radu, po njima bi uvjeti trebali biti i bolji). Koliko ja razumijem, imali biste pravo na naknadu s biroa do nastupa uvjeta za starosnu mirovinu. Otkaz je jednostrana odluka, pa prihvatili-ne prihvatili, ta će odluka proizvoditi učinke prema Vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I da samo dodam, imali bi pravo na naknadu sa burze do ponovnog zaposlenja ili uvijete za stjecanje starosne mirovine a to je kod vas 65 godina, citiram sa stranica HZZ:

" Nezaposlene osobe koje su provele na radu 32 godine i kojima nedostaje do 5 godina do ispunjenja uvjeta dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu imaju pravo na novčanu naknadu sve do ponovnog zaposlenja, odnosno dok ne nastupi neki od slučajeva propisan Zakonom za prestanak prava na ovu naknadu. "

Ako se radi o "poslovno uvjetovanom otkazu" nemate vi sta pristati ili ne pristati, dobivate otkaz.

Da sa burze na vas zahtjev mozete otici u mirovinu bilo kada do vase 65 godine zivota, na datum navrsenja 65 godina zivota u mirovinu idete automatski.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija