Jump to content

Podjela vlasništva stana


ALENFRAN

Preporučene objave

Želio bih podijeliti vlasništvo stana sa svojom partnericom tako da budemo 50:50...sada sam ja vlasnik 1/1....Što trebam napraviti tj.što mi je najjeftinija opcija??Odvjetnik...javni bilježnik??I otprilike ako neko zna postupak koliko košta i kako najbrže da se upišemo u ZK..znači da budemo vlasnici stana oboje a ne samo ja....Hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ima odlike izvanbračne zajednice stvaraju se osobni i imovinski učinci kao kod bračne zajednice te se na nju na odgovarajući način primjenjuju odredbe Obiteljskog zakona o osobnim i imovinskim odnosima bračnih drugova, što će reči da svoj imovinski odnos možete urediti prema odredbama čl.36 st.4 i 5 navedenog zakona, a koje glase,

 (4) Uknjižba prava vlasništva na bračnoj stečevini koja je u naravi nekretnina može se provesti i na temelju prijedloga obaju bračnih drugova koji sadrži izričitu, pisanu i bezuvjetnu izjavu kojom jedan bračni drug pristaje na uknjižbu prava vlasništva drugoga bračnog druga u jednakim dijelovima ili drukčije ako su tako ugovorili.

(5) Na ispravi koja sadrži izričitu, pisanu i bezuvjetnu izjavu iz stavka 4. ovoga članka mora potpis bračnog druga koji pristaje na uknjižbu prava vlasništva drugoga bračnog druga biti ovjeren kod javnog bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sačinite Izjavu, ovjerite kod JB i s prijedlogom na uknjižbu u ZK.

Što se tiče poreza, prema Zakonu o porezu na promet nekretnina trebala bi biti oslobođena od plaćanja istog temeljem odredbi kojim se propisuju da se na izvanbračnu zajednicu primjenjuje taj zakon i kad je riječ o imovinskim odnosima, pa bi se tako priznalo pravo na oslobođenje od plaćanja poreza kad nekretninu stjeću nasljeđivanjem, darovanjem i drugim načinom stjecanja bez naknade od drugog izvanbračnog druga.

No, u tome slučaju će porezna tražiti dokaz o postojanju izvanbračne zajednice za što bi najbolja bila pravomoćna sudska odluka o postojanju izvanbračne zajednoce. Ukoliko toga nema mogu se prihvatiti drugi dokazi poput rješenja o uzdržavanju, o obiteljskoj mirovini, o pravu na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu itd.

Za ovo potonje bi vam se najbolje bilo obratiti nadležnoj područnoj Poreznoj upravi za dodatna pojašnjenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija