Jump to content

PRAVA I OBAVEZE SUVLASNIKA NEKRETNINE


analavanda60

Preporučene objave

Za trajanja braka suprug i ja smo sagradili kuću na zemljištu koje je on dobio na dar od svoje majke. Kuća nije u cijelosti nikad završena. Nakon razvoda, zbog nemogućnosti bilo kakvog dogovora povela sam sudski postupak za utvrđivanje bračne stečevine. Sudski je riješeno da je suprug vlasnik u 2/3 a ja 1/3 kuće i zemljišta. Bivši suprug je odselio i kupio stan u drugom gradu a ja sam ostala živjeti u kući. Uredno podmirujem sve troškove  ali problem je održavanje kuće i okućnice.

Zanima me, da li on kao dvotrećinski vlasnik ima obaveze održavati kuću i okućnicu u onom i onolikom dijelu u kojem je i vlasnik, bez obzira što ne živi u kući i da li sam obavezna to ja sama pošto sam ostala živjeti u njoj.  Znači, po njemu, on je vlasnik 2/3, ne živi u kući i nije je dužan održavati, to sam dužna ja iako sam vlasnik 1/3 svega ali živim u kući.

Moje financijske mogućnosti su takve da jedva imam za podmirenje životnih troškova pa kuća uslijed neadekvatnog održavanja pomalo propada a svaka normalna komunikacija sa njim je nemoguća.

Što mi je činiti i kako se postaviti u toj situaciji?

Unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suvlasništvo nije samo pravo već i obveza, stoga je odgovor na vaše pitanje pozitivan.

Doduše, glede režija koje su determinirane potrošnjom, mišljenja sam da, obzirom bivši suprug ne živi u kući i samim time ne sudjeluje u potrošnji istih, ima obvezu plaćanja samo 2/3 paušala (fiksnog dijela neovisno o potrošnji) navedenih režija, jer ne možete ga teretiti za potrošnju kada njega tamo nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Režije plaćam sama i za to ga ne teretim, niti za onih 2/3 paušala. Problem je održavanje kuće i okućnice...oko kuće imamo voćnjak, nešto loze, vrt koji treba kositi. Kosim sama, a što se tiče ostalog niti mogu fizički  a niti imam novce plačati nekoga da održavaju voćnjak i ostalo. A on priča djeci da mi je sve ostavio, sve uživam sama i sama moram održavati. Da ne pričam o popravcima koji su nužni na kući. Naravno, ništa mi nije ostavio na papiru, stvari su iste kao poslije diobe a on se pravi blesav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija