Jump to content

Rad kod stranog poslodavca s podruznice u Hrvatskoj


IsikPaiva

Preporučene objave

Nedavno sam se zaposlila kod stranog poslodavca koji ima otvorenu podružnicu u Hrvatskoj. Uvidom u svoju poreznu karticu iznenadilo me je da pod poslodavac piše: nepoznat. Ugovor koji je sklopljen, sklopljen je sa matičnom firmom u stranoj zemlji, a ne s podružnicom u Hrvatskoj. Neobično je to što JOPP obrazce za nas obrađuje vanjska pravna osoba u našem imenu. Zašto na poreznoj kartici nije vidljiv naziv poslodavca i zašto podnosimo obrasce kao fizička osoba,a ne pravna (pošto sam morala osobno se prijaviti na poreznoj upravi). Znači li to da smo zaposleni kao freelanceri za stranu tvrtku i kako je uopće ovakav oblik rada zakonski uređen? Takodjer plaću nam isplaćuju u eurima, koliko je to u skladu s Hrvatskim zakonima. Pretpostavljam da se je, našim ulaskom u EU, radno pravo izmjenilo, pa me zanima kako je ovakav oblik rada uređen? Znam da je neobičan slučaj i zato vas molim za bilo kakvu pravnu pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Vašoj ispostavi HZMO provjerite. Da bi bio samodoprinos, morali ste osnovati obrt ili neki drugi oblik registrirane djelatnosti kojom ostvarujete dohodak od samostalnog rada.

Plaćanje plaće u stranoj valuti bi bilo dopušteno između rezidenata i nerezidenata, koliko vidim, točka VI.

http://old.hnb.hr/propisi/devizni-poslovi/h-o-placanju-i-naplati-u-stranim-sredstvima-placanja-u-zemlji-nesluz-procis-tekst_111-2005_16-2015.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija