Jump to content

Elementi kaznenog djela u prometnoj nesreći


tomislaf

Preporučene objave

Pozdrav svima,

nedavno sam doživio poprilično bizarnu prometnu nesreću.

Na određenom prilazu zagrebačkoj obilaznici A2 koji je širok dvije prometne trake (eventualno se spajaju u jednu te tako na obilaznicu) i omeđen neposrednom metalnom ogradom stvara se poveća gužva i kolone u jutarnjim satima.

Tog jutra vozio sam osobnim automobilom desnom trakom u koloni iza kamiona čiji je vozač sebi pridodijelio ulogu prometnog policajca i nasumice zaustavljajući se ili usporavajući preko lijeve ili obje trake blokirao promet. 

U jednom trenu, kad je kamion stao u lijevoj traci, odlučio sam desnom trakom proći kraj njega do prvog prethodnog vozila u koloni. Kad sam bio negdje na prednjoj polovici duljine kamiona, vozač kamiona je krenuo i počeo skretati udesno. Ja sam također počeo skretati udesno dok nisam došao do ograde.

Iako sam mu signalizirao zvučnim i svjetlosnim signalima, vozač kamiona se nije zaustavio, već me je udario prednjim desnim dijelom kamiona u stražnji lijevi dio automobila. Nakom toga, vratio se u lijevu traku i nastavio sa vožnjom. Kamion nije aktivirao "desne žmigavce" - samo spajanje traka i ulaz na obilaznicu je cca 200-tinjak metara od mjesta nesreće. Također, kamion ima i pomoćne bočne retrovizore - one za provjeru mrtvog kuta.

Nisam ozlijeđen, ali sam pošteno uznemiren. Osim oštećenja, na mom automobilu su ostali i tragovi boje kamiona.

Zapisao sam registraciju kamiona. U automobilu imam kameru koja snima kroz prednju "šofer-šajbu". Na snimci se vidi kako neposredno prije udarca skrećem udesno i kako nakon udarca kamion koji je lijevo od mene, a širinom većom od 50cm u desnoj traci, vraća se u lijevu traku i nastavlja vožnju prema obilaznici.

Ja sam se nakon nesreće zaustavio na prvom sigurnom mjestu i pozvao policiju. Prometna policija je nakon nekog vremena stigla i napravila očevid. Pregledali su i video snimku.

Budući da sam uvjeren da je vozać kamiona namjerno napravio to što je napravio, zanima me da li tu osim prometnog prekršaja ima elemenata kaznenog djela (opće opasna radnja ili nešto drugo) i da li su isti dokazivi?

Ako da, koji bi trebao biti moj sljedeći postupak u vezi nevedenog?

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , drot13 je napisao:

Možeš podnijeti kaznenu prijavu općinskom državnom odvjetništvu, ali ne znam na koji način bi dokazali počinjenje ikakvog kaznenog djela.

Zašto nisi usporio/stao kad je počeo skretati na tvoju stranu?

Hvala ti na odgovoru.

Taj dio i mene zanima - postoje li elementi kaznenog djela, ako da koji i da li su dokazivi.

Naravno, vrlo rado bi heroja u kamionu nagradio jednom takvom prijavom, ako bi ona bila opravdana.

Stao nisam iz prkosa - ne reagiram dobro na nasilnike; pa i da jesam pogodio bi me u prednji, a ne u stražnji dio auta. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, tomislaf je napisao:

U jednom trenu, kad je kamion stao u lijevoj traci, odlučio sam desnom trakom proći kraj njega do prvog prethodnog vozila u koloni. Kad sam bio negdje na prednjoj polovici duljine kamiona, vozač kamiona je krenuo i počeo skretati udesno. Ja sam također počeo skretati udesno dok nisam došao do ograde.

Teško da možeš držati razmak kad problem dolazi s boka, tako da nema potrebe za patroniziranjem.

Kameru u autu imam baš zbog ovakvih potencijalnih "nesporazuma" - nekim ljudima je lakše pokazati sličice (ili citirati tekst ;)) nego objašnjavati verbalno/pismeno, a ne zbog jubitua.

Hvala ti još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja ne vidim neko kazneno djelo ovdje, teoretski govoreći možda bi se moglo spomenuti oštećenje tuđe stvari (čl. 235. KZ-a), ali tu treba dokazati namjeru, što nema šanse da se desi obzirom na okolnosti (on će reći da vas nije vidio ili da je mislio da ćete stati).

Prekršaj je, s druge strane, jasan, a ostaje vam i mogućnost potraživanja naknade štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija