Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Davorpad

Dosjelost na državnom zemljištu

Preporučene objave

Neprekinuto koristim zemljište u vlasništvu grada Zagreba na kojem posjedujem kuću od 1975 god. Kada je to bilo " društveno " vlasništvo pa sve do današnjeg dana . U međuvremenu to je zemljište 1993god. postalo vlasništvo grada Zagreba od kada i teče rok za dosijelost (jer na društvenom zemljištu nije bila moguća dosijelost ) čitavo to vrijeme neometano koristim zemljište i gradu plaćam sve pristojbe za komunalije pa se smatram poštenim posjednikom , kuća koja se nalazi na tom zemljištu je pravomoćno legalizirana na moje ime od strane grada Zagreba i plaćeni su svi doprinosi. Pitanje : 1. Moram li za riješenje dosijelosti pokretati sudski postupak ili postoje i drugi načini rješavanja ?         2. Zadovoljavam li sve uvijete za pozitivno riješenje na zahtijev po zakonu o dosjelosti na zemljištu u mom slučaju ?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Davorpad je napisao:

1. Moram li za riješenje dosijelosti pokretati sudski postupak ili postoje i drugi načini rješavanja ?

Vlasništvo se može steći na temelju pravnoga posla, odluke suda, odnosno druge nadležne vlasti, nasljeđivanjem i na temelju zakona.

Na temelju zakona, pod pretpostavkom da vam je posjed barem pošten može se steći vlasništvo dosjelošću na nekretninama u društvenom vlasništvu protekom 40 godina. No, to je isključivalo vrijeme od 1941-1991. proglašenjem neustavnim i ukidanjem tadašnjeg čl.388 st.4 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, što bi značilo da vam "fali" 13 godina prije 1941.

No, ESLJP je u tužbama građana protiv RH zauzeo stav da su osnovani tužbeni zahtjevi upravljeni na utvrđenje vlasništva nad nekretninama koje su bile u režimu društvenog vlasništva a sad su u vlasništvu RH ili JLS ako tužitelj dokaže da je imao barem pošteni posjed nekretnine u trajanju od 40 godina, koji je ispunjen najkasnije do 17.11.1999 godine, odnosno do dana ukinuća odredbi čl.188 st.4. I tu vam opet "fali" godina.

, Davorpad je napisao:

Zadovoljavam li sve uvijete za pozitivno riješenje na zahtijev po zakonu o dosjelosti na zemljištu u mom slučaju ?

Samo iz gore navedenoga, naravno da ne. Uz to morate uzeti u obzir i pojam pošten (bez obzira što se vi smatrate poštenim posjednikom). Posjed je pošten (savjestan) ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed.

Da niste kojim slučajem dobili na zemljšte u društvenom vlasništvu pravo korištenja (ili bilo koje slično) i kao takovo je upisano u zemljišne knjige?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dozvolu za korištenje je od tadašnjih vlasti dobio moj otac 1964 tada sam imao sedam godina i od tad smo neprekidno prijavljeni na sadašnjoj adresi pa nisam imao razloga misliti da posijed nije pošten tim više što su pokojni roditelji sagradili kuću prije 1968godine neometano od vlasti (općine) i sa svim plaćenim priključcima ali se nisu mogli upisati u vlasničke knjige.Ja sam roditelje naslijedio poslije njihove smrti 1993 god.  i tek poslije desetak godina doznao da se na toj čestici u knjgama to vodi kao " kuća i dvor" bez navođenja imena posjednika . Mislim da imam pravo po zakonu nasljediti tok dosijelosti od pokojnih roditelja pa sve do  promjene zakona koji spominjete a u skladu sa presudom EU suda.molim mišljenje

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 15 sati , Davorpad je napisao:

Dozvolu za korištenje je od tadašnjih vlasti dobio moj otac 1964

Imate li za takovo što nekakav ugovor ili rješenje?

Tada bi se moglo govoriti barem o poštenom, a s ugovorom/rješenjem i o zakonitom i istinitom posjedu. Eventualno bi se poštenje moglo dokazivati i ovim,

prije 15 sati , Davorpad je napisao:

sagradili kuću prije 1968godine neometano od vlasti (općine) i sa svim plaćenim priključcima...od tad smo neprekidno prijavljeni na sadašnjoj adresi ...

no,

prije 15 sati , Davorpad je napisao:

Mislim da imam pravo po zakonu nasljediti tok dosijelosti od pokojnih roditelja pa sve do  promjene zakona koji spominjete a u skladu sa presudom EU suda.molim mišljenje

da, u rok bi se uračunao i pošten posjed prednika, no ako ste pažljivo pročitali navedenu odluku ESLJP

, Spitfire je napisao:

ako tužitelj dokaže da je imao barem pošteni posjed nekretnine u trajanju od 40 godina, koji je ispunjen najkasnije do 17.11.1999 godine, odnosno do dana ukinuća odredbi čl.188 st.4. I tu vam opet "fali" godina.

što bi značilo da bi 40 godina trebalo proći prije navedenog datuma.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×