Jump to content

Odluka djeteta


309

Preporučene objave

Prema odredbama Obiteljskog zakona u postupcima u kojima se odlučuje o osobnim pravima i interesima djeteta, a u kojima postoji spor među strankama, sud je dužan osobno razgovarati s djetetom koje je navršilo četrnaest godina, osim ako se dijete tome protivi. Nadalje, izražavanje mišljenja omogućeno je i djetetu mlađem od četrnaest godina, ako je to od osobite važnosti za donošenje odluke, u što spada i utvrđivanje privrženosti djeteta roditelju ili drugoj osobi, okolnosti u kojima dijete živi, ili ako je to potrebno zbog nekih drugih razloga. U tome slučaju sud će omogućiti djetetu da izrazi mišljenje uz pomoć posebnog skrbnika ili druge stručne osobe u skladu s Pravilnikom o načinu utvrđivanja mišljenja djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, 309 je napisao:

Poštovanj,

U pitanju je dijete od 12 god. Zanima me da li ono ima pravo reći s kim želi živjeti?

Hvala

Prije svega, roditelj ili djelatnica sustava koja dovodi dijete u situaciju da bira između roditelja na način da ga pita s kime želi živjeti, radi direktno protiv djetetove dobrobiti jer se takav pristup tumači kao manipulacija djetetom. Gospođo ako vi to radite odmah prekinite sa time, ne zato što sam siguran da bi zbog toga mogli imati neugodnosti sa pojedinim needuciranim djelatnicama nadležnih institucija, već zato što kompetentan roditelj to ne radi.

Stav Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u tom pogledu, a o čemu govori i međunarodni ugovor pod nazivom Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava kojeg je i RH potpisnica i trebao bi biti, ako se ne varam, u primjeni još od 2010. kaže da se treba na adekvatan način, u skladu sa djetetovom dobi, ispitati VOLJA i MIŠLJENJE djeteta i upoznati ga, na adekvatan način, sa postupkom koji se vodi u njegovo ime. Ispitivanje volje i mišljenja djeteta odnosi se i na puno mlađu djecu od vašeg djeteta, a o čemu govore brojne presude iz Strasbourga, a dio njih je obuhvatio u svom znanstvenom radu i sadašnji predsjednik Ustavnog suda RH. Naravno tako ispitana volja i mišljenje nisu obvezujući po sud, ali sud bi morao onda detaljno obrazložiti zašto tako ispitanu volju i mišljenje ne prihvaća.

Na žalost svjedoci smo da u velikom dijelu naših institucija bježe od toga kao "vrag od tamjana" što zbog neznanja, a što zbog vlastite komocije, a u nekim slučajevima i zlonamjernosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Djaca nisu samnom već su ostala sa ocem dok se stvar ne riješi. Ne radim pritisak nego mi je jedna od kćeri u razgovoru rekla da ona želi živjeti samnom. Vjerojatno otac manupulira njime jer u jednoj SMS poruci piše da su oni (kćeri i njihov otac)razgovarali da je ona njemu na njegov upit sa kim želi živjeti rekla sa njim i sestrom. Sutradan dok njega nije bilo kod kuće u razgovoru preko tel.mi je rekla da onu poruku ona pisala ali da je on diktirao šta da piše. Navodno će na polugodištu odvesti djecu u stan kojeg je starija kći vlasnica(darovan od strane svekrve)ali suprug i upisani kao plodouživatelji. Obećao joj je novu sobu.Ja sam nezaposlena isto i on.Financijski sam ovisila o njemu a on je puno poslova radio " na crno" i tako nas uzdržavao.

Podnesen je zahtjev za rastavu s njegove strane i sada čekam poziv CZSS za početak savjetovanja.

Ima li on ikakve pravne osnove da useli u taj stan jer sada su u unajmljenom stanu.?Ne želim da su djeca na cesti.

Da li imam na neku privremenu mjeru da djeca budu kod mene dok se kod rastave ne riješi?

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Pitanje:

Da li suprug dok sam razgovarala sa djecom kako su, šta rade, brinula se dal imaju čistu odjeću i ostale stvari za koje kao majka trebalm znati, smije uzeti mobitel djetetu i reći da se ne trebam raspitivati kako su jer to kao nije moja briga i poklopiti mi bez da sam se pozdravila sa djecom.

Da li mu mogu nešto napisati u poruci da to ne radi jer nesmije mi uskratiti da razgovaram sa djecom ili čekati ako mi se djeca ne jave 1 dan da javim centru da sam zabrinuta?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilježite takve incidente, dan, datum i događaj, za sebe, i dojavljujte centru. Pojedinačno, oni kod centra nemaju učinka, ali kumulativno, ako takvih događaja bude više, mogu čak činiti i kazneno djelo. Možete pred sudom podnijeti zahtjev za privremenu mjeru barem da Vam se odrede termini viđanja s djecom do konačne odluke suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , 309 je napisao:

Pozdrav!

Pitanje:

Da li suprug dok sam razgovarala sa djecom kako su, šta rade, brinula se dal imaju čistu odjeću i ostale stvari za koje kao majka trebalm znati, smije uzeti mobitel djetetu i reći da se ne trebam raspitivati kako su jer to kao nije moja briga i poklopiti mi bez da sam se pozdravila sa djecom.

Da li mu mogu nešto napisati u poruci da to ne radi jer nesmije mi uskratiti da razgovaram sa djecom ili čekati ako mi se djeca ne jave 1 dan da javim centru da sam zabrinuta?

Hvala!

To što je otac djece napravio je za svaku osudu. Budući da vi ovdje iznosite cijelu tu situaciju iz svoje perspektive, nemamo prilike čuti perspektivu oca djece, na nama je da procijenimo dali ćemo vam vjerovati ili ne. Ja vam potpuno vjerujem u to što pišete, ali onda sam u velikoj nedoumici ako se stavim u poziciju vaše djece i pokušam sagledati situaciju iz njihove perspektive.

"Kako ste? Šta radite? Da li imate čistu odjeću?"

Zanima me koliko često tako zovete i postavljate ova pitanja kada su djeca s ocem i da li ste im ikada rekli "drago mi je da ste s tatom, znam da vam je lijepo!"

Također me zanima da li su ikada vaša djeca dok su bila sa vama bila tužna, dosadno im je bilo, i zaprljala su odjeću?

Ja sam siguran da jesu jer djeca imaju pravo biti vesela, ponekad tužna, ima im pravo biti zabavno, ponekad dosadno i imaju se pravo zaprljati.

Da li ste vi uopće svjesni što čestim postavljanjem ovakvih pitanja kada su djeca s ocem implicirate, odnosno kakvu poruku šaljete djeci kada su s ocem!?

Žao mi je kada čujem i vidim što su sve roditelji iz neznanja ili zlonamjernosti spremni raditi vlastitoj djeci koju doživljavaju kao objekt odnosa sa drugim roditeljem.

Razmislite dobro što radite i kakve dopise šaljete nadležnim institucijama jer u jednom ozbiljnom multidisciplinarnom vještačenju ovo ne prolazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 Hvala na odgovoru!

Znam da su djeca dobro i da se brine i skrbi za njih. Supruga poznajem i znam da on nikada nije prao, čistio,pomagao oko djece jer sam to dok smo živjeli zajedno radila ja. Bojim se jedino da će to sve morati djeca od 10 i 12 god. raditi. Ručak skuhati zna ali u pitaju su ženska djeca i pubertet ih pomalo lovi kako će se u tome snaći. Nezaposlen je i ponekad radi poslove na crno da omogući djeci potrebne stvari. Ja sam isto nezaposlena u velikim dugovima i trenutačno tražim posao da mogu djecu pomagati. Znam da od plaće od 3000  kn kad se oduzme ovrha i ako djeca pripadnu na skrb njemu  neću imati niti za "gaće". Odrastao je u obitelji gdje je otac i suprug odlučivao o svemu,takav je i prema djeci i meni, a ako nije bilo tako ili si se pobunio i napravio nešto na svoju ruku misleći da je to dobro a on je smatrao da to nije dobro,znao je planuti i govoriti da sam glupa, bolesna u glavu da neznam ništa šzo bi svaka normalna mama trbala znati jer me nije imao tko naučiti jer je moja majka isto takva, da mi je mozak ko u kokoši i da sam sposobna samo za koze čuvati...ponekad i u prisustvu djece. Nisam ulazila u rasprave sa njim jer sam u diskusijama ispadala neznalica i radije sam šutjela i sve u sebi držala. Djeca znaju a i vide kada sam tužna da sam opet "nesto krivo napravila"pa su i ona tužna.Bilo je i lijepih dana i djeca su vesela i sretna ali u zadnje vrijeme ja sam bila stalno tužna i nesretna. Nisam više htjela da me djecu takvu gledaju pa sam otišla do svoje mame a one su ostale sa njim. Zadnji sastanak sa djecom je morao biti u njegovom prisustvu i pod njegovim uvjetima da se rastanemo ali ja na te uvjete ne želim pristat,jar kažem ako dobijem posao od 3000 kn kako da ja s tim živim,plaćati režije,stanarinu i eventualno alimentaciju. Ako skrb bude dodjeljena meni otvoreno je rekao da on alimentaciju neće plačati da ja na sebe trošim. To mi niti nije namjera jer znam da su to novci za djecu s kojom će nam biti lakše. Kupi on njima stvaru koje su im potrebne i za kuću ali ja sam ta koja je stalno bila doma i brinula se i nikada nisam imala "kune " u novčaniku jedino kada mi je znala mama ili sestra poslati da si kupim nešto za sebe ali ja sam radije kupila djeci i za kuću.

Oprostite na dugom postu.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, iz svega navedenog vidi se da tu fali komunikacije roditelja u svezi njihove zajedničke djece, njihove dobrobiti i njihovog interesa, a što se sve odražava na dobrobiti djece, lomi se "preko leđa djece" koja su najmanji krivac za nastalu situaciju, zato bi roditelji, ali baš "pravi" roditelji trebali, a i morali, komunicirati i dogovarati se što je najbolje za njihovu djecu, za dobrobit njihove zajedničke djece, no, nažalost, daleko smo mi (velika većina) od toga da to shvatimo i tako posupimo, a mislim da će proći jako-jako puno vremena do tog da će roditelji shvatiti, ako ne mogu komunicirati u drugim situacijama, da bi  trebali, a i morali, komunicirati o svojoj zajedničkoj djeci, njihovim potrebama i uopće njihovoj dobrobiti, a koja su, ponavljam, najmanje kriva, a najviše ispaštaju u tim situacijama...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija